Уповноважений Верховної Ради України з прав людини викликає на килим Пузиря

Уповноважений Верховної  Ради України з прав людини викликає на килим Пузиря

Коли наш міський голова йшов на вибори, обіцяв прозорість і відеозйомку ледь не в кожному кутку міської ради. Будучи депутатом, ходив на сесії з відеокамерою, демонструючи «великого демократа».

А коли виграв вибори – здувся (чи плівка закінчилася?:)). Хоча демонстративно поставив камеру у своєму кабінеті (напевно, муляж, бо жодного відео з неї ніхто не бачив).

Прозорість і відкритість влади не забезпечена

Депутати внесли в регламент роботи Козятинської міської ради обов’язковість відеозаписів сесій та оприлюднення їх у цей же день на офіційному сайті міської ради. Я на сайті знайшла рекламу піцерії голови бюджетної комісії (однопартійця Пузиря), оприлюднення непідтверджених пліток щодо особистого життя політичних опонентів, а от відеозаписів сесій – жодних.

Відео дня

Відеозаписів немає? Чи їх ховають? І якщо ховають, то для чого? Зазвичай так відбувається, якщо є що приховувати. Для влади це дуже зручно: формувати суспільну думку через комунальну газету і не дати можливості мешканцям міста самостійно аналізувати роботу міського голови та депутатів на сесіях. Це дуже вигідно для влади, коли люди не мають змоги просто подивитись відеозаписи сесій і самостійно зробити висновки: хто як голосує, ким порушується регламент і закони, як витрачаються кошти мешканців.

Мною був направлений запит на отримання відеозаписів сесій (відповідно до регламенту роботи міської ради). Відповідь коротка: відеозйомка не ведеться, через відсутність технічних можливостей.

Пройшло майже 2 роки, як громадянин Пузир став міським головою. І за цей час він так і не спромігся забезпечити те, що було головною вимогою Майдану, - прозорість і відкритість влади. Думаю, ним це робиться свідомо.

За цей період депутати Геннадій Панчук та Дмитро Бернатович надавали пропозиції по встановленню відеокамер у сесійній залі. Ціна була дуже доступною, порівняно з витратами, наприклад, на туї. Але Пузир це просто проігнорував.

Натомість є офіційна інформація, що міська рада оплатила послуги по відеозйомці сесій в сумі 3300 грн (правда, невідомо кому платили).

Виходить, що міський голова Пузир свідомо дав неправдиву відповідь на мій запит і цим порушив право людини на доступ до публічної інформації, за що передбачена відповідальність.

Розглянувши мою скаргу, Секретаріат Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини викликає Пузиря 13.09.2017 р. для складання протоколу про адміністративне правопорушення, а також вимагає не порушувати права людей та до 04.09.2017 р. надати мені повну інформацію по запиту.

Усе ж таки міському голові Пузирю та секретарю Марченку, який відповідає за забезпечення ведення сесій та дотримання регламенту, доведеться виконати вимоги суспільства та слідувати діючому законодавству. Виконати регламент (встановити камери в сесійній залі і публікувати відеозаписи на сайті міської ради) – це обов’язок влади. А наш з вами обов’язок – контролювати владу і змусити її з нами рахуватись.

 

Цього року Україна відзначає 26 річницю своєї незалежності.

Мені пощастило народитися в самостійній, вільній Україні. То в чому ж насправді полягало наше рабство? І що собою являє наша незалежність?

26 років тому українці отримали свободу, і аж тепер вчаться нею користуватись. Як виявилось, інструмент непростий у використанні. Кожен, напевно, розуміє свободу по-різному. Для мене незалежність — це рівність. Рівність прав та можливостей, незалежно від посади, статусу, фінансового стану.

І це всі знають, але не всі усвідомлюють. Людина отримує посаду і чомусь раптом вирішує, що її права більші, ніж у «звичайних людей». А хтось інший бачить табличку біля входу в кабінет, і також думає, що там, за дверима сидить хтось особливий, хтось кращий і вагоміший. Отак ми самі формуємо свою залежність і боїмося користуватися своїми правами.

Насправді кожен, хто приходить до влади, разом з нею отримує більше обов’язків, а не прав. І дуже шкода, що більшість можновладців цього не усвідомлюють, і наділяють себе широкими повноваженнями і неймовірними правами, а обов’язки залишаються для звичайних людей. Права у влади, а обов’язки - у людей.

Така формула неминуче веде до краху. Яскравим приладом є режим Януковича, який обмежив права настільки, що люди вийшли на Майдан, щоб відстояти свою свободу, навіть ціною власного життя. На мою думку, Майдан досяг одного дуже важливого результату. Він навчив нас брати на себе відповідальність за нашу незалежність і за нашу владу.

Прозорість та відкритість влади є свідченням порядності та рівності. У нас прозорість, на жаль, існує тільки на словах.

Руслана ЮХИМЕЦЬ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up