В продовження теми "Контролюйте вміст цукру в крові"

В продовження теми "Контролюйте вміст цукру в крові"

Усе більше і більше людей у світі хворіють на діабет (ЦД). Офіційно в Україні на ЦД хворіє 3% населення, тоді як в США - 9,3%, в світі 6-8% (залежно від розвитку країн - від 2,5% до 14%).

У Козятинському районі ЦД діагностовано у 3,2% його жителів.

Отже,  в Україні має місце недовиявлення даного захворювання - на кожного виявленого хворого є ще 2-3, які мають діабет, але не здогадуються про це. Довгий час ЦД може ніяк не проявлятися і людина не підозрює про наявність у неї важкого захворювання.

Цукровий діабет – це не системне, а хронічне захворювання, яке розвивається, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну, або коли організм не може ефективно використовувати вже вироблений інсулін.

Відео дня

Цукор – це основне джерело енергії, основне «паливо» для нашого організму. У всіх людей цукор міститься в крові у вигляді глюкози. Кров розносить глюкозу в усі частини тіла й особливо у м’язи та мозок. Щоб глюкоза могла забезпечити організм енергією, вона повинна з крові потрапити до клітин.

Інсулін – гормон, що допомагає цьому процесу, він регулює рівень цукру в крові. Якщо інсулін не може потрапити в клітини організму, то вміст цукру в крові зростає до небезпечних рівнів.

Причини розвитку ЦД

На першому місці – надлишкова вага, ожиріння і сидячий спосіб життя (низька фізична активність). Вживання їжі з високим вмістом жиру та цукру, та низьким вмістом клітковини. Вік – у більшості випадків ЦД 2 типу вражає людей старше 40 р., причому жінки частіше хворіють на ЦД. Діабет у найближчих родичів. Жінки, в яких розвинувся діабет у період вагітності, в яких народжувалися діти з вагою > 4 кг. Особи, що мають артеріальну гіпертензію.

Види діабету

ЦД 1 типу – організм взагалі не виробляє інсулін, і щоб вижити, необхідна інсулінотерапія;

ЦД 2 типу – підшлункова залоза виробляє інсулін, але в недостатній кількості, або організм не може належним чином його використати, на нього припадає близько +90% всіх видів діабету.

Профілактика та лікування

Здорове харчування, регулярне фізичне навантаження, регулярний прийом цукрознижуючих препаратів. Здорова дієта із вживанням овочів і фруктів, продуктів з низьким вмістом цукру, обмеженням трансжирів (маргарину, вафель, морозива), допомагає запобігати ЦД 2 типу, а також допомагає в лікуванні.

Заняття фізкультурою -  мінімум 30 хв. регулярних вправ середньої інтенсивності щоденно. Вони спалюють надлишкові калорії. Можна займатися тими видами фізичних вправ, які до вподоби.

Симптоми діабету – часта спрага, голод, втрата ваги, почащене сечовипускання, втома, порушення зору, свербіж шкіри. Проте багато людей можуть не мати симптомів.

Аналізи

Приблизно з 10 хворих з вперше виявленим ЦД – у 3-4 хворих  діабет виявляють випадково (профогляд, стаціонарне лікування по іншому захворюванню). Тому, наполеглива  порада - всім, кому за 40 років, хоча б 1 раз на рік перевіряти цукор крові, але робити це правильно. Аналіз необхідно здавати не натще, а через 2 години після солодкого сніданку, так як від вечері до моменту здачі аналізу проходить більше 12 год., і за цей час інсулін встигає переробити цукор. Замість солодкого сніданку можна придбати в аптеці глюкозо-толерантний тест  (75 г глюкози), який розчинити в 250 мл води, випити вранці натще і через 2 год. здати в лабораторії аналіз крові на цукор.

Якщо цукор крові після вживання їжі або глюкозо-толерантного тесту, до 7 ммоль/л – це норма, все, що вище 7 ммоль/л – потребує дообстеження в ендокринолога для підтвердження або виключення ЦД.

Якщо аналіз на  цукор крові виконувався натще і результат > 5,5 ммоль/л – необхідно провести глюкозо-толерантний тест (цукор крові через 2 години після вуглеводного навантаження).

Глікований (глікозильований) гемоглобін – це аналіз, який говорить про те, який в середньому цукор за останні 3 міс., а не 120 дн. Він проводиться для контролю за компенсацією цукрового діабету. С-пептид, інсулін крові – ці обстеження проводяться не для діагностики ЦД, а для діагностики в деяких випадках.

Люди з діабетом можуть жити добре, якщо вони дотримуються плану лікування.

Закінчити хочеться словами східних мудреців: «Найдовша дорога починається з першого кроку».

Олена ШАВЛЮК, лікар-ендокринолог КП «Козятинська ЦРЛ»

    

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up