В Україні запровадили санкції проти церковників УПЦ МП

В Україні запровадили санкції проти церковників УПЦ МП
  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації.

Рада національної безпеки і оборони 1 грудня ухвалила рішення «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Це рішення прийняли після розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії Росії і для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів України.

Президент того ж дня ввів рішення в дію. Про це йдеться в указі №820 від 1 грудня. Цитуємо документ:

Відео дня

«Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю:

Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України».

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Також РНБО доручила Кабміну у двомісячний строк внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації.

За цей же термін уряд має забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії. Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

А вже наприкінці травня українська православна церква (московського патріархату) зібрала Собор у Києві, який, з-поміж іншого, заявив про повну самостійність і незалежність УПЦ, передає hromadske.ua.

Восени правоохоронці активно взялися за розслідування зв'язків УПЦ з росією. З обшуками зокрема приходили до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ в Рівненській області, на територію Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП тощо.

Чи підтримуєте ви заборону УПЦ МП в Україні? Пишіть свої думки у коментарях.

 

Читайте також:

Сила згуртованої громади творить чудеса. Священик УПЦ віддав від церкви ключі

Ніяких Хресних ходів. У Вінницькій області заборонили масові заходи

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Петров

    А як щодо угкц, ркц, баптисти, сатаністи, протестанти центри яких знаходяться за межами України??? Слабо

    Larysa Adomska reply Олег Петров

    Олег Петров а вони теж виправдовують війну росії проти України?

keyboard_arrow_up