У розпал вступної кампанії залишилися без атестатів

У розпал вступної кампанії залишилися без атестатів
  • Випускники школи–гімназії–дитячого садка імені Володимира Підгорбунського досі не отримали документів про освіту.

  • І батьки, і діти б’ють на сполох, бо ж атестати потрібні для вступу в університет.

  • Люди прийшли до міської ради, аби дізнатися, коли нарешті будуть документи.

  • Чим усе закінчилося – читайте у нашому матеріалі

У середу, 7 липня, батьки разом із дітьми, які цього року випустилися зі школи–гімназії–дитячого садка імені Володимира Підгорбунського, зібралися під стінами міської ради.

– Поміняли директора перед самим випуском, – розповідає Наталія, мама випускниці. – Ті документи, що робилися, були підписані попереднім директором. І за чотири дні до випуску, виходить, затвердили нового директора і нашим дітям не видають атестати. Атестати не дійсні, бо з підписом попереднього директора.

У чому суть проблеми?

Документ про повну загальну середню освіту, простішими словами, атестат, необхідний випускникам для вступу. Для того, аби мати змогу подати документи до університету, спершу треба зареєструватися у державній електронній базі з питань освіти. Для цього необхідно ввести в систему номер сертифіката ЗНО і серію з номером атестата. І якщо з першим документом у випускників все в порядку, сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання є, то атестатів досі немає. А часу обмаль, бо останній день, коли можна зареєструватися у цій системі – 14 липня.

Відео дня

– А прийом документів (до універститету – авт.) з 14 по 20 число, – включається в розмову Людмила, мама випускника.

 – І нас годують «завтраками»: то сьогодні, то завтра, то післязавтра, – додає Наталія.

Випуск у школі–гімназії–дитячому садку був ще 25 червня. Тож вже скоро піде третій тиждень, а документів і досі немає.

– На випуску видали, що вам видали? Папірці якісь, – каже Наталія. – Типу табеля. Як ото весілля – виїзна церемонія, що давно розписалися, а зробили показуху. Що типу щось дали тим дітям. І зразу ж тільки поховали камери, фотоапарати, сказали: «Діти, здайте ті папірці назад». І все, ми пішли ні з чим.

 – Хай би той Москалевський випустив, віддав ті атестати і ніякої мороки, і хай приходить новий директор, ніхто до неї нічого не має, але так зробити, не подумавши про дітей і про їхнє майбутнє! – каже Людмила і згодом додає, – а тепер ще говорять, що якось там так вийшло, що ці атестати не потрапили навіть на переробку. Ми не знаємо, чи це правда, але таке говорять. Якщо це так, то це взагалі!

– Проблему знаєте, проблема серйозна, – включається в розмову Сергій, який щойно підійшов. – Як її вирішити? Є одне питання, щоб нам дали номер кожного (атестата – авт.). Хоча би це. Щоб зробити електронний кабінет. Мене вже тиждень «завтраками» годують. Завтра, післязавтра. Із сьогоднішнього дня у нас залишається сім днів. Зараз вони до п’ятниці дотягнуть, залишається з понеділка три дні. І база закриється.

Розмова в кабінеті мера

Люди були налаштовані рішуче і навіть були готові йти в поліцію. Усі, хто мав прийти, зібралися. Та до міської ради так просто не потрапиш, бо другий і третій поверхи зачинені на електронний замок. Сергій відійшов зробити кілька дзвінків. Після цього повернувся і сказав, що у міського голови вимкнений телефон, а у приймальні не беруть слухавку. За кілька хвилин з міської ради вийшов чоловік, тож батьки і випускники встигли притримати двері і потрапили до середини приміщення. Попрямували одразу до кабінету міського голови, та довелося ще кілька хвилин почекати, після чого людей покликали до приймальні.

– Всіх цікавить одне й те саме питання – атестати, – сказав Сергій.

– Ми з вами розмовляли вчора. Щось змінилося за вчора? – запитала очільниця громади.

– Нічого не змінилося. І вчора дзвонили туди, де їх друкують, їх ще не подали, – каже Сергій.

– Неправда, – заперечила Тетяна Єрмолаєва. – Ми вчора отримали перших шість. Ми в один день подали шість на зміну прізвищ і дві школи на передрукування, тому що так говорить закон. Тому що ми отримали міські школи з контрактами по перше липня і всі були надруковані зі старими директорами. Сільські школи ми отримали з контрактами по 15 липня, де старий директор вже не має права і тому ваш атестат не дійсний, а новий ще не має права. Ми подали 15 числа на 6 замін, вчора посилка прийшла, і подали дві школи на заміну атестатів – Кордишівка і гімназія. Документи подані. Я спілкувалася сама з центром, який друкує. Вони сказали: «Так, ми розуміємо, у нас черга. Ми друкуємо цілодобово».

Очільниця громади зателефонувала до Інни Мадей, тимчасово виконуючої обов’язки начальника Управління освіти та спорту і увімкнула гучномовець.

– Коли подаються документи, у нас складається акт, – сказала телефоном Інна Мадей. – Цей акт подання нами документів від 16 числа. Ми документи подаємо у Вінницю, Вінниця ці документи завозить в Київ. У Вінниці нам сказали, що документи в Київ завезли. Вчора у Вінницю приїхало два чи три свідоцтва.

Очільниця громади попросила Інну Мадей відправити їй на вайбер копію акту. Градус напруги не спадав. Усі говорили, не стримуючи емоцій. За кілька хвилин прийшла копія акту–прийому, де було зазначено, що документи від Козятина на заміну атестатів  прийняли 16 червня. Батьки просили, щоб їм хоча б повідомили номери і серії атестатів, щоб їх діти могли зареєструватися в системі.

То що з документами?

Тетяна Єрмолаєва зробила ще кілька телефонних дзвінків. Люди стали чекати. Нарешті очільниця громади додзвонилася до державного підприємства «Інфоресурс», яке забезпечує заклади освіти документами. Попросила подивитися, чи отримали замовлення з Козятина і поставила на гучний зв'язок розмову. В «Інфоресурсі» повідомили, що 25 атестатів випускників школи–гімназії–дитячого садочка вже готові.

– Коли будете відправляти їх? – запитала Тетяна Єрмолаєва.

– Їх, здається, на завтра збиралися відправляти, – відповіли в «Інфоресурсі».

Після того, як розмова завершилася, очільниця громади сказала батькам, що навіть у разі, якщо з Вінниці ніхто не поїде забирати документи, до Києва по атестати відправлять когось із нашого Управління освіти і спорту.\

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач23

    Сором. Влада ховається від людей.
  • Михайло Кесарчук

    Так , дійсно пообіцяли видати свідоцтва в п'ятницю  9 липня о 8 годині  ранку у школі, хотілося б у це вірити!

keyboard_arrow_up