Українців у Туреччині чекають з нетерпінням

Українців у Туреччині чекають з нетерпінням
У готелях Туреччини працівники ресторану всі працюють в  масках
  • Подорожі. Цьогоріч Туреччина пропонує чи не найдоступніший відпочинок серед закордонних курортів. Наша журналістка побувала в турецьких містах Кемер та Анталія і розповіла про особливості відпочинку під час карантину

Дві години польоту і ви в країні спекотного сонця. На градуснику показує +35. Мої відвідини припали на початок туристичного сезону в Туреччині, кінець травня – початок червня. Аби заохотити туристів, влада Туреччини на деякий час відмінила ПЛР-тест для туристів з України. Однак з 1 червня знову-таки повернули цю вимогу. В країні проводиться повторна вакцинація населення.

Про умови проживання в готелі

Поселення в готелі відбувається досить швидко – за 10–15 хвилин. На його фасаді красується 4 зірки, поруч гори, ростуть бананові пальми, а також безліч квітів.

– Зараз у нас заповнені всі номери. Бронювати слід заздалегідь. Адже була пара, яка хотіла продовжити проживання в готелі ще на кілька днів. Ми відмовили. Всі номери були заброньовані раніше, – говорить адміністраторка готелю Емель. Вона привітно розповіла, що в готелі окрім проживання, включено безкоштовне триразове харчування, а також всі солодкі напої, кава, чай цілодобово. Також безкоштовно забезпечують засобами гігієни. 

Відео дня

Всім на  руки одягають браслет, де жирним шрифтом вибитий напис готелю. 

– Цей браслет потрібно носити постійно, де б ви не були, особливо коли йдете в місто. Він показує, що ви турист і раптом заблукаєте чи потрібна буде допомога – поліцейський вам допоможе, – зауважив працівник готелю Керим. Він переїхав в Туреччину з Казахстану. Вже понад 10 років проживає з родиною в містечку Кемер. Має також власну крамницю з одягом.

– А чи обов’язкове носіння маски в готелі? – запитую. 

– Ні. Для туристів не обов’язково носити маску. За вашим власним бажанням. Навіть не всі працівники цілий день працюють в масці. Почувайтесь вільно. Насолоджуйтесь відпочинком!

А от в ресторані, де харчують туристів, – гарячі страви насипають самі кухарі, а салати, зелень, овочі, сири та  солодощі – можуть брати самі гості, скільки забажають. Всі працівники завжди в масках. Після кожного прийому їжі – столики протирають дезінфекційним розчином. Аніматори в період повного локдауну в готелях Туреччини не проводили розважальних заходів. Однак зараз розважають туристів з ранку до пізнього вечора. 

Торгуйтесь – як вмієте!

Ціни на проживання на початку туристичного літнього  сезону – були лояльними. За добу – 1000 гривень.  

– Ціни на готелі дешевші, ніж минулого року, – каже, 32-річний Емра. Він живе в Стамбулі. На відпочинок до Анталії приїжджає четвертий рік поспіль. В червні ціни на проживання в готелі починають зростати. Приблизно від 70-200 доларів за добу. Я оплатив за 10 днів проживання 400 доларів, в червні ціна зросте на 20 %, адже в Туреччині найвищі ціни з червня – по серпень, далі знову  починають знижуватись.

Також ціни можуть змінюватися залежно від кількості зірок, та рівня заповнюваності. Деякі готелі цього року вочевидь так і не відкриються.

Коли ідеш вздовж продуктових магазинів, кожен продавець припрошує: «Заходьте, пригощу солодощами, чаєм!» Важко відмовити. Ціни на продукти харчування в Туреччині не впали. Що цікаво, навпаки на деякі товари піднялися. 

«Якщо 5 літрів оливкової олії коштувало 35 турецьких лір, то зараз – 70. Щоб смачно поїсти вуличної їжі – потрібно заплатити 40 турецьких лір, турецький рулет коштує 2 долари», - каже Ахмет Агул з міста Бурса. 

Одна нова турецька ліра – це три українські гривні. Кілограм відомої турецької пахлави в крамницях Кемеру коштує від 10  доларів, проте  - це не остаточна ціна. Її можна виторгувати до ще меншої

– Мені пропонували придбати парфуми чоловічі і жіночі – за 100 доларів. Я зробив вигляд, що це надто дорого, – розповідає 34-річний Микола, турист з Білорусії. Продавець скинув ціну до 50 доларів. Я відмовився, і попросив 30 доларів. Він погодився і продав мені парфуми за 30 доларів, а їх стартова ціна була 100. Ціну на турецькі солодощі мені знизили на 20%. Приємно!

Торгуватися в Туреччині звична справа, переконує українка Марія Ювенко. Вона проживає з чоловіком у містечку Анталія.  

– Вранці ціна помідорів на ринку коштує 5 лір, а уже ввечері – вона падає до 2–3 лір.  Дешеві також фрукти - банани, апельсини.

Нині в Туреччині всі текстильні компанії шиють маски і тому брати собою їх з України немає необхідності. Упаковка, а саме 50 штук одноразових масок – коштує в аптеках країни 10 лір на наші кошти – це 31 гривня. 

– Маски, дезінфікуючі засоби, вітамінні таблетки та сезонні фрукти зараз у Туреччині дуже дешеві, – додає житель Стамбула Тамер Ерол.

Під час свого відпочинку я помітила, що до туристів з України особливе ставлення. Мене часто запитували про ситуацію на Донбасі, і при цьому додавали «Туреччина – підтримує Україну – ми не поважаємо Путіна». На пляжах спокійно, чисто, є туалети, облаштовані смітники, також туристам пропонують різноманітні екскурсії – по каньйонах, катання на яхтах. 

– Туреччина вміє в себе закохувати, – сказав нам Саїд. Він кілька років працює гідом у містечку Кемер. Після своїх відвідин цієї країни  - я переконалась – так, вміє!

Наших найбільше

– Зараз в готелях Анталії та Кемеру головно проживають українці, – зауважує Керим, працівник готелю. – Це майже  60 % бронювань. Росіяни не їдуть, адже через коронавірус і певні політичні причини, закрили авіаперельоти з Туреччиною. Але ми щасливі бачити тут українців.

На пляжі чутно переважно українську мову, відчуваєш себе ніби вдома.

– Я приїхала з Черкас, – говорить Надія. – Цього року дійсно багато українців. Це, мабуть, тому, що ціни на тури лояльні. Однак єдине, що засмутило, те, що користування Wi–Fi  – 2 долари за добу.

Серед відпочивальників є багато турецьких родин, а також були біженці з Палестини, Ірану, жителі Білорусії. Багато готелів у містечку Кемер та Анталія уже відкрились. Кафе та заклади харчуванні відкрилися частково.




 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up