У соцполітиці пояснили, кому давали різдвяні торбинки солодощів

У соцполітиці пояснили, кому давали різдвяні торбинки солодощів
  • Ситуація. У переддень Святого вечора у Козятині для малечі організували показ святкової вистави «Різдвяний вертеп».
  • На свято запросили дітей-сиріт, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій тощо. Представники Вінницької обласної військової адміністрації привезли для маленьких козятинців різдвяні торбинки солодощів.
  • Та, як стверджують батьки не запрошених дітей, які входять у вищеперелічені категорії, на свято запросили не всіх.
  • Чому так сталося — дізнавались наші журналісти

Загалом смаколики на святковому заході, який влаштували 5 січня, отримали 280 дітей.  Про це проінформувала Козятинська міська рада на офіційній сторінці у фейсбуці. Як йдеться у повідомленні, це малеча з категорій: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків, діти із малозабезпечених і багатодітних сімей, діти внутрішньо переміщених осіб, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, діти учасників бойових дій.

Ця публікація на нашому сайті викликала шквал образливих коментарів. У коментарях козятинчани стверджували, що отримати подарунки запросили не всіх. Так, Марія Свердел написала: «У мене шестеро діток, із них отримало подарунки двоє, інші сказали не підходять». Катя Славінська-Гриб повідомила: «Моя родина підлягає під дві категорії, ми про це взагалі нічого не знали. Як так?»  Наталія Рожко написала: «Одним дають, а другі, то не діти таких самих категорії». Леся Мошинська теж написала коментар: «Завжди було два подарунки дітям. Один від громади міста, а другий від області. А цього року наші діти не заслуговують на два подарунки?» І це далеко не всі подібні коментарі…Таких було ще багато. 

Відео дня

Згодом на гарячу лінію зателефонувала Катерина Славінська і попросила взяти коментар із цього приводу у відповідальних осіб міської ради.

— Зрозумійте, діло не в тому подарунку, діло в увазі та повазі, — сказала Катерина. — Моя родина підпадає під дві категорії — багатодітні і військовослужбовці — але нас не запросили на цей захід і багато моїх знайомих, які теж потрапляють під відповідні категорії, теж нічого не отримали. Як так? Дайте відповідь.

До коментарів під публікацією згодом відповідь дав Олександр Пузир, який був присутній на цьому святі та роздавав подарунки. Він написав — подарунки надала Вінницька обласна державна адміністрація, а списки дітей складала Козятинська міська рада, відповідно і збір діток був за ними.

Свій коментар він підтвердив і у телефонній розмові.

— Міська рада розширила списки категорій дітей і списки теж вони складали. А через Департамент соціальної і молодіжної політики надали 280 подарунків.

Щоб заспокоїти і пояснити людям ситуацію, яка склалася з подарунками, ми звернулися за коментарем до міської ради. Там нас перенаправили до управління соцполітики, а саме до Інни Наумової — завідувача сектору по роботі та соціальній підтримці воїнів АТО та членів їх сімей.

— Списки на подарунки надавали заклади освіти, центр надання соціальних послуг, служба у справах дітей, відділ внутрішньо-переміщених осіб і я подала особисто списки членів дітей загиблих військовослужбовців, — прокоментувала Інна Наумова. 

— Це спільна наша робота, кожен робив свою ланку. Нам дали фіксоване число — 280 подарунків. Діти військовослужбовців, які зараз перебувають на війні, вони отримали свої подарунки у закладах. Область давала подарунки виключно вразливим пільговим категоріям — це діти, які мають інвалідність, група ВПО, які не охоплені навчанням, діти членів сімей загиблих військовослужбовців, діти-сироти. Скоріш за все, дітям військовослужбовців дали подаруночки у школі, вони їх отримали, там же списки складались в управління освіти. Ось у чому справа.

У міському будинку культури, нагадаємо, відбувся другий день показу дійства «Вертеп». Захід розпочався з запізненням, адже по всій країні тривала масштабна повітряна тривога. Деталі запосиланням.

Читайте також:

Перелік свят та постів: церковний календар на січень 2023 року

Вихідні та свята в січні 2023: чи будемо додатково відпочивати

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up