Вакцинація від коронавірусу. Це точно потрібно?

Вакцинація від коронавірусу. Це точно потрібно?

Актуально. На заваді вакцинації від коронавірусу в Україні є не тільки брак самого препарату, але й недовіра українців до щеплення. За даними опитування, не готові вакцинуватися половина громадян, серед яких є медики

З цього приводу ми звернулися до завідувача Козятинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Леоніда Ящука, який сам недавно від коронавірусу вакцинувався

— Леоніде Олександровичу, вакцинуватися українцям потрібно чи можна й без цього обійтись?

— Враховуючи інтенсивне зростання захворілих навіть не за експрес-тестами і тестами ПЛР, а за кількістю госпіталізацій, ми маємо стрімке зростання епідемії.

Відео дня

На сьогодні у нас захворілих з початку епідемії 2 тисячі 500 осіб, з них 900 з початку року і майже 400 за березень. А останнім часом з коронавірусом чи пневмонією у відділеннях лікарні займають 20-30 ліжок щодня.

Зросла кількість пневмоній і зросла кількість підтверджених випадків коронавірусу, але головне, що змінилася динаміка хвороби. Якщо раніше погіршення свого стану людина відчувала на 8–9 день, то сьогодні – на третій день. Збільшилась кількість киснево залежних пацієнтів, чого раніше не спостерігалося. А головне, що зросла смертність від ускладнень коронавірусу

— Хіба від коронавірусу помирає більша кількість людей, ніж при інших інфекційних хворобах?

— За всю мою 42-річну кар’єру такої смертності ні від яких інших інфекцій у нас не було. Ні від грипу, ні від кору, ні від дифтерії. 

Хоча смертність могла бути нижчою, якби люди вчасно звернулися до лікаря. Коронавірус підступний тим, що багато людей сприймають його як звичайну застуду. Хворі часто звертаються до медичної установи лише тоді, коли різко погіршується їхній стан. Коронавірус – хвороба підступна

— Вберегтися від неї можна було?

— Ми мали перекрити шляхи передачі інфекції. Ми виявилися не готовими виявляти джерело інфекції через недостатню кількість тестів і нестачу епідеміологів, щоб відслідкувати контакти. Тобто ми цю боротьбу програли. У нас залишилося ізолювати хворих в стаціонарах чи амбулаторно, але розірвати їхній контакт з оточуючими ми теж не можемо, тому що для цього недостатньо працівників епідеміологічної служби. Тож нам підходить інший шлях – це шлях колективного імунітету через вакцинацію. Ізраїль усьому світу довів це. Вони вакцинували все населення. У них вже немає кого класти у ковідні клініки і вони їх закривають.

Я розумію, що у нас в країні пішла кампанія дискримінації деяких видів вакцин. На китайські чи індійські кажуть, що це «ширпотреб», але це не так.

— А на вашу думку, що це за вакцини?

— Медицина в Індії не так вже й погано розвинена. Те, що на заводі, який виробляє препарати, дешева робоча сила – це правда. Але вони використовують технології, які використовуються у всьому світі. 

Я б поділив вакцини на старого типу, якими ми звикли користуватися, і теперішні з ослабленим чи вбитим збудником. Є живі вакцини, наприклад, китайська вакцина Коронавак, яка, до речі, до нас має поступити, це хімічно інактивований збудник коронавірусу. Індійська вакцина АстроЗенека, ця вакцина генно-модифікована. Коли людину щепити цією вакциною, у неї виробляється імунітет проти аденовірусної і коронавірусної інфекції одночасно.

Я, як лікар, який вчився 40 років тому, більше довіряю інактивованим вакцинам. Цей вірус не є небезпечним, у нього введений ген коронавірусу і організм виробляє антитіла і клітини пам’яті проти коронавірусної інфекції. Організм вже буде підготовлений і при появі вірусу лімфоцити та антитіла поглинуть і знищать коронавірус, і організм без ускладнень справиться з хворобою. Я працюю більше 40 років і завжди був прибічником вакцинації. Тому хто за станом здоров’я може вакцинуватися – повинен бути щеплений.

 — Що повинна знати людина перед вакцинацією?

— Перш за все, і перед вакцинацією і після неї треба звернутися до сімейного лікаря. Він дасть рекомендації і огляне ваш фізичний стан. Можливо комусь після вакцинації лікар порадить приймати препарат для розрідження крові. Я теж був наляканий інформацією про утворення тромбів від індійської вакцини.

— Боялися, але все-таки пішли вакцинуватися?

— По-перше, я пішов, щоб перевірити, як діє вакцина на організм. Як я, як лікар, можу закликати інших пацієнтів щеплюватися, не перевіривши вакцину сам? По-друге, мене цікавить, який у мене буде рівень антитіл через 4 тижні після щеплення. Тиждень вже пройшов. Через 3 тижні я знов буду здавати свої на антитіла і тоді стовідсотково скажу, що навіть в моєму ослабленому радіацією організмі достатньо буде антитіл для боротьби з ковідною інфекцією. Тільки то я зможу сказати через 3 тижні, а сьогодні я впевнений, що щеплюватися потрібно. Особливо тим, хто за станом здоров’я не зможе перенести цю хворобу.

Як записатися на вакцинацію

Формування записів на вакцинацію здійснюється через: 

● Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) та його мобільний застосунок (Дія); 

● національний контакт-центр МОЗ з питань протидії поширенню COVID-19; 

● заклад охорони здоров’я (реєстратура закладу, сімейний лікар, вебпортал МІС). Телефони: 

- реєстратура - 096-008-40-85, 063-635-67-77, 2-22-44; 

- відповідальні особи - 097-425-33-24 Бенеденчук Оксана Володимирівна,

                                     - 068-007-20-86, 2-29-00 Фурдига Світлана Юріївна.

За минулу добу на Козятинщині виявили +18 нових випадків: дані коронавірусу по області
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Bogdan Dobryanskiy

    могу сказать, что 90% Украинцев осведомлены о том, что это глобальная зачистка, но  в нашем народе мощная генетика, которая хранит очень огромный потенциал уже не один десяток тысяч лет, и идиотов у нас, не так уж и много, вопреки надеждам правительства
  • Bogdan Dobryanskiy

  • Bogdan Dobryanskiy

    ВАКЦИНАПЦИЯ-УТИЛИЗАЦИЯ СЛАБОДУШНЫХ, ПРЕДАТЕЛЕЙ, И ИДИОТОВ
  • Наталия Бальцерович

    А Китай і без вакцинації корону поборов...😎
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up