Україна відзначає День Державного Прапора. Історичні факти та вітання від козятинчан (Оновлено)

Україна відзначає День Державного Прапора. Історичні факти та вітання від козятинчан (Оновлено)
  • У вівторок, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора.
  • Кожна країна має свій прапор, що містить певну символіку, яка передається як у зашифрованому, так і у прямому вигляді. Прапор України несе у собі давнє значення, поєднання пшеничного поля і блакитного неба.
  • 2004 року президент Леонід Кучма підписав акт про проголошення 23 серпня Національним святом - Днем Державного Прапора України.

Як передає Укрінформ, свято встановлене «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року. У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Серед прапорів Київської Русі переважав червоний колір – найбільш зручний для сигналізації під час бою. Однак національний (державний) прапор у його сучасному розумінні, можна вважати, з’явився під час існування козацької держави. Найвідоміший із гетьманських прапорів пов’язують з ім’ям Богдана Хмельницького (він був білого кольору). Поєднання синього і жовтого кольорів на національному прапорі можна спостерігати з середини ХІХ ст.

У час «весни народів» 1848 року Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів. Львівські землі та Руське воєводство зображали золотого лева, що спирається на скелю, на блакитному тлі. У цей же час згідно з геральдичними звичаями усталилися поєднання жовтої та синьої смуг на прямокутному полотнищі.

Відео дня

Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

Після початку російської агресії синьо-жовтий прапор став символом боротьби та спротиву загарбникам. Сьогодні український прапор – це оберег, з яким йдуть у бій захисники України, обстоюючи незалежність та свободу нашої країни. І незабаром українські військові обіцяють підняти синьо-жовтий прапор на всіх тимчасово окупованих територіях України.

У соцмережах з нагоди Дня державного прапора України почали публікувати привітання. Пропонуємо переглянути вітання від мешканців Козятинщини

— З  Днем Державного прапора та Днем Незалежності, моя рідна Україно. Смілива, вільна, непохитна, непокорна та волелюбна! Там, де український прапор - там свобода та світле майбутнє. Пам'ятаймо високу ціну нашої свободи - життя тисячі українців та українок. Ми обов'язково переможемо та синьо-жовтий стяг замайорить у всіх куточках нашої України - в окупованих містах та селах Луганщини, Херсонщини, у Донецьку та Маріуполі і обов'язково в українському Криму! — написала Тетяна Єрмолаєва — Козятинський міський голова.

Відео за посиланням — https://fb.watch/f4kDQDXjmS/

 

Дивіться відео-привітання від Самгородоцького будинку культури https://www.facebook.com/100021026400774/videos/2118693821669386/

Читайте також:

5300 гривень зібрали для наших воїнів на ярмарку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up