Уряд України обіцяє переглянути постанову НКРЕКП і ввести одну платіжку

Уряд України обіцяє переглянути постанову НКРЕКП і ввести одну платіжку

З початком Нового року Державний регулятор НКРЕКП запровадив на газовому ринку нововведення. Він розділив ціну блакитного палива на споживання газу як товар та його транспортування. Така постанова державного регулятора збурила українців, що в деяких містах люди вийшли з протестними акціями на вулицю.

   

На Закарпатті в Миколаївській області споживачі газу перекрили дорогу державного значення, а на Житомирщині доведені до відчаю люди платіжки за транспортування газу привселюдно спалили. Мешканці міст, які взяли участь в акції протесту, не розуміли, як газ після обіцяного здешевлення по факту не став дешевшим. І чому люди мають платити за те, що вже сплатили, коли проводили природній газ до своїх осель. Ми зібрали з цього приводу позиції представників влади, провідних українських економістів та знавців права.

— Наразі плату за транспортування газу відокремили, щоби в разі потреби була можливість вільно змінювати постачальника. А це європейські правила ринку та боротьба з монополіями, — сказав Прем’єр міністр України Олексій Гончарук.

А ще Голова Уряду підкреслив, що розділення платіжок на дві частини не вплине на загальну вартість газу для споживачів. Він пояснив, що плата за транспортування газу завжди існувала, але раніше вона входила до загального тарифу.

Відео дня

З цього приводу висловив свою позицію в телепередачі Politeka голова Комітету економістів України Андрій Новак. Спочатку в телепередачі показали діалог між Президентом України Володимиром Зеленським та Головою уряду Олексієм Гончаруком. Прем’єр міністр каже, що їм вдалося знизити вартість газу в регіонах від 5 до 35 відсотків.

— Це ж велика розбіжність, — каже Президент. — Список, хто ігнорував ту формулу про яку ми говорили і боролись, щоб ціна на газ була меншою.

— Так, звичайно, — каже Олексій Гончарук. — У нас є чіткий список теплокомуненерго, які не прийняли таке рішення. Є звернення громадян, що коли вони сумують ці дві платіжки, то отримують таку ж ціну газу, якою була до знижки ціни на газ.

— Як таке може бути? — запитує Президент Зеленський Прем’єра.

— Не може такого бути, та є в окремих регіонах, в яких не перерахували і не зменшили платіжку, таке теоретично може бути, — сказав Гончарук.

— У будь якому випадку, треба говорити з людьми, — підсумував президент.

— Пане Андрію, ви посміхаєтесь, а тут фаховий рівень дискусії між Президентом України та Прем’єр міністром України бодай мінімально простежується? — ведучий «Політеки» звертається до Андрія Новака.

— Якщо мова йде про платіжки, так мав би про це говорити Міністр енергетики, перш за все, і голова «Нафтогазу», — каже Андрій Новак. — Це безпосередньо їхня сфера відповідальності. Чому знизились суми в платіжках, якщо знизились, дві причини. Перша причина — це зниження світових цін на газ і друга причина — аномально тепла зима в Україні, яку ми маємо цього сезону. Це дві причини, по яким суми в платіжках мали зменшитись набагато більше. З цих двох причин мала знизитись, а не з пару гривень, як це відбулося Але з’явилася нова стаття транспортування газу. У мене питання, звідки транспортування? Ми ж не купуємо газ з Амстердаму, не транспортуємо його сюди. За всі газові мережі, які йдуть від центральної мережі, наприклад, в село, і розподіл по селу люди вже заплатили. Тепер вони ще раз повинні заплатити за транспортування. Що це за видумки? Тому президент абсолютно правильно сказав, що спочатку була одна платіжка, по ній ніби знизили ціну на газ і тут же на суму зниження з’являється стаття за транспортування газу.

— Ви запитали за рівень наради між президентом та прем’єром, — каже Андрій Новак. — У мене таке враження, що знімається це шоу під назвою «Нарада в президента» і вони думають, що глядачі на сто відсотків дурні і не розуміють, що відбувається. Краще не знімали і не показували. Тому що виставляти таке на показ — це повторення історії в Давосі. Там була ганьба на весь Світ на престижному форумі, а тут ганьба на всю країну. Це ж не тільки ми бачимо, це бачать кожне посольство кожної зарубіжної країни.

— Пан Андрій, — каже ведучий, — хто встановлює ціни на газ і як воно все відбувається на ринку газу?

— Встановлює ціну той, хто її відпускає, «Нафтогаз», — каже економіст. — На сьогодні ніби за світовою ціною, яка формується на хабі амстердамському. Взагалі у нас ціна не повинна бути по амстердамському хабу. Ми якось жили без амстердамів, ротердамів всі 90-ті всі 2000-тисячні. Тому, що в нас є власний видобуток. Коли б ми 100 відсотків газу імпортували, тоді так. Ми базуємось на тій ціні, по якій ми імпортуємо блакитне паливо. Але в нас більша частина газу власного видобутку більше 20 мільярдів кубів. І собівартість цього газу в рази нижча, ніж світова ціна на тому ж амстердамському хабі. Я розумію, що «Нафтогаз» як державне підприємство хоче мати прибуток. Тільки головною метою «Нафтогазу» не повинно бути бажання заробляти на людях. Вони повинні створювати людям максимально легкі умови життя, — сказав Андрій Новак.

В свою чергу, міністр енергетики Олексій Оржель заявив, що в уряді працюють над створенням єдиної платіжки за транспортування газу та його споживання. Про це голова Міненерго заявив на телепередачі «Свобода слова» на телеканалі ІСТВ

Він також пояснив, чому українці повинні платити за газ, яким не користуються. За його словами це робиться для того, щоб український споживач в будь-який момент відкрив кран і отримав газ.

Зі свого боку, голова комітету енергетики Андрій Герус додав, що будуть звертатися до НКРЕКП з проханням про мінімальну плату, якщо газу споживач використовує мінімально або не використовує взагалі.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко заявив на тому ток шоу, що Міністерство соціальної політики донарахує субсидію за пільгу нової послуги з розподілу природного газу автоматично у лютому цього року.

Український адвокат Сергій Гула повідомив, що платіжки за транспортування газу порушують законодавство України і є такими, що вважаються незаконними. Про це повідомляє видавництво «Бізнес медіа» з посиланням на відео заяви юриста на ютуб-каналі юриста «БЮК юрконсультації».

В своєму зверненні юрист Гула детально розбирає діючу нормативну базу відносно діючих рахунків за транспортування газу.

— Таке нововведення неправомірне з точки зору закону тому, що несе ряд порушень законодавства, — відмічає юрист. — Виставлені платіжки повинні бути чітко сформульовані. Без чіткого пояснення, за що саме платіж, є не що інше як порушення принципів законодавства. Тому такий платіж не має юридичної сили і є незаконним. Без чіткої інформації по комунальним послугам, їх ціні і структурі, та з якого дива повинні платити за транспортування ті, хто газом взагалі не користується. Такі платіжки не можуть бути визнані законними.

Голова політичної партії захисників Вітчизни та один з авторів розробників Конституції України Юрій Кармазін в своєму «Телеграм каналі» зазначив, що такі дії відбуваються через те, що в нашій державі не працює «Антимонопольний комітет». Не виконує свої функції «Наглядова рада». А Державний регулятор НКРЕКП комісія створена з представників олігархату.

— Але вихід є, — каже Юрій Кармазін, — треба забрати в облгазів трубу тому, що газогонів вони не будували, а сіли на готову касу і рахують гроші. Дорахувалися до того, що в голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва зарплата 980 тисяч в день, а з людей деруть останнє. За транспортування повинні нараховуватись символічні платежі, — підсумував заслужений юрист України Юрій Кармазін.

Читайте по темі:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up