В Україні запрацював ринок газу. Що зміниться для козятинчан?

В Україні запрацював ринок газу. Що зміниться для козятинчан?
Суттєвих змін в ціні не буде. Експерти прогнозують, що навіть за холодної зими ціна газу не підскочить вище 6-7 грн за куб
  • Побутовий споживач може змінити постачальника газу майже так само, як оператора мобільного зв’язку, орієнтуючись на кращу ціну та сервіс. 

  • І одночасно, держава відпустила регулювання цін на газ для населення. 

  • Як це працюватиме та що буде з цінами на газ?

Уряд 1 серпня остаточно скасував механізм PSO — спеціальні зобов’язання «Нафтогазу» з продажу газу для побутових споживачів за ціною, яку регулює держава. Водночас населення отримало можливість змінити постачальника газу, для чого ще у 2015 році відбулося розділення облгазів на компанію, що продає газ, та компанії, що доставляють його по трубах. Першою для вінничан є «Вінницягаз збут», а другою — «Вінницягаз». І якраз газзбут можна змінити на іншу компанію.

Перехід до нового продавця

Після запуску ринку, на споживачів очікує дві принципових зміни. Перша — відмова від фіксованої ціни на газ призведе до того, що вартість палива формуватиме ринок. І теоретично, можна знайти такого постачальника, який пропонуватиме газ за найменшою ціною.

Друга — споживачу з 1 липня спростили процес переходу до нової компанії постачальника. Більше не потрібно очікувати 100 днів на приєднання до нового постачальника, збирати довідки про відсутність боргів, очікувати «вольну» від старого надавача послуг.

Відео дня

Відтепер споживач надсилає заяву-приєднання, пакет документів, який визначений на сайті постачальника послуг, та очікує від 4 до 20 днів на рішення про приєднання до нового постачальника. Подати документи можна буде на електронну пошту постачальника газу чи в його центрі обслуговування.

Протягом перехідного періоду стара компанія-постачальник не має права відключати постачання газу. Якщо в людини був борг перед колишнім постачальником, то перейти до нової компанії можна, але з боргами доведеться розрахуватися протягом 10 днів від дати виставлення такого рахунку. Або оскаржити рахунок у суді, якщо клієнт їх не визнає.

Після зміни постачальника нову трубу прокладати не треба.

— Обслуговуванням газорозподільчих мереж займається «Вінницягаз». Нова компанія-постачальник буде закуповувати обсяги газу на ринку, а споживач отримуватиме газ по тій же трубі, що і до зміни постачальника. Простими словами, труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників, — говорить речниця облгазу Лариса Логінова.

До того ж, перейти до нового газопостачальника можна навіть однією квартирою в багатоповерхівці, адже газ до споживача постачають за індивідуальним договором.

Що буде з цінами

Зараз ринок повільно набирає обертів та з’явилися перші «ластівки», які анонсували свої пропозиції про продаж газу населенню.

«Нафтогаз» створив два пакети для населення — «Місячний» на серпень, де газ продаватимуть по 3,24 гривні за куб і «Річний», де ціна газу єдина протягом року — 4,73 гривні за кубометр/на місяць.

Оголосив про наміри продавати газ для побутових потреб і енергобренд ДТЕК Ахметова — YASNO. Свою пропозицію готує і товариство «Вінницягаз збут», яке обіцяє вже незабаром дати споживачам «низьку літню ціну».

Вартість газу буде змінюватися щомісяця, вважає директор вінницького газзбуту Василь Сопільник.

“Кожний постачальник буде визначати її залежно від того ресурсу, який він сформував під своїх клієнтів, — цитує Сопільніка сайт газзбуту. — Однак ринкова вартість газу в Україні розраховується на основі імпортного еквівалента, бо близько третини споживаного газу країна імпортує”. За інформацією «Нафтогаз України», сьогодні 70-80% відсотків в ціні газу — це ціна газу на європейському хабі в Нідерландах плюс тариф на транспортування його в Україну.

Однак різкого стрибка цін на газ не буде, оскільки в Україні є великі запаси в підземних сховищах.

— Якщо на ринку багато газу, то ціна не буде супервисокою. Але вона буде змінюватися щомісяця, як це було ще з січня цього року, — вважає директор товариства «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович. — Низка кризових явищ на світовому газовому ринку обвалила ціни. Зараз ринок потроху відновлює свої сезонні ритми й ціна на блакитне паливо ближче до осені завжди зростала і цього сезону буде зростати. Але ніяких 30+грн/куб. м взимку не буде.

— Якщо не буде серйозних валютних стрибків, то ціни для кінцевого споживача взимку не будуть перевищувати 6-7 тисяч гривень за тисячу кубометрів. За нормального розвитку подій ціна може бути й до 5 тисяч гривень, — говорив президент асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мизовець.

Може втрутитися держава

У теорії, обрати постачальника можна буде з будь-якого регіону України. Оскільки вони будуть закуповувати обсяги газу і продавати його своїм споживачам, а доставкою займатимуться облгази. Однак єдиного сервісу, де можна було б порівняти всі пропозиції постачальників, ще немає.

— В ЄС діє Comparison tool, де зібрані всі дані про постачальників та їхні ціни на комунальні послуги. Такого інструменту в Україні поки немає, але можливо його створить держава чи навіть самі гравці ринку, — говорить координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко. — І я б не очікувала, що в цьому місяці всі українські споживачі почнуть змінювати своїх постачальників. Прогнозую, що протягом наступних шести місяців в нас з'явиться від 50 до 100 компаній, які будуть постачати газ населенню на ринкових умовах. Звісно, якщо не втрутиться держава.

— Що ви маєте на увазі? — питає журналіст.

— Восени місцеві вибори. І скажімо так, якщо ціни на газ в європейських хабах будуть зростати, то є ризик, що держава знову відновить фіксовану вартість газу. І таким чином, в нас знов не буде конкуренції між постачальниками, не буде появи нових гравців на цьому ринку, які б могли запропонувати нижчі ціни.

Зміна постачальника не звільнить від «газових коефіцієнтів»

Ще з жовтня 2018 року в рахунки вінничан роблять донарахування за газ. На кожні 100 кубів газу газовики дописують від 1 до 8 кубів. У «Вінницягаз» казали, що так роблять, бо газ у теплі розширяється, а у холоді стискається. І як результат — лічильники неправильно обраховують блакитне паливо.

Для вирівнювання показів ухвалили стандартні умови постачання газу: 20 градусів тепла за Цельсієм та тиск 760 метрів ртутного стовпчика. Якщо реальні показники відрізняються, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08.

Проте «попрощатися» з донарахуваннями після зміни постачальника не вдасться. Оскільки їх роблять не газзбути, говорить заступник начальника департаменту енергоефективності “Нафтогаз України” Олексій Хабатюк. 

— Нарахування робить облгаз. Тому зі зміною постачальника точно не буде вирішена проблема з завищеними нарахуваннями з причини температурних коефіцієнтів. Потрібно вирішувати корінь проблеми — нарахування облгазу, — каже Хабатюк.

Регулятор (НКРЕКП) намагався заборонити використовувати облгазам цю методику до побутових споживачів: накладав штрафи, подавав позови до суду. Проте у першій та другій інстанції суд виступив на боці «Вінницягазу». Нині триває розгляд справи в касаційному суді.

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Читайте також:

У Непедівці та Гурівцях не буде газу. Коли і чому?

У Куманівці були просто аферисти чи афериси з перевіряючої компанії?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Leonid Dunaevskiy

    Маячня. це спосіб задурити споживача і підняти ціну. Чим більше компаній постачальників тим більше можливості  красти.
  • Олег Чернодуб

    А нічого незмінеться! Україна вам не Европа!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up