Усе по-справжньому, але без крові: Медики Дмитро і Сергій показували як зупиняти кровотечі

Усе по-справжньому, але без крові: Медики Дмитро і Сергій показували як зупиняти кровотечі
  • Вихідними відбувся тренінг із надання першої домедичної допомоги в рамках проекту «Слухай».
  • Працівники швидкої навчали, як діяти у разі кровотечі з шиї, пахвинної і пахової ділянки, куди неможливо накласти джгут.
  • Учасники не лише отримали корисні знання, які рятують життя, а й спробували це все на практиці

У неділю, 22 січня відбулася перша у новому році зустріч в рамках проекту «Слухай», який торік започаткували Анастасія Поліщук та Софія Чорномаз. Цього разу на учасників чекав тренінг із тактичної медицини для цивільних в умовах воєнного стану, на якому медики показали, як надавати домедичну допомогу.

Подібну лекцію вже проводили восени минулого року. Тоді працівники «швидкої» розповідали, як робити непрямий масаж серця, користуватися турнікетом і джгутом і як зробити джгут-закрутку із підручних матеріалів. Цього разу парамедики показували, як зупиняти кровотечі без джгута і турнікета.

«Все треба робити в рукавичках»

На підлозі розстелили каремати. Парамедик Дмитро — у ролі постраждалого. Його колега Сергій показує, як правильно надавати допомогу при пораненні шиї. Після цього учасники діляться на дві команди, групуються по-двоє і по черзі пробують це все самотужки.

Відео дня

Перша пара — Ангеліна та Анастасія. Ангеліна в ролі пацієнта, тому лягає на каремат. Анастасія має надавати їй допомогу.

— Ви оцінили місце, чи воно для вас безпечне, — дає настанову Сергій. — Бачите людину, яка травмувалася. Питаєте — що сталося у вас. Якщо вона з вами говорить, вона в свідомості.

У цей момент організаторки роздають медичні рукавички.

— Це правильно, все треба робити в рукавичках, — каже Сергій, а потім знову звертається до Насті, — Буде зручніше, якщо ви її посадите. Можна надавати лежачи допомогу, але це не зручно. Перше, що ми робимо — вам треба замість Ангеліни притиснути рукою рану.

Настя бере руку Ангеліни, кладе її долонею на умовне місце поранення. По тому бере валик.

— А кров витікає, — каже Ангеліна.

— Ви ж тримаєте руку біля рани, — нагадує Сергій.

На місце умовного поранення під руку Ангеліни Настя пропускає валик. Протилежну руку піднімає і заводить Ангеліні за голову. Тоді бере еластичний бант і накладає пов’язку таким чином, що вона проходить від валика попід протилежну руку.

— Далі цю руку опускаю, — каже Настя.

— Тепер коли вона руку опускає, шию має добренько притиснути. Притиснуло чи не притиснуло? — питає Сергій у Ангеліни.

— Притиснуло, — відповідає дівчина.

— Тепер беремо ще одну хустинку і фіксуємо руку, — продовжує Сергій.

Настя бере довгу хустинку і прив’язує нею протилежну від місця поранення руку до тулуба Ангеліни

— Все, ви врятували мені життя, — каже Ангеліна.

— Якщо під рукою нічого немає, а найчастіше під рукою нічого немає, ви підходите до постраждалого ззаду, великим пальцем впираєтеся в шию, трьома чи чотирма пальцями притискаєте рану і так тримаєте, поки не приїде швидка допомога, — наголошує Сергій.

Пахвинна ділянка

Тепер у ролі постраждалого Сергій. За легендою у нього поранення під рукою, тобто у пахвинній ділянці. Це теж одне з тих місць, де проходить магістральна судина, тому кров витікає дуже швидко і дуже рясно, але використати джгут, щоб її зупинити, не можна. Парамедики показують, як діяти. Далі — відпрацювання.

Першими підходять організаторка Анастасія та Уляна. Уляна в ролі потерпілої.

— Тут потрібно два бинта і валик,- каже Дмитро.

Уляна лягає на каремат, Анастасія підходить до неї збоку, схиляється і запитує:

— Ви в свідомості?

— Найкраще буде сідати з голови, так ми будемо все бачити, — радить Дмитро. — Збоку нам буде незручно

— Рана тут, значить, ми ставимо кулак отак, — каже Настя, підіймаючи Уляні руку, і притискає кулаком умовне місце поранення. — Правильно?

— Так, — відповідає Дмитро. — Ми повинні одразу кулаком механічно зафіксувати рану. Якщо ми це робимо лівою, то у нас права вільна.

Анастасія бере бинт і не забираючи кулак від місця умовного поранення, вільною рукою починає тампонувати рану — просовує бинт під свій кулак.

— Тут, де у нас судина, — поправляє її Дмитро. — Ребра можна затомпонувати, але це…

— Лоскотно, — додає Уляна.

— До кінця цей бинт треба ввести в рану? — уточнює Анастасія.

— Чим більше ми заведемо бинта у рану, тим більше у нас буде тиснення, — відповідає Дмитро.

— Настя, я вже померла, поки ти це робиш, — жартує Уляна.

— Ні, — заперечує Дмитро. — Вона не відпустила руку.

Анастасія вводить до кінця бинт в умовну рану, а тоді каже:

— Ми накладаємо валик зверху. Кулак я забираю?

— Так, але так, щоб потік крові не вибив бинт, — каже Дмитро.

Анастасія кладе валик на затампоновану рану вздовж за током судин, бере другий бинт і починає намотувати його поверх валика.

— Буде зручніше руку собі на коліно покласти, — підказує Дмитро.

— А де саме в мене рана? — перепитує Уляна.

— Ось тут, — показує Дмитро.

— Це ти повинна знати, — сміється Анастасія.

— Хай краще не знає, — каже Дмитро.

Анастасія примотує бинтом валик. Потім опускає Улянину руку, ногою її притримує і бере довгу хустинку, пропускає її під попереком і прив’язує умовно поранену руку до тулуба трохи вище ліктя.

— Все, ви врятовані, — каже Настя.

— Дякую, — говорить у відповідь Уляна.

Пахова ділянка

Два перших прийоми учасники тренінгу засвоїли, тож медики переходять до наступного етапу — зупинки кровотечі у паховій ділянці.

— Для цього я виберу когось із бажаючих, — каже Дмитро. — На кому відпрацьовувати?

Виходить Даша. Дмитро просить її вийняти усе з кишень і запитує, чи є у неї на штанах пояс.

— Немає, — відповідає Даша і лягає на каремат.

— Принцип такий самий, — говорить Дмитро. — Є рана, наша задача максимально заповнити ранову поверхню перев’язувальним матеріалом, щоб там не накопичувалася кров і щоб не посилювалася кровотеча. Перше — це власна безпека і засоби захисту. Уявімо, що у нас пошкодження на правій кінцівці, кров не пульсує, але витікає, тобто є венозна кровотеча, яка загрожує життю. Перше, що ми робимо — ми повинні зафіксувати ногу, бо коліном другої ноги ми зараз станемо прямо в рану. Це буде дуже боляче. Тому нам потрібно як мінімум одну ногу від себе захистити, бо нам може прилетіти, другу ногу у нас рука заблокує.

Однією ногою Дмитро притискає Даші ліву ногу, а коліном іншої стає на праву кінцівку у місці умовного поранення. Біля нього на карематі вже лежить приготовлений валик, хустинки, бинт і шина. Бинт Дмитро поступово вводить в умовну рану, не відпускаючи при цьому коліно. Потім бере до рук валик.

— Ми затампонували рану і далі наша задача — покласти валик, але не по ходу судин, а впоперек, — продовжує Дмитро, кладе на рану валик, поверх — шину і продовжує при цьому тиснути на рану коліном. — Зазвичай шини може не бути під руками, замість неї може бути штахетина паркану, віник, швабра, але віник і швабра тонкі, а нам потрібно, щоб шина була широка. Наша задача в двох місцях її зафіксувати — зверху і знизу. Коліно ми так і не забираємо, ми здійснюємо ним додатковий тиск. Якщо у нас є пояс, ми можемо його трохи приспустити, пропустити через нього шину і зафіксувати. Якщо у нас є турнікет, ми можемо турнікет накласти безпосередньо на валик.

Щоб зафіксувати шину, Дмитро бере дві хустинки. Одну пропускає під поясницею Даші і прив’язує шину до тулуба. Іншою хустиною фіксує шину внизу на нозі, а турнікет накладає на шину в місці, де валик.

— Час фіксувати не потрібно, — каже Дмитро. — Ми затампонували травмовану ділянку, зверху поклали валик, його зафіксували зверху і знизу шиною і наклали додатковий фіксуючий елемент для тиснення. Це турнікет. Потім зв’язуємо ноги і евакуєюмо пацієнта, якщо його потрібно десь виносити. Якщо це не небезпечна ділянка, немає обстрілів і безпосередніх бойових дій, обережно на ноші переклали, прифіксували ременями, щоб не здійснювався додатковий рух, тому що якщо буде дуже сильно смикати, валик може вилетіти, навіть якщо ми його добре зафіксували.

Наостанок парамедики показали, як знерухомлювати шию за допомогою комірця Шанца.

А поки до кінця зустрічі залишалось ще декілька хвилин, учасники тренінгу ще раз потренувалися качати серце на манекенах і накладати турнікет.

 

Читайте також:

Що буде з нашою лікарнею цього року

У Козятинську ЦРЛ шукають лікаря фізичної та реабілітаційної медицини

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Betty Horn

    🇺🇦 Громадяни України та біженці подайте заявку на фінансову допомогу сьогодні разом із проектом UAPPL.

    Перейдіть до 👉🏼 https://s.uappl.org/29reco641

    ініціатива UAPPL – це платформа пожертвувань, яка допомагає Громадянам України та біженцям звертатися за фінансовою підтримкою напряму до людей з усіх країн.

    На відміну від багатьох інших організацій, пожертви надходять безпосередньо від iнвестора до особи, яка звертається за допомогою.

    Щоб отримати більш детальну інформацію та відправити заяву, натисніть на  >> https://s.uappl.org/29reco641

  • Betty Horn

    🇺🇦 Українці та вимушенi переселенцi подайте заявку на фінансову підтримку сьогодні разом із ініціативою UAPPL.

    Перейдіть до  >>  https://s.uappl.org/29reco650

    Проекто Uappl – це платформа пожертвувань, яка допомагає мешканцям України та людям, які потребують допомоги звертатися за матеріальною підтримкою безпосередньо до людей з усіх країн.

    На відміну від багатьох інших організацій, допомога надходять напряму від iнвестора до особи, яка звертається за допомогою.

    Щоб отримати більш детальну інформацію та відправити прохання, перейдіть за посиланням  >> https://s.uappl.org/29reco650

keyboard_arrow_up