«У центрі міста школа і щоб тепла не було»

«У центрі міста школа і щоб тепла не було»
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулися батьки учнів опорного ліцею (колишня школа № 4).
  • Кажуть, батареї в навчальному закладі ледь теплі — в класних кімнатах температура всього 9–10 градусів, а в укритті ще менше. Батьки вже написали звернення до прокуратури.
  • У чому проблема і як планують її вирішувати — з’ясовували наші журналісти

Із дотриманням температурного режиму в колишній четвертій школі справжня біда. Із року в рік повторюється одне й те саме. Пам’ятаєте лютий 2021-го, коли вдарили морози? Через холодригу в ліцеї учнів відправили на дистанційне навчання. Так було і восени того ж 2021-го — не встиг розпочатися навчальний рік, як ліцей знову перейшов на онлайн-навчання, і знову з тієї ж причини — низька температура в класах. Тоді обурені батьки школярів навіть ходили до міського голови.

На питання «Чому так холодно?», відповідь була завжди одна і та ж — усе через котельню. То паливо неякісне, бо палили соняшниковим лушпинням, то підрядник не встиг із початком опалювального сезону.

Восени минулого року у котельні, яка опалює опорний ліцей, а разом із ним ще й дитячий садочок № 1 та декілька інших закладів, поставили нові котли. Втім і це не допомогло. У колишній школі № 4 як і раніше холодно, — кажуть батьки дев’ятикласників, які завітали до нашої редакції у середу, 1 лютого.

Відео дня

— Ми ходили в комунальне підприємство «Чисте місто», — розповідає Роман. — Фактично ми там сварилися. Генератор поставили, він більше на ремонті, ніж працює. І тепла як такого в школі немає — плюс 10 градусів. У мене дочка приходить додому, вона не може нагрітися. І так не тільки моя дитина. То моїй дочці 15 років, а є ще й маленькі дітки. І плюс 10 градусів, коли повинно бути 17–18.

— Перед цим, коли ми ходили в «Чисте місто», це було два тижні тому, то взагалі температура була сім градусів, — включається в розмову Сергій.

— У самому класі? — перепитуємо ми.

— Так, — відповідає Сергій. — Потім, коли було 9 градусів, зробили по пів години уроки.

«Дитину я до школи не пустив»

— Це ми вчора зробили, — показує нам Роман фото термометра. На стовпчику позначка в +10. — Ви уявляєте? Сьогодні я дитину в школу не пустив. Як можна вчитися за таких умов? Це все можна вирішити, щоб школа опалювалася. Дрова там взагалі ніякі, тими дровами температуру не нагнати. Байдуже нашій владі і меру.

У класних кімнатах температура повітря повинна бути в межах 17–20 градусів із позначкою «плюс». Це прописано в Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти, який затвердило Міністерство охорони здоров’я України.

Батьки кажуть — у ліцеї холодно, тому що насоси на котлах, які дають тепло на навчальний заклад, не працюють без електроенергії. Котельня не має безперебійного електропостачання — щойно вимикають світло на другій черзі, котли стають. А з графіком, коли дві години світло є, а чотири немає, не те що нагнати температуру, а й навіть підтримувати нереально.

— Можна щось придумати, можна підключити РЕМ, щоб вони зробили так, щоб не вимикалося світло, — каже Сергій. — Немає генератора, хай зроблять хоча б щоб не вимикалося світло. Нехай не шукають тисячу причин, щоб нічого не зробити.

За словами батьків, трохи тепліше в навчальному закладі стало після того, як вони зверталися в «Чисте місто» — комунальне підприємство, яке відповідає за подачу тепла. Тоді на котельню привезли генератор і у приміщенні ліцею було не так холодно. Потім проблема повернулася назад. Батьки кажуть — у тих кабінетах, які ближче до входу в будівлю, температура трохи вища — градусів 14. У решті кабінетів холодніше. На уроках діти змушені сидіти одягненими, бо інакше неможливо. А коли лунає сигнал повітряної тривоги і діти спускаються в укриття, там ще холодніше.

Пішли до прокуратури

Минулого тижня Сергій завітав на котельню, яка опалює опорний ліцей. Показує нам фотографії котлів. На одному — 46, на іншому — 43 градуси. Чоловік каже — щоб у ліцеї були теплі батареї, треба, щоб на котлах температура була щонайменше градусів 70–80.

— Поговорив я з кочегаром, — розповідає Сергій. — Він каже: «Такі дрова, як мені возять, я не можу ними нічого палити». Він мені показував, відкривав котла — дрова є, але вони не дають тепла, це, по-перше. А по-друге, через 20 хвилин виключать світло. Кочегар каже: «Що мені робити? Я їх притушую, щоб не наганяло температуру, не порвало систему». Далі чотири години немає світла. За дві години воно не встигне прогнати все коло — садочок, школа та інші заклади. Щоб підняти температуру, треба, щоб воно хоча б дві доби гнало, а потім весь час підтримувати. Підтримувати чим? Хорошими дровами. А не цією березою.

Терпець батькам увірвався і вони написали колективне звернення до прокуратури. Просять вплинути на ситуацію, що склалася з постачанням тепла до опорного ліцею.

«Котельня не підключена до альтернативних ліній живлення. А генератор — то він є, то його немає, постійно виходить із ладу і потребує постійного ремонту. В результаті, більше 700 учнів ліцею мусять навчатися при температурі від 10 до 14 градусів, що не відповідає нормі», — йдеться у зверненні.

— Мерія і всі інші будуть шукати тисячу причин, щоб відбрехатися, — каже на завершення Роман. — Навіть на цю заяву вони знайдуть відповідь, щоб задовольнити батьків, мовляв, у нас немає ресурсів, в країні війна, чи ще щось. Це балаканина. Все це вирішується. Проблем, які не вирішуються, немає. Можна було це все продумати заздалегідь. І резервний генератор повинен бути у будь-якому випадку. Нехай не на все, але на ті насоси, які йдуть на школу і на садочок, можна було зробити резервний. Щоб вони могли наганяти тепло по школі. Так само автономну зробити лінію. По одній лінії вимкнулося світло — автомати переключили, включили іншу і все працює. Це одна школа, яка не опалюється. По всіх школах діти ходять роздягнені, нормально себе почувають. Навіть у тому самому селі Козятині є дві котельні — на газу і на дровах. Є і генератори, все там є. А це в центрі міста школа і щоб тепла не було.

Потрібне безперервне живлення

У понеділок, 6 лютого, ми завітали до колишньої школи № 4. Олена Білянець, директорка комунального закладу «Опорний ліцей» Козятинської міської ради, каже — минулого тижня у ліцеї було справді холодно. Така ситуація склалася через те, що електропостачання було всього декілька годин на добу. Відповідно, насоси на котельній не працювали і приміщення не встигало обігрітися. Використовувати електрообігрівачі, щоб підтримувати температуру, у навчальному закладі не можуть. По-перше, через протипожежну безпеку — проводка не витримає навантаження. По-друге, через ліміти споживання електроенергії.
— Є об’єктивні чинники, які від нас не залежать, — каже Олена Білянець. — Це війна і проблеми з електропостачанням. Резервний генератор, який би працював на котельні, коли основний ламається, був би для нас виходом. Або перехід на резервну лінію живлення. Сьогодні ми маємо ситуацію, коли світла дають вдвічі більше, ніж давали. Ми маємо 12 годин на добу, а то й більше і катастрофи у нас немає. Я вірю, що ситуація з теплопостачанням буде вирішена. Як показує ситуація останніх днів, зараз тепло подається краще, ніж було минулого року. Якби у нас не було нових котлів на котельні, було б ще гірше. Якби була стабільна подача електроенергії і насоси працювали, у нас би цієї проблеми не було взагалі, навіть без утеплення закладу. Більше того, зараз розглядається питання щодо заміни внутрішньої системи опалення, щоб встановити сучасні батареї. Це дасть нам можливість покращити температурний режим.

Перевірили температуру

У вихідні світло практично не вимикали, була майже безперервна подача тепла, тож у понеділок, 6 лютого, коли ми завітали до ліцею, у класних кімнатах було значно тепліше. У цьому ми мали змогу переконатися самі. Разом із директоркою ми заходили до класних кімнат і перевіряли температуру за допомогою електронного термометра. Зауважимо, що ми прийшли до навчального закладу без попередження.

На момент нашого візиту, а це була 13 година дня, у класних кімнатах було 16,8; 15,9; 17,7; 19,3 градуса. Учні сиділи без верхнього одягу.

Зайшли ми і до класу, де навчаються дев’ятикласники, чиї батьки приходили до нас у редакцію. На той момент кабінет був пустий. Електронний термометр показав 17 градусів, хоча на спиртовому, що висить на стіні, була температура 13 градусів. Пройшли ми також у сховище. Там була температура 15,3 градуса.
— Тоді, коли в класах було холодно, тут теж було тепліше, — каже Олена Білянець. — Через укриття проходять труби, по яких опалення заходить до нашого ліцею. Тому коли в класних кімнатах було +10, тут було +14.

Що мають робити

Навідалися ми у понеділок не лише в сам ліцей, а й на котельню, яка опалює навчальний заклад. На той момент якраз не було світла у тій черзі, де розташована котельня. На подвір’ї ми побачили генератор, але він був не увімкнений, проте з труби йшов дим. Виявилося, що це догорали дрова, які закинули в котли, поки ще було світло — щойно вимкнулося електропостачання, насоси зупинилися, бо генератор зламаний.

— Генератор вже не раз ремонтували, — каже працівник котельні. — Невезучий він. Це я минулої зміни був, привезли його, запустили і знову він не працює. Це вже третій раз він у ремонті.

Із генератором справді проблеми — каже Володимир Добржанський, директор комунального підприємства «Чисте місто», яке займається теплопостачанням котельні. Не встиг генератор пройти черговий капітальний ремонт, як знову вийшов із ладу. І в чому саме справа — чи це деталі, чи електроніка — поки незрозуміло. Звернулися до фірми-постачальника, яка має проводити гарантійне обслуговування.

— Підводить сама техніка, — пояснює Володимир Добржанський. — Ми витратили кошти, встановили, а генератор попрацював перший раз 7 годин 19 хвилин і повністю зламався двигун. Фактично замінили все, що є в двигуні. Другий раз пропрацював він 40 годин — і знову капітальний ремонт. Обладнання до нього в Україні немає. Генератор турецький, тому будь-яка деталь, яка ламається, так само їде з Туреччини.

За словами Володимира Добржанського, найближчим часом для цієї котельні мають доставити резервний генератор, який вже придбали. Запитали ми також, чи не розглядали такий варіант, щоб зробити на котельні автономне живлення?

— Резервне живлення можливо взяти тільки від залізниці, — каже Добржанський. — На це все потрібен час. Перш за все, потрібно розробити технічні умови. Подивитися, чи по навантаженню є спроможність заживити додаткову точку. На комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій порушували питання подачі резервного живлення. На залізниці сказали, що у них немає можливості надати нам постачання електрики.

 

Читайте також:

Козятинський дитсадок «Лелека» отримав допомогу для укомплектування найпростішого укриття

Козятинський ліцей отримав 10 комплектів робототехніки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Лідія Бабюк

    На  фото ...то   t  літня
    ..Залежно від класів і "крила" t коливається.Но 12*---це теплий клас.Це іде. звичайно  .свідоме  знущання з дітей..Поясніть мені .що дитина може засвоїти  при такі дубарні... Сидить.Поступово охолоджується.шкіра покривається сиротами . стає як їжак.додому біжить як"' сосулька"..Діти хворіють.Це жах!!В голові не укладається що свої ."".патріоти""..так глумляться над підростаючим  поколінням
  • Рома Донченко

    Заміри температури,фейк.
    Дитина щодня фотографувала градусник у класі,температура якого 10-12 градусів.

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Рома Донченко

    Рома Донченко
    ❗😏Ото ж б й воно.
    Це ж як не потрібно любити свою дитину, щоб посилати її в холодний ,, каземат".
    Як би батьківський комітет  школи , був би насправді батьківським , то  такої  ситуації не було б.

    Рома Донченко reply Рома Донченко

    Тетяна Костюк-Канєвська Не велика кількість батьків звертались в різні інстанції,але є батьки яких все задовольняє.

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Рома Донченко

    Рома Донченко
    ❗Ну , фейк. Це однозначно.
    А що батьки зробили  , щоб температура у класних приміщеннях  відповідала б санітарним нормам?
    Можливо , для початку , об'явили б бойкот місцевій владі і не пустили б дітей в школу ❓
  • Алуська Мартовицька Павлюк

    Блядство як завжди!!!!!! Пані мериню запросити в школу!!!!
  • Марина Собко

    Така ситуація не тільки  в 4 школі,нажаль....

keyboard_arrow_up