У Талимонівському яру встановлять нові меморіальні дошки

У Талимонівському яру встановлять нові меморіальні дошки
Фото із сайту Козятинської райдержадміністрації
  • Міська влада встановить меморіальні дошки на місці масових розстрілів мирного населення в роки Другої світової війни.
  • Рішення про це прийняв виконавчий комітет.
  • Скільки їх буде та як вони виглядатимуть, читайте у нашому матеріалі.

Виконавчий комітет міської ради прийняв рішення про встановлення меморіальних дошок на Меморіалі в Талимонівському яру. «З метою збереження історичної пам’яті про загиблих в Талимонівському яру в роки Другої світової війні, за пропозиції громадського активіста, письменника Кривова Л.П., голови міської організації ветеранів України Кропиви Ф.Т.», — йдеться у тексті рішення.

Згідно із документом, планують встановити 9 меморіальних дошок. У додатках до рішення є інформація про те, як вони виглядатимуть.

Перша дошка — загиблим за Батьківщину. Ліворуч — макове поле. Праворуч — символ пам’яті «Червоний мак». Нижче підпис «Коли ми пам’ятаємо, ми непереможні!»

Відео дня

Друга — пам’яті мирного населення. Чорно-біла світлина дівчинки, що плаче. Текст: «5-ти тисяч мирного населення п’яти районів Козятинського уїзду Житомирської генеральної округи: Козятинський, Самгородоцький, Погребищенський, Вчерайшенський, Ружинський райони. Більше ніколи».

Третя — євреям, що перебували у гетто. Зображення території, огородженої колючим дротом. Напис: «1900 військовополонених 6-ї, 12-ї загальновійськових армій філії Бердичівського Шталагу (табору) № 358-N, який був розміщений у м. Козятині по вул. Микояна (нині 8-ма Гвардійська) район ПРБ».

Четверта — пам’яті моряків. Зображення корабля у морі. Напис: «48 моряків Пінської військової річкової флотилії. Більше ніколи».

П’ята — пам’яті партизан. Зображені партизани у березовому гаю взимку. Напис: «62 партизана із підпільної організації ім. О.Суворов. Більше ніколи».

Шоста — пам’яті машиністів-підпільників. Малюнок на чорному фоні: троє залізничників, які намагаються пошкодити залізничну колію. Напис: «65 підпільників-машиністів, робітників депо ст. Козятин. Більше ніколи».

Сьома — пам’яті загиблих євреїв. Зображення — на чорному фоні сліди від долонь. У верхньому лівому кутку — менора (золотий семисвічник), у центрі — зірка Давида. Напис: «1000 євреїв Козятинського уїзду: 1942р. — 750, 1943 — 250. Більше ніколи».

Восьма — загиблим циганам. Зображення циганського возу. Напис: «60 ромів Козятинського уїзду. Більше ніколи».

Дев’ята — центральна. На чорному фоні зображення двох рук, піднятих для молитви. У центрі палаюча свічка. Текст: «Пам’ятник встановлений на місці, де 1941–1943 рр. нацистські окупанти розстріляли близько 9-ти тисяч мирних жителів, євреїв, циган, партизан, підпільників депо ст. Козятин, полонених бійців Червоної Армії, моряків Пінської військової флотилії. Вічна пам’ять загиблим! Споруджено за ініціативи та підтримки начальника Південно-Західної залізниці О.Кривопішина, громадської організації «Товариство ветеранів розвідки ВМФ».

— Там, де пам’ятник, там йдуть перша, друга, третя ступені. Отак по кругу по плитам навколо шпиля. І там їх встановлять. На рівні зору людини середнього зросту. Якраз ми виїжджали на місце, брали раду ветеранів, брали людину яка буде цим займатися, — розповів Сергій Заїчко, керуючий справами виконкому, начальник організаційного відділу.

Нагадаємо, у Талимонівському яру під час Другої світової німецькі окупанти розстрілювали мирних мешканців нашого міста.

«У червні 1942 року німецькі окупанти розстріляли понад 8 тис. мирних жителів нашого району. У більшості це були євреї. Другий розстріл стався в кінці липня. До євреїв додалися цигани, були й військовополонені. А 22 серпня — ще один масовий розстріл. Тривали вони і у вересні», — йдеться у спогадах Ю. Машевського, які ми знайшли у книзі «Наша історія» Зої Вільчинської.

«Після війни на цьому місці (у Талимонівському яру — авт.) було виявлено 724 чоловіки у 4 ямах, серед яких 292 євреї, 216 чоловік мирного населення, 48 військових матросів, 62 партизани і підпільники, 16 циган та 90 військовополонених», — йдеться на сайті Музею історії міста.

У 1950 році на місці масових розстрілів встановили пам’ятну стеллу. А у 2012 — пам’ятний знак.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up