В історичному проєкті “Покоління. Паралелі” однією з головних героїнь стала козятинчанка Тетяна Чудновець

В історичному проєкті “Покоління. Паралелі” однією з головних героїнь стала козятинчанка Тетяна Чудновець
  • У неділю, 12 вересня, о 21-й годині стартував новий історичний проєкт “Покоління. Паралелі”. Цікавий документальний фільм можуть переглянути всі козятинчани, і всі небайдужі, хто цікавиться історією рідного краю. Відео транслюватиметься на телеканалі “Суспільне: Вінниця” і всіх регіональних телеканалах Суспільного.

Це історична телепрограма про боротьбу українців за незалежність держави. Серед героїв, які будуть у програмі, є й уродженці Хмільника та Хмільницького району. Серію телепрограм виготовила команда під керівництвом Віти Приймак (яка, до речі, є нашою землячкою) у межах відкритого конкурсу «Створюй з Суспільним».

Всього планується 12 серій циклу «Покоління. Паралелі», у яких покажуть різні аспекти боротьби України за незалежність. Боротьба періоду визвольних змагань 1917-1921 років, протистояння вояків УПА на Вінниччині, та спогади героїв сучасної російсько-української війни.

Відео дня

На відео спогади героїв будуть відтворювати реконструктори, а історію сучасності  розповідають добровольці, військові, медики та волонтери. У телепрограмі історики розвінчують міфи радянської історіографії.

— В нас 12 програм і це 12 різних тем про добровольців, військових, медиків, капеланів та волонтерів. Всі ці теми – це паралелі минулого та сьогодення. Маємо також тему “Кохання на фронті”. Дуже щемка і зворушлива тема. Показуємо долі людей, які 100 років тому люди зустрічалися на фронті і закохувалися, людей, яких об’єднувала боротьба за Україну. Наші сучасні герої – це доброволець з Хмільника Роман Кашпур та волонтерка з Харківщини, а тепер його дружина Юлія. Їх познайомила війна. І таких історій в Україні є чимало. Вони і романтичні і трагічні. Ще одна героїня проєкту – Тетяна Чудновець (Подоляночка) з Козятинщини. Вона пішла воювати в 2017 році, до того працювала в журналістиці. Зараз працює психологом і допомагає ветеранам війни з реабілітацією. Це якщо говорити про сучасність. В реконструкції подій столітньої давнини ми також чи не в кожній програмі згадуємо Хмільниччину. Адже на той час, саме в лісових масивах біля Хмільника точилося чимало боїв. Також на тій території перебували повстанці на чолі з такими відомими отаманами, як Яків Гальчевський та Яків Шепель, – розповіла спеціально для NEWS Хмільника керівниця унікального історичного проєкту Віта Приймак.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ярiк Казах

    хочу знати все про свою землю

keyboard_arrow_up