У вільне плавання. Кабмін «відпустив» ціни на хліб, м’ясо та олію

У вільне плавання. Кабмін «відпустив» ціни на хліб, м’ясо та олію
  • Ще 7 червня Уряд скасував державне регулювання цін на «соціальні» харчі. Ця постанова набула чинності від 1 липня
  • Бізнес визначатиме самостійно ціни на хліб, макарони, крупи, цукор та інші продукти
  • Раніше підприємці могли підвищувати ціну товарів до 15%. Чому цю норму скасували?

Як пояснили в Кабміні, «головна мета цих змін —  зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляція у сфері ціноутворення». 

Посилання на постанову

Уряд розраховує, що ринок сам відрегулює ціни. А підвищення зарплат дозволить впоратися із підвищенням цін, якого, очевидно, не уникнути після скасування державного регулювання. Її вирішили скасувати, бо, за думкою Кабміну, наявне цінове регулювання є не ефективним.

Відео дня

Дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки:

1. на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15%

2. на торговельні надбавки на дитяче харчування

3. граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів

4. на граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20%) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Нагадаємо, що держрегулювання цін на 15 категорій товарів запровадили понад 20 років тому. Націнка виробників на них не могла перевищувати 15 %.
 

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up