В козятинському ЦНАП Програма «U LEAD з Європою» змішалася з бюрократією

В козятинському ЦНАП Програма «U LEAD з Європою» змішалася з бюрократією
  • Скоро місяць як для мешканців Козятинщини відкрив двері оновлений ЦНАП або ще як його називають «Прозорий офіс». В оновленому Центрі надають 332 адміністративні послуги. Все продумано для того, щоб відвідувачі відчували зміни і комфортно себе почували на прийомі кваліфікованих співробітників ЦНАПу. Тільки є в Центрі адмінпослуг є й інша сторона медалі, а саме не викоренена бюрократія на законодавчому рівні.

Коли в середині листопада відкривали оновлений ЦНАП, у виступі регіонального координатора Програми «U-LEAD з Європою» Петра Макаренка ми почули такі слова: «Ми дуже раді співпрацювати з активними містами, які хочуть покращувати якість надання послуг і готові працювати над тим, щоб ЦНАП став належним і комфортним для відвідувачів. Я впевнений, що кожен мешканець відчує зміни, завітавши до оновленого ЦНАП, отримає якісні послуги і натхнення на подальші зміни та покращення життя міста та країни».

Від таких слів навіть на душі стало легше: тут тебе вислухають, а поки спеціаліст готує документ, клієнт зручно вмостившись на кріслі, чекає результату. Тільки відчути ту якість послуги можна лише тоді, коли сам стаєш клієнтом. Минулого тижня моєму знайомому потрібно було для субсидії взяти довідку про склад сім’ї для своєї 90-річної матері. Як годиться, взяв він паспорт, індикаційний код та будинкову книгу довгожительки і подав всі документи співробітниці «Прозорого офісу». А та йому каже: «Пишіть заяву, що потрібна довідка». 

«Звичайно потрібна, інакше б я не прийшов», – каже мій знайомий і тут же додає: « Але чому я маю писати заяву, коли приніс вам документи, де в паспорті і в будинковій книзі чорним по білому написано, що 90-річна жінка в будинку проживає одна з 2003 року і яка необхідність в такій заяві?» Спеціаліст ЦНАП стояла на своєму: або клієнт пише заяву, або довідки не буде.

Відео дня

В клієнта ЦНАП було три варіанти: перший — взяти бланк заяви і відвести на підпис довжительці. Другий варіант — літня жінка сама повинна прийти у ЦНАП. І третій, найшвидший –  написати заяву самому. Але чому потрібно писати заяву, коли її повинні видати на підставі поданих документів?

З цим питанням ми звернулися до керуючої ЦНАП Оксани Бортняк. Вона повідомила, що вони не є структурним підрозділом і в такому режимі працюють всі ЦНАПи. Така процедура прописана на законодавчому рівні. Навіть коли клієнт буде звертатися по електронній системі реєстрації актів, все одно він повинен подати заяву. От знає мій знайомий, що це не правильно та коли така процедура прописана в законі чиновників куди дінешся? На годиннику була 16-та година.

Написав мій знайомий заяву і отримав довідку про склад сім’ї на руки. Вийшовши на вулицю, пригадав, що не так давно тут стояли мікрофони і говорили про програму з Європи за якісні послуги і безмежний комфорт. Може з якоюсь іншою послугою дійсно умови комфортні, а те, що відчув син довгожительки в своєму питанні, якісною послугою не пахло. Хоча вини ЦНАП в цьому немає ніякої. Ось так і живем — коли підзаконні акти пишуть бюрократи.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • U-LEAD with Europe

    Програма «U-LEAD з Європою» дякує за увагу до питань організації надання та якості адміністративних послуг у ЦНАП однієї з громад, яка є партнеркою Програми. Звісно, створення сучасного офісу надання адміністративних послуг за європейськими стандартами посилює і вимогливість громадян та бізнесу до якості роботи такої важливої інституції.

    Програма допомагає громадам створити або модернізувати ЦНАП, у якому надаватиметься максимум послуг у зручних умовах відкритого простору із застосуванням сучасних технологій; надає інституційну підтримку для розроблення необхідних документів. Зокрема, інформаційних карток  адміністративних послуг, які дають можливість підготуватися до візиту в ЦНАП для максимально швидкого та комфортного отримання послуги.

    Дійсно, чинне законодавство визначає процедуру, де одним з обов’язків громадянина є подання заяви для отримання адміністративної послуги. Програма допомагає ЦНАП зробити цей процес максимально раціональним та без витрачання зайвих зусиль відвідувачів ЦНАП. Зокрема, це стосується і відповідних програмних засобів автоматизації роботи ЦНАП. Для спрощення процедури подання заяв та зручності для громадян такі електронні інструменти дають можливість формувати відповідні заяви адміністраторами ЦНАП на підставі поданих відвідувачами даних та документів.

    Разом з тим, Програма «U-LEAD з Європою» (крім надання визначеного для кожної громади індивідуально пакету підтримки) приділяє велику увагу питанням нормативного регулювання діяльності ЦНАП в цілому, організації надання окремих груп послуг, а також формує пропозиції для органів державної влади, що можуть усунути перешкоди для доступу громадян до якісних послуг. Звісно, окремі питання потребують системних змін.  

    Сподіваємося, що подальше активне залучення мешканців громади до процесу надання послуг, врахування наданих оцінок і пропозицій у подальшій діяльності, допоможуть ЦНАП Козятинської міської ради ставати ще більш приязним та ефективним у своїй роботі.

    З повагою,
    команда напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»
  • Игорь Пявка

    Коли прийшов чоловік і приніс декілька документів то працівник ЦНАПу повин здогадатися що йому потрібно дати чи зробити ? Адже логічно що довідку письмову видали на письмовий запит . Невже важко заповнити пару слів з чітко висловленим проханням? Я вважаю роботу нашого ЦНАПу відмінною. Дякую працівникам ЦНАПу і керівництву міста за такий чудовий інструмент для отримання адміністративних послуг що ми отримали , адже далеко не кругом вони ще є , і тим паче на такому рівні.
  • Тетяна

    Зверталася  за  послугами ЦНАПу у великому  граді, коли у нас  ще й чутки про це не  було. Теж видали бланк  заяви, а там в ній.... писанини, заповнювати видимо не видимо.  То ж не відійшли ми  ще  від  того, що  без " бумажок" не  туди і не сюди.
  • Тетяна

    Зверталася  за  послугами ЦНАПу у великому  граді, коли у нас  ще й чутки про це не  було. Теж видали бланк  заяви, а там в ній.... писанини, заповнювати видимо не видимо.  То ж не відійшли ми  ще  від  того, що  без " бумажок" не  туди і не сюди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up