В Махаринцях селяни прийшли до орендаря землі за доплатою

В Махаринцях селяни прийшли до орендаря землі за доплатою
В «Сігнет центрі» пайовиків почули. Але з рішенням треба почекати до весни

Про наболіле. На гарячу лінію газети «RIA Козятин» звернулися власники паїв сіл Сестринівки та Махаринець. Вони повідомили, що є аграрії, які підняли орендну плату за користування земельними ділянками. Тож вони мають намір йти до керуючого справами «Сігнет центру»

При зустрічі представника преси з пайовиками вони озвучили суть звернення до місцевого керівництва «Сігнет».

– Є аграрії, що обробляють земельні ділянки пайовиків у 2 гектари і підняли ціну паю до 18 тисяч гривень. Ми й хочемо запитати, чим відрізняється земля селянина, який за пай отримує 18 тисяч гривень від землі, за яку платить землекористувач 13 тисяч 500 гривень. Нам кажуть, щоб отримувати 18 тисяч за пай, треба переукласти договір до 2032 року. Вибачте, – майже хором кажуть селяни. – Ми не знаємо, що у 2032 році за 18 тисяч можна буде купити. В минулому році відро зерна коштувало 40 гривень, в цьому році таке саме відро коштує 60 гривень, а оцінки землі ніхто не робить. Платять нам ціну, яка навіть з бонусом при підписанні договору не відповідає темпу інфляції.

З тим і пішли до місцевого керівництва.

Відео дня

Прийняв делегацію селян представник «Сігнет центру» Юрій Білик. Вислухавши пайовиків, Юрій Білик сказав, що керівник селянсько-фермерського господарства Ігор Богатирчук від’їхав у справах. З директором «Сігнет центр» Георгієм Баришполем у нього контактів немає, а сам він не уповноважений вирішувати питання доплат. 

– Єдине, що вам можу порадити, – каже представник «Сігнет», — дочекатися Ігоря Ігоровича чи їхати в Андрушки до директора підприємства.

В Андрушки їхати селяни відмовились та попросили Юрія Білика, щоб він зв’язався по телефону з керівником Махаринецького «Сігнет центру» і повідомив йому, що його чекає делегація.

Ігор Богатирчук сказав, що буде за 10 хвилин і дотримався слова. Вислухавши позицію делегації, аграрій сказав, що це питання вже піднімали і воно повинно вирішуватися для пайовиків позитивно. Десь в середині березня воно повинно вирішитися.

На що селяни сказали: «Вирішуйте, а то ми знову прийдемо і в більшій кількості».

— Я все, що ви сказали, директору передам, тільки я не можу гарантувати того, що від мене не залежить, – сказав Ігор Богатирчук.

Коли вийшли з кабінету керівника підприємства, ми запитали селян, чи задоволені вони почутим? 

– Незадоволені, – відповіла пані Раїса. — Не платять, то через суд спробуємо договір розірвати. 

– Якщо до 2026 року доживу, то переукладати договір більше не буду. Раз так платять, то краще продати пай, – каже один з чоловіків. –  Може й прогадаю, зате ніхто мене не буде за дурня вважати. 

Але всі погодились, що до середини березня треба почекати, а тоді вже приймати рішення.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталія Яценко

    Цікаво,а де вони були раніше?Боже як так можна.
  • Татьяна Адамова

    На часі

keyboard_arrow_up