Вакцинація на Козятинщині: скільки вже щепили та чи діє «Дія»?

Вакцинація на Козятинщині: скільки вже щепили та чи діє «Дія»?
Медична сестра мобільної бригади Руслана Мельник. На фото бачимо, як здійснюється вакцинація маломобільного населення на дому
  • Актуально. Першу дозу вакцини від коронавірусу отримали 839 козятинчан, другу — трохи більше як півсотні (67). Про це повідомляють у Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги, де і організована мобільна бригада, яка здійснює щеплення населення від коронавірусної хвороби.
  • Кого щеплюють зараз, чи діє в Козятині додаток «Дія» та чи варто вакцинуватися, коли вже поборов недугу?

За інформацією козятинської міської «первинки», на даний час продовжується вакцинація проти COVID-19 вакциною AstraZeneca. Нагадаємо, ця вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Україна використовує вакцину AstraZeneca від двох виробників: AstraZeneca/Covishield Індійського інституту сироватки крові (Serum Institute) та AstraZeneca-SKBio південнокорейської компанії SK Bioscience Co. Ltd.

Вакцини є ідентичними за складом та технологіями виготовлення. Саме тому, якщо людина отримала першу дозу AstraZeneca/Covishield, то друге щеплення можна зробити вакциною AstraZeneca-SKBio. 

Наразі нею вакцинують медичних та соціальних працівників, військових, а також осіб, віком 65+. На сьогоднішній день, завдяки козятинській мобільній бригаді, першу дозу вакцини вже отримали 1800 осіб, в тому числі 510 козятинчан. Щеплення другою дозою відбуватиметься через 12 тижнів після першої. Про дату та час вакцинації від COVID-19 людей будуть повідомляти за контактним номером телефона, який вони вказали під час проведення першого щеплення. 

Відео дня

Паралельно з проведенням щеплень вакциною AstraZeneca, мобільна бригада проводить вакцинацію маломобільного населення та людей, які за ними доглядають, а також освітян, які залучені до проведення ЗНО у 2021 році. Щеплення проводиться вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech. 

Як пояснюють у Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги, маломобільне населення вакцинують на дому, працівників освіти – організовано, в медичному закладі. Для повної імунізації необхідно отримати дві дози цієї вакцини, з інтервалом у 28 днів. Першу дозу вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech отримали 329 осіб, в тому числі 239 людей з Козятинщини. А з 11 травня розпочалася вакцинація другою дозою. На даний момент дві дози вакцини вже отримало 67 козятинців.  

Дізналися ми і про додаток «Дія». Чи користуються ним козятинчани? Виявляється, що через цей мобільний застосунок мешканці нашої громади на вакцинування теж записуються. Таких уже близько десяти осіб. Частина з них вже отримали щеплення.

Додамо, що всього у Вінницькій області щеплення проти COVID-19 отримало 39 937 осіб. З такою кількістю область посідає 9 місце серед всіх областей країни.

Як записатися на щеплення?

Адміністрація КП «Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» нагадує, що вакцинація – це найефективніший спосіб захистити себе від COVID-19 чи важкого перебігу хвороби.

Якщо ви ще не вакцинувалися, записатися на щеплення можна у свого сімейного лікаря, або за телефонами: - 096-008-40-85, 063-635-67-77, 2-22-44 (реєстратура);  

- 068-007-20-86, 2-29-00 (відповідальна особа Фурдига Світлана Юріївна).

Чи треба вакцинуватися проти COVID-19, якщо вже перехворів? 

Якщо ви перехворіли на COVID-19 в безсимптомній, легкій чи важкій формі, ваш організм вже познайомився з коронавірусом SARS-CoV-2 та виробив до нього імунітет. Імунітет, вироблений в такий спосіб, називається набутим природним.

Але такий імунітет після перенесеного COVID-19 не гарантує того, що ви не захворієте знову на цю інфекцію. І важкість нового захворювання не залежить від того, як ви хворіли на COVID-19 раніше. 

Натомість імунітет, який розвивається після вакцинації, надасть надійніший захист від коронавірусної хвороби. Вакциновані люди дуже рідко хворіють на COVID-19. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Це відбувається тому, що вакцини краще стимулюють утворення антитіл та Т-клітин, які знешкоджують вірус. 

Тож навіть якщо ви перехворіли на COVID-19, вам варто пройти вакцинацію та забезпечити кращий імунітет. Після перенесеної хвороби вакцинація може бути відкладена на період до 6 місяців, протягом яких рідко повідомляється про повторні випадки COVID-19. 

За наявності достатньої кількості вакцин можна вакцинуватися раніше - вже через 4 тижні після перших симптомів хвороби. Робити тест на антитіла до COVID-19 перед щепленням не потрібно!

Факти про COVID-19

Джерелом цих фактів є Всесвітня організація охорони здоров'я. Вони спростовують поширені міфи про коронавірус (COVID-19).

• Перш ніж використовувати вакцини для щеплення людей, їх піддають ретельному тестуванню щодо безпечності.

Перед використанням вакцин у будь-якій країні, вони проходять ретельні випробування. Провідні лікарі та вчені вирішують, чи схвалювати вакцину для щеплення людей, дотримуючись суворих міжнародних стандартів. Як і всі ліки, вакцини можуть викликати побічні ефекти, зазвичай незначні та тимчасові. Серйозні побічні ефекти розвиваються надзвичайно рідко. Люди з більшою ймовірністю можуть отримати значну шкоду від хвороби, ніж від вакцини проти цієї хвороби.

• Вакцини від COVID-19 було розроблено швидко, але з дотриманням максимально високих стандартів безпеки

Оскільки потреба у вакцині проти COVID-19 була нагальною, уряди країн і компанії витратили багато грошей на її розробку. Наукові дослідження та розробка одночасно відбувалися по всьому світу відповідно до суворих норм безпеки та клінічних стандартів. Це дало змогу швидше розробити вакцину, але не вплинуло на ретельність наукових досліджень або безпечність вакцини

• Побічні ефекти від вакцини зазвичай помірні

Вакцини допомагають захистити організм від деяких хвороб. Як і будь-які ліки, доки організм адаптується, вони можуть викликати незначні побічні ефекти, що швидко минають, наприклад больова реакція в місці ін'єкції на руці або незначне підвищення температури. Серйозніші побічні ефекти можливі, але трапляються надзвичайно рідко. Ймовірність серйозних наслідків для здоров'я від хвороби набагато вища, ніж від вакцини.

• У випробуванні вакцин бере участь велика кількість добровольців

У клінічних випробуваннях беруть участь добровольці, які приймають вакцину. Добровольці мають представляти різні демографічні, расові й етнічні групи, а також мають бути різного віку та статі. Крім того, серед добровольців мають бути люди із супутніми захворюваннями, які ускладнюють перебіг хвороби. Це дає змогу переконатися, що вакцина безпечна й ефективна для всіх людей.

• Випробування вакцини від COVID-19 відбувається за стандартами безпеки й етики

Вакцини від COVID-19, як і всі інші, розробляються відповідно до стандартного протоколу з перевіркою ефективності та визначенням можливих побічних ефектів або факторів ризику. Цей процес передбачає багатоетапне випробування на десятках тисяч добровольців.

• Виготовити вдома вакцину від COVID-19 неможливо

Розробка вакцини – це складний технологічний процес, якій неможливо виконати вдома. Він передбачає ретельні лабораторні тестування та клінічні випробування, до яких залучають тисячі добровольців. Потім вакцини проходять обов'язкове схвалення провідними лікарями та вченими в кожній країні.

Коронавірус: свіжі дані на 20 травня 2021 року
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up