У Пляховій організували свято, якого в Україні ще не було

У Пляховій організували свято, якого в Україні ще не було

На столах вареники, пиріжки, борщ, каша, біля столів – дари природи садів та городів. На площі перед будинком культури гуляють козаки, яких привіз з історії у Пляхову кінь Орлик. Що було цікавого на святі патріотизму, історії та добра у нашій розповіді

Свято Покрови, День захисника і захисниць України та День українського козацтва, які відзначаємо 14 жовтня вже пройшли. В Пляховій іншої думки. По-перше хочеться дякувати захисникам і захисницям України не тільки в день свята, а щоденно. По-друге організатори фестивалю «Борщ та каша сила наша» виходили з того, що 14 жовтня навіть при великому бажанні не вдасться зібрати гостей до себе. По-третє, Пляхова продовжила святковий настрій собі і гостям Глуховецької громади, як мінімум до буднів.

Відкрили святкову програму дитячий хореографічний колектив «Подільський вітеререць», а продовжили концертну програму «Добряни»

В народно-етнографічному фестивалі, присвяченому Дню захисникам і захисницям України, свята Покрови та українського Козацтва взяли участь Пляхівська, Кашперовецька, Селищна, Бродецька, Глуховецька, Жежелівська, Вернигородоцька, Білопільська, Непедівська, Гурівецька, Панасівська сільські громади. Очолювали громади кухарки, які приготували на свято свої найкращі рецепти національних страв і пригощали гостей.

Відео дня

Щоб визначити, яка кухарка громади приготувала найсмачніші борщ та кашу створили дегустаційну комісію, до якої увійшли голова об’єднаної громади, працівники освіти та культури, підприємці та депутати обласної ради.

Коли атестаційна комісія була створена, а кухарки громад вистроїлись в колону, під аплодисменти гостей свята запросили головного кухаря, який для всіх присутніх наготував і наварив Олександра Франка. Він відразу увійшов у роль командира кухарок і перед тим, як доповісти голові дегустаційної комісії скомандував «Господиням-поварам струнко» і доповів: «Шановний голово! Найкращі умільці нашої громади з приготування борщу і каші вишикувалися!» Цей епізод на фестивалі ще більше розвеселив громаду, а дехто образ головного кухаря порівняв з образом героя Михайла Пуговкіна у фільмі «Весілля в Малинівці».

Після завершення параду кухарів вони у фартухах з написом «Борщ та каша сила наша» пішли до своїх столиків, щоб представляти свою продукцію комісії.

Поки йшла дегустація страв, приїхали конем Орликом козаки. Вони, як подобає козачому роду, влаштували ігрища та змагання, навчаючи народним звичаям дітей і дорослих. Замість гир дорослі учасники змагань піднімали гарбуза, брали участь у перетягуванні каната. Молодші билися на шаблях, виявляли в конкурсах снайперів на точність попадання та ігор на швидкість.

Обійшовши всі громади дегустаційно-атестаційна комісія завершила роботу. Ми поцікавились у Олександра Амонса, Олени Миклін, Ірини Колесник, Павла Пойди, Олександра Пузиря, і інших членів комісії, яка з громад приготувала страви найкраще. Вони сказали, що важко визначити переможця, коли всі борщі один від одного смачніший і по виду кращий. 

– В когось борщ був найкращий, у когось була найкращою каша, у когось пироги чи здоба. Всі впоралися з завданням на відмінно, – сказали вони. Тому всі кухарки громад отримали подяку і диплом до неї за Перше місце.

Кухарки ще запрошували до своїх столів всіх присутніх, на столах без перебільшення було таке, що ніхто крім самих кухарок такого ще не їли, а організатори продовжили концертну програму,  яку створили силами місцевих артистів. У нас вони не гірші від деяких «зірок» великої сцени. Доречі недавно одна їз громад колишнього Козятинського району запросила лауреата міжнародних премій. Він заспівав дві пісні і цього вистачило, щоб глядачів зменшилось на концерті співака у рази чотири. В наших громадах виступають зірки, яких на велику сцену не пускають.

Кого не питали їхньої думки про свято, казали супер чи безмежно задоволені і настрій святковий. Тож артисти, які представили 27 номерів концертної програми також всі отримали оцінку відмінно.

Відмінно можна поставити всім пляхівчанам. Вони, щоб гостям фестивалю було добре і затишно прибрали територію біля будинку культури. Це їм коштувало декіькох  виходів на суботник. Адже готувалися до свята, якого в Україні ще не було. Було свято борщу, борщу і каші ще не було. Тож Пляхова може стати центром фестивалю кращих рецептів приготування каші та борщу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Artur Edu

    Бідні жінки... Всі вони дуже товсті, волосся недоглянуте, виглядають на 50-60 років, а насправді мають по 30-40 років. Дуже шкода, що у такому віці вони такі занедбані та жеруть та пихають в себе всяку хрінь і геть забули про те що вони насамперед "прекрасна" стать.
  • Читач05

    Дуже гарне свято , Дякуємо організаторам .
  • Альоша Капніст

    Махновка отдыхает пляхова на высоте учитесь поэтесы и весильни дроздыки
  • Виталий ART

    Погляньте яке розкішне асфальтне покриття. добре шо діти танцюючи хоч ноги не по крутили. Сором! Свято для галочки. Цікаво скільки грошей було витрачено на святкування...

keyboard_arrow_up