Український борщ в трійці лідерів світового рейтингу. А може він найкращий?

Український борщ в трійці лідерів світового рейтингу. А може він найкращий?

Телеканал CNN Travel склав рейтинг найсмачніших супів світу. Український борщ у світовому рейтингу зайняв третє місце. А ми згадали про свята в Білопіллі, Сестринівці, Пляховій та на стадіоні Залізничного училища. Якби телеканал провів бракераж хоч на одному заході – український борщ міг бути явним лідером

За рейтингом телеканалу лідер світового рейтингу — нігерійський суп «Банга». На другому місці в’єтнамський суп «Фо бо». Четверте місце посів французький «Буйабес». П’ята сходинка у ще одного супу в’єтнамської кухні «Калду верде».На шостому французька страва «Чорба фрік», далі – «Чупе декамеронес» перуанської кухні. Восьмий в рейтингу суп «Гаспачо» з Іспаніъ. Дев’ятим йде «Арахісовий суп» західної Африки. Замикає 10 найкращих суп «Гамбо» США.

Якби інспектори світового бракеражу побували на святі обрядових хлібів в «Музеї Хліба» села Білопілля чи на річниці Грушевського в Сестринівці, на стадіоні Козятинського залізничного училища на День Незалежності чи в Пляховій під час заходу «Борщ та каша – сила наша» і спробували борщ, який приготували наші кухарки – то український борщ піднявся б у світовому рейтингу ще вище. Борщ, який готують наші господині в святковому настрої на природі, не йде в ніяке порівняння з стравою, яку варять в пунктах харчування по прописаній нормі. Борщ, який готують наші жінки  за домашнім рецептом без перебільшення є найкращим супом в світі.

А далі пропонуємо вам ознайомитись з супами рейтингу телевізійників, які ми поставили ясна річ за нашим борщем, звареним нашими землячками на природі.

Відео дня

Нігерійський суп «Банга» готують із плодів пальми. Цей суп часто їдять із пудингом. На батьківщині цієї страви прийнято брати горіхи (пальмові), а в інших країнах їх можна знайти лише у консервованому вигляді. А також у цьому супі вітається використання морепродуктів.

Інгредієнти незвичайні для наших широт, але заради найсмачнішого супу світу після українського борщу, можна і заморочитися з пошуком африканських продуктів або спробувати знайти замінники.

Інгредієнти: 

М’ясо (яловичина) — за бажанням; 

Риба абсолютно будь-якого виду (в’ялена, суха та свіжа) — по 1 штуці; 

Цибуля — 1/2 штуки; 

Мелене м’ясо із молодих раків — 2 ст. ложки;

Суха суміш із банги — 16 гр. 

Бульйонний кубик — 2 штуки; 

Сіль (кам’яна) до смаку; 

М’ясо із креветок (свіже або копчене) — 15 гр.

Листя бельтете (подрібнені) можна замінити лавровим листям — 1 ст. ложка; 

Горіхи (пальмові) — 800 гр. Перець по смаку;

Суп «Фо бо» —це азіатська кухня, яка останнім часом в Україні стає більш звичною. Це суп з локшиною та яловичиною плюс спеції, які надають в’єтнамському супу особливого смаку та аромату

Рецепт приготування супу «Фо бо».

У сотейник налийте 1,4 л води і викладіть туди 400 г яловичих кісток. Додайте 1 паличку кориці, 1 зірочку бадьяна, 1/3 ч. л. зерен фенхелю, 3 бутони гвоздики, 1/3 перцю чилі та 2 см кореня імбиру, нарізаних тонкими слайсами. Варіть 40 хвилин на середньому вогні, щоб вийшов насичений бульйон. Потім додайте 1 ст. л. рибного соусу. Можна обійтися і без нього, але з ним смак супу буде більш насиченим.

Французький буйабес був традиційною стравою марсельських рибалок і готувався з риби, яку вони не змогли збути, та з якої потім варили юшку. Спочатку це була досить проста і дешева страва. Однак, завдяки розвиткові туризму на середньоморському узбережжі Франції вона згодом набула популярності. Ресторани Марселя пізніше вдосконалили юшку, створивши декілька її різновидів, передусім додавши до оригінального рецепта омарів та делікатеси інших морепродуктів.

За традиційним рецептом Португальського супу «Калду верде» є листова зелень колард або альтернативно інша листова зелень, така, як капуста кейл з якої не утворюється качан, картопля, оливкова олія, чорний перець та сіль по смаку. Можна додати часник і цибулю. У деяких рецептах додають м’ясо, Страва зазвичай супроводжуються скибочками вареної окремо, відкинутої з води, ковбаси, яка додається до супу в останню хвилину. У Португалії калду верде зазвичай куштують під час весілля, днів народження та інших свят. Його іноді споживають перед основною стравою.

Чорба фрік — це подрібнений м’ясний зелений суп, який споживають в Алжирі, особливо в місяць Ромодан. Тверда пшениця, зібрана в зеленому вигляді, що називається фріке, додає поживності цьому північноафриканському супу. Ніжні зерна поглинають томатний бульйон та ароматичні спеції, їх смак поєднується з нутом плюс тушкованою куркою, яловичиною чи бараниною. Подають із часточками лимона та шматочком хліба.

Усім, хто любить креветки та варену кукурудзу обов’язково потрібно хоча б раз у житті скуштувати цей суп. Чупе де камаронес дуже ситний суп і ідеально підходить для осіннього меню, коли настає пора перших холодів. Перуанці, до речі, вигадали цей суп якраз, щоб зігрітися, оскільки життя в «Las sierras andinas», тобто в Андському високогір’ї вимагає саме таких страв.

Успіх гаспачо залежить від того, які томати ви вибрали. Кращий варіант — соковиті рожеві томати й прямо з грядки. Утім, якщо купуєте томати на базарі, то обов’язково беріть ті, які з хвостиками. Якщо хвостик відірваний, вважайте 50 % аромату томата випарувалося. Іспанці люблять готувати гаспачо з томатів сорту «сливка» — вони пружні та майже без кісточок.

Солодкий перець — ще один інгредієнт гаспачо. Іспанці люблять добиватися яскраво-червоного кольору супу, тому вибирають червоний солодкий перець, але цілком можна використовувати і зелений, і жовтий, і помаранчевий. У гаспачо можна додавати навіть огірки зі шкіркою, але без насіння, а також гарбуз і моркву.

Суп «Гамбо» готується не менше трьох годин, а часто варять його на невеликому вогні весь день. М’ясо (або морепродукти) зазвичай обсмажується заздалегідь і до часу знімаються з вогню. Окра і ру готуються до овочів і морепродуктів. Після досягнення потрібної консистенції окру знімають із вогню, а до ру в котел додаються овочі. При досягненні овочами напівготовності, в котел повертаються м’ясо і окра, додається бульйон (і, за необхідності, вода), після чого страва доводиться до готовності, включаючи бажану м’якість м’яса. Приправи, включаючи сіль, червоний, чорний і білий перець, лавровий лист і чебрець, додаються до смаку. Зазвичай страва подається з гарячим відвареним рисом.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up