«У поезії не можна бути не собою»

«У поезії не можна бути не собою»

У читальному залі районної бібліотеки відбулася зустріч відомих письменників Козятинщини та любителів віршів, приурочена до Всесвітнього дня поезії

Цьогорічний захід під промовистою назвою «Поезія — це скарб усіх віків, це діамант, величиною в слово» зібрав відомих місцевих поетів та поціновувачів творчості Ліни Костенко.

Богдан Сиваківський зачитує свій вірш

Відео дня

— Щороку ми проводимо заходи, присвячені Всесвітньому дню поезії, — розповіла бібліотекар читального залу відділу обслуговування Козятинської ЦРБ Віта Білінська, — Мета — зібрати любителів поезії. Ми запросили місцевих поетів, таких, як Юрій Мотронюк, Людмила Махобродзь, Валентина Піралова, Федір Бережнюк, Богдан Сиваківський, Петро Зарицький. Оскільки в Ліни Костенко було нещодавно день народження, зберуться також читачі, які декламуватимуть свої улюблені твори поетеси.

Людмила Махобродзь завітала на зустріч зі збірками власних віршів. Медсестра за професією й поет за покликанням, жінка видала кілька збірок віршових творів для дітей та дорослих.

— Я захоплююся поезією, — каже пані Людмила. — Мимоволі щось спадає на думку, коли готую на кухні, і я записую. Але так, щоб я постійно сиділа, ламала голову над тим, що написати — то ні. Є в мене українською мовою вірші, є й російською. Більше російською, бо я багато років мешкала в Казахстані. Хоча народилася в Прилуках Чернігівської області, з 54-го жила в Казахстані, щойно наші поїхали на заробітки. Років, мабуть, тридцять тому повернулася на Батьківщину.

Тамара Кавецька чотири роки тому переїхала до нашого міста з Дебальцевого. Зі своїм восьмирічним онуком регулярно відвідує бібліотеку. На творчу зустріч прийшла, аби прочитати улюблені вірші Ліни Костенко.

— До Козятина ми приїхали в лютому 2015-го, — розповідає пані Тамара. — Одразу записалися з онуком до бібліотеки. Нам так зручно, бо багато книжок не накупишся. Нещодавно брала у дівчат в читальному залі збірки Ліни Костенко. Почула про неї на телебаченні. У програмі розповідали, які люди мають авторитет у нашій країні, до чиєї думки інші прислухаються. Серед названих імен була Ліна Костенко. Так я про неї і дізналася.

Жінка зачитала поезію «Б. Рейґель «Шлях на Голгофу». Свій вибір пояснює так:

— Тут біль однієї людини протиставляється байдужості натовпу. А ще показано, скільки людей з цього натовпу проявили до неї співчуття.

На заході декламували також вірші Олександра Олеся, говорили про сучасний стан літератури, виховання нового покоління, патріотизм та мову.

— У поезії не можна бути не собою, — висловив свою думку Богдан Сиваківський. — Це — показник справжності. Поет не творить поезію, він є її носієм. Призначення поета — сказати те, що Бог прошепотів на вухо, незалежно від того, що потім йому за це буде. Для мене поезія — це спосіб кристалізувати свої думки.

Олена УДВУД

Читайтк ще:
Козятинські таланти на "Подільській весні-2019". Чи перемогли?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній) 13:03 Лелеки повернулися, а їхньої домівка немає — зруйнували 12:40 "Укрзалізниця" відкриває нове сполучення до курортного Трускавця (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up