У платіжці за газ нулі. Газовики кажуть — у вас новий постачальник

У платіжці за газ нулі. Газовики кажуть — у вас новий постачальник
У клієнтському просторі багатолюдно. Всі хочуть з’ясувати, що буде з газом?
  • Новації. Козятинчани у платіжках не отримали нарахування за спожитий газ у травні.
  • З минулого місяця ті, хто отримували газ від «Вінницягаз Збут», стали споживачами постачальника «останньої надії» — «Нафтогаз України», який обіцяє надати платіжки наприкінці червня.
  • А загалом, що змінилося для нас з вами?

Минулого тижня до редакції газети «RIA-Козятин» стали звертатися мешканці нашого міста, майже всі пенсійного віку. Вони повідомляли, що в отриманій платіжці за газ немає ціни за користування блакитним паливом. Є тільки прописана вартість транспортування газу. Ми з цього приводу поїхали до газової контори.

У газконторі нам пояснили, що Вінницягаз приймала платежі від споживачів газу до 30 квітня 2022 року. На дану пору всі користувачі газу домоволодінь автоматично переведені до ПОНу — постачальника «останньої надії». З оплатою за використаний газ краще трохи почекати, поки не прийдуть платіжки від нового постачальника газу. Орієнтовно це має бути десь в кінці червня чи початку липня. Це й все, що нам повідомили у газовій конторі.

Постачальник є, а як повернути переплату

Так от, постачальник «останньої надії» — це «Нафтогаз». Такий собі тимчасовий постачальник, дія його послуги 60 календарних днів. Це якраз період, коли побутові користувачі природного газу мають встигнути укласти договір з новим постачальником блакитного палива. А у вирішенні питання сплати за газ є кілька варіантів. Перший — це нічого не робити та чекати поки «Нафтогаз» сам не переведе всіх користувачів газу до нового постачальника. Другий варіант — це коли абонент сам знайде собі такого постачальника.

Відео дня

— З постачальниками газу велика проблема, — каже козятинчанка Людмила. — Я вже зв’язалася з новим таким постачальником блакитного палива, який вказаний у платіжці, яку мені принесли. Так у телепередачі розповідали за цього постачальника. Їхня компанія буде поставляти газ населенню по 30 гривень за метр кубічний. Вони що, думають, що українці мільйонери? — каже Людмила.

Постачальників природного газу, які опублікували свої ціни на газ у червні 2022 року, як і в попередньому місяці, виявилося небагато. Зокрема, як і раніше, нічого не повідомляють про свої ціни газзбути, що об’єднані під брендом «Твій газзбут». Однак, оскільки Уряд України ухвалив рішення про те, що ціни на газ для населення мають залишитися без змін, то у червні 2022 року потрібно орієнтуватися на квітневі тарифи. 

В понеділок, 20 червня, до нас звернулася жінка пенсійного віку Марія. Вона повідомила, що у неї переплата за газ, який вона не використала. Телефонували й інші люди, які занепокоєні, що з обранням нового постачальника відсутня потрібна інформація. 

Запитували, куди звертатися, коли за природний газ вже розрахувалися за травень? Чому банки не повідомляють, що з оплатою за газ треба трохи почекати, поки з’явиться інший постачальник? Щодо переплат за газ ми звернулися до «Клієнтського простору». Оператор служби 104 повідомила, що абонентам, які переплатили за блакитне паливо, потрібно звернутися до них, до «Клієнтського простору» з паспортом, ідентифікаційним кодом, з банківською карткою і клієнту гроші на банківську картку повернуть.

Кому тепер платити за газ

За газ, спожитий з 1 травня, потрібно оплачувати ГПК «Нафтогаз України». Нові договори на постачання газу укладати не треба, перехід був здійснений автоматично. А борги, які були до 1 травня 2022 року, потрібно сплачувати «Вінницягаз Збуту». 

У «Нафтогазі» повідомили, що формування рахунків за травень затримується: друковані рахунки доставить Укрпошта після 25 червня, лише в тих регіонах, де відсутні активні бойові дії. Але рахунки за травень можна побачити в Інтернеті, зареєструвавшись в особовому кабінеті на сайті my.gas.ua

Як зареєструватись новим клієнтам

Кожен новий клієнт має отримати номер особового рахунку, кажуть у «Нафтогазі». 

Для цього необхідно перейти в чатбот GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger та ввести ЕІС-код (16 символів). EIC – це персональний газовий номер об'єкта газопостачання, який складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Наприклад, 56XM19A205987456. Його можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі вашого облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу.

Після отримання особового рахунку ви можете зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Саме з його допомогою дізнатися та оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії, отримати акт звірки тощо.

Водночас усі пільги та субсидії при зміні постачальника зберігаються автоматично, зауважили в «Нафтогаз».

Нові реквізити для оплати рахунків

Новому постачальнику потрібно сплачувати за газ по нових реквізитах. Ось вони: ТОВ «ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»; ЄДРПОУ: 40121452; IBAN: UA893004650000000260323012042 в АТ «Ощадбанк» м. Києва; МФО 300465

Сплатити рахунок можна через Інтернет: 

Або можна розрахуватись за спожите через відділення Укрпошти; у будь-якому відділенні банків; через платіжні термінали самообслуговування.

Кому подавати показники і який тариф

Зміна постачальника газу не змінює терміни та способи подання показників лічильника: для коректних розрахунків їх треба надсилати з 1 по 5 число щомісяця «Вінницягазу», через особистий кабінет або чат-бот 104.ua

Наразі на газ для побутових споживачів встановлено фіксовану ціну – 7,96 гривні за кубічний метр. У контакт-центрі інформують: поки невідомо, «Нафтогаз України» буде постачальником на постійній основі чи ця норма діятиме лише на період воєнного стану.

Номери контакт-центру «Нафтогазу»: (066)-300-2-888; (098)-300-2-888; (093)-300-2-888.

Причини переведення клієнтів 

Кабмін 29 квітня поклав спецобов’язки (ПСО) на НАК «Нафтогаз», яким зафіксував пільгову ціну для населення 7,96 грн за куб (з ПДВ). Це рішення діятиме з 1 травня до 30 вересня 2022 року.

У рамках цього ПСО, «Нафтогаз Трейдинг» почав вимагати із газзбутів банківські гарантії, щоб мати захист від того, що газзбути не розрахуються за куплений в державної компанії газ для споживачів.

Банківська гарантія має бути укладена на увесь період — з 1 травня по 30 вересня 2022 року. За основу розрахунків береться пікове споживання споживачів протягом такого ж періоду у 2021 році. І за розрахунками Асоціації сума гарантії має скласти 8,4 млрд грн! Банки вимагають 100% цієї суми, оскільки газзбути є збитковими. А таких обігових коштів у компаній немає.

Неможливо виконати, на думку Асоціації, умову, що прострочена заборгованість за газ повинна бути не більше 10% від загального обсягу постачання. Причина — під час війни трохи більш ніж половина споживачів (55%) продовжують розраховуватися за спожите щомісяця.

Отож, враховуючи нинішні умови, газзбути не змогли переукласти договори на закупівлю газу для постачання побутовим споживачам. 

А от для юридичних осіб нічого не змінилося: якщо в них були договори з «Вінницягаз Збутом», то усі зобов’язання продовжують діяти, запевнили в пресслужбі компанії.

В’ячеслав Гончарук, Валерій Чудновський

Читайте також

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (17)
  • Читач33

    Як повернути переплату від одного постачальника до іншого???Чому не можна зробити це автоматично???
  • Надежда Перимская

    Потрібно  вимагати  щоб проплату перекинули автоматично від одного постачальника до іншого а це в їхніх силах /але не в інтересах/ так як і показники .
  • Надежда Перимская

    Чому  показники по газу перекинули від одного постачальника др другого а проплату яку уже зробили споживачі не можуть перекинути автоматично а  і не хочуть тому що їм не вигідно вони живуть на ці кошти. а цим сумлінним платникам потрібно ще наїздитись  і находитись щоб  забрати свої кошти ,то де та ж справедливість.

    Елена Иващук reply Надежда Перимская

    Надежда Перимская нажаль в наші країні люди нікому не потрібні. Чому було не попередити,що змінюється постачальник,а тепер шукай ті гроші,проси щоб відали,що попало
  • Olga Zaichko

    Навіщо писати,не розібравшись, я особисто телефонувала на гарячу лінію НАК Нафтогаз, там чітко все пояснили,що нові договори заключати не потрібно всіх споживачів які обслуговували облгаззбути перевели автоматично на НАК Нафтогаз, і зареєструвавшись в особистому кабінеті нафтогазу, там стоїть фіксована ціна по 30 .04.2023 р. 7,95689 грн. За куб газу, так,що не сійте паніку, а кому потрібно взнати свій особовий рахунок в телеграмканалі є канал нафтогазу GASUA  заходите на цей канал там є меню допомога , і тоді ставите ЕІС-код ( цей код є в кожній платіжці зверху біля реквізитів) і вам на протязі хвилини приходить ваш номер особового рахунку.

    Елена Иващук reply Olga Zaichko

    Ольга Заичко нажаль в наші країні нічого не міняється,люди нікому не потрібні. Дякую вам за відповідь

    Olga Zaichko reply Olga Zaichko

    Елена Иващук  можете тоді свою надати, а ні тоді  зателефонуйте в свою газконтору і виясніть,у мене переплата також то мені в газконтору по телефону пояснили таку процедуру повернення і я це вже зробила,правда пів дня потратила,правда як будете йти то зразу робіть копії паспорту,коду    хазяїна,на кого відкритий особовий рахунок

    Елена Иващук reply Olga Zaichko

    Ольга Заичко а якщо батьки пенсіонери,і в них немає банківської картки?

    Olga Zaichko reply Olga Zaichko

    Елена Иващук  автоматично ніхто перераховувати не буде,я вже писала,що берете паспорт,код,квитанції, довідку про реквізити( рахунок вашої банківської картки) йдете в газконтору там пишете заяву і тоді вам на протязі місяця повинні повернути.А коли повернуть заплатите тоді вже по нових реквізитах на Нафтогаз

    Елена Иващук reply Olga Zaichko

    Альона Маковіцька мене це питання теж дуже цікавить,чому було не повідомити людей раніше

    Альона Маковіцька reply Olga Zaichko

    Olga  Zaichko і гроші за травень туди також автоматично перерахують?

    Tetyana Kostyuk reply Olga Zaichko

    Olga  Zaichko А де Ви бачите паніку?

keyboard_arrow_up