У Юрівці спалах сказу. Загинуло дві корови й два теля

У Юрівці спалах сказу. Загинуло дві корови й два теля

Наразі зафіксовані чотири випадки сказу великої рогатої худоби — дві корови та двоє телят. Хворі тварини загинули. Фахівці припускають, що джерело хвороби — лисиці. У селі та прилеглих до нього територіях ввели карантинні обмеження

Перший випадок захворювання виявили перед вихідними, 9 липня. З Юрівки до районної державної лабораторії ветеринарної медицини надійшло повідомлення, що захворіло теля із симптомами сказу. На наступний день воно загинуло. На місце виїхав лікар ветеринарної медицини та керівництво козятинської міської лабораторії держпродспоживслужби. Результат лабораторних досліджень дав позитивний результат на сказ.

— Проведеним епізоотичним розслідуванням встановлено, що 7 липня господарі теляти помітили пригнічений стан в тварини, утруднене ковтання при споживанні корму та води, — розповів газеті начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Козятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Геннадій Мельничук. — Потім теля повністю відмовилося від споживання корму та води, з’явилося посилене слиновиділення. Воно постійно мукало. Загинуло в ніч на 10 липня. 

За словами Геннадія Мельничука, всім, хто мав контакт з хворою твариною призначили щеплення проти сказу. Теля захоронили та спалили у визначеному місці.

Відео дня

Це був тільки початок. Після цього захворіло ще одне теля та дві корови, але вже в інших людей з цього села. Тож станом на 14 липня зафіксовано чотири випадки сказу.

На місцях загибелі та перебування худоби фахівці провели дезінфекцію 0,5% розчином «Біокліну». Худобу спалили і захоронили. Але у селі є ще підозрілі на сказ тварини.

— Ймовірним джерелом інфекції сказу є лисиця, оскільки щільність їх популяції перевищує норму в 3-3,5 рази, —  розповідає Геннадій Мельничук. — Всього 13 липня по селу щеплено проти сказу 146 голів ВРХ, 7 коней, 39 собак та 25 котів. 

Згідно інструкції «Про заходи боротьби зі сказом тварин», затвердженої наказом Головного державного інспектора ветмедицини України від 15.03.1994 р № 5 с. Юрівка Юрівської сільської ради Козятинського району Вінницької області та прилеглі до нього сільськогосподарські та мисливські угіддя підлягають оголошенню неблагополучним пунктом по сказу тварин із введенням карантинних обмежень та затвердженням Комплексного плану по оздоровленню від сказу.

Загрозливою зоною вважаються території сіл Юрівки, Листопадівки, Тернівки, Малої Клітинки.

— Завтра буде збиратися протиепізоотична комісія при козятинській РДА, будуть вирішувати, що робити далі, підніматимуть питання про можливу компенсацію людям, у яких загинула худоба, — каже Геннадій Мельничук. — Тому що раніше, тварин страхували у більшій частині ніж зараз. 

Додамо, що останні випадки сказу серед корів у нашому районі були ще в 2015 році.  

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up