Василь Мельник: «Профілактувати рак ми не можемо»

Василь Мельник: «Профілактувати рак ми не можемо»
« Я завжди агітую — не сидіть дома. Щось заболіло — ідіть до лікаря»
  • Міністерство охорони здоров'я України на своєму сайті опублікувало перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безоплатно. Серед них - послуги з ранньої діагностики раку.
  • Які показники захворюваності на рак на Козятинщині та що про хворобу розповів досвідчений козятинський лікар хірург-онколог-мамолог Василь Мельник — читайте у матеріалі.

Рак. Так називаємо ми цю недугу в народі. Онкологія. Так називають її лікарі. Різні назви, але значення одне — це захворювання, про яке людство, на жаль, згадує все частіше і частіше. Це страшне слово вселяє в людину страх, змушує панікувати, вимальовує страшну картину безвиході. Ні вік, ні стать, ні національність не є перешкодою, адже онкологічні захворювання поширені в усіх країнах, посягаючи на життя не тільки дорослих, але й дітей. 

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. За статистичними даними, щороку від страшної недуги помирають понад 65 тисяч українців. Фахівці не втомлюються стверджувати — рання діагностика раку дозволить знизити рівень смертності серед населення. Аби виявити онко достатньо провести обстеження раз на рік. Цього року держава запровадила перелік безкоштовних послуг, що дозволять це зробити. Інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень визначені пріоритетними послугами. На них виділили близько 1 мільярда гривень. Національна служба здоров’я України оплатить лікарням ці послуги за підвищеним тарифом.

Для того, щоб пройти дослідження, потрібно мати направлення від сімейного лікаря або іншого лікуючого лікаря. 

Відео дня

Підставою для проведення безкоштовних інструментальних досліджень є і вік пацієнта. Мамографія призначається не всім, а лише жінкам від 40 років і старше, гістероскопія – від 50 років і старше.

Езофагогастродуоденоскопія, цистоскопія, бронхоскопія для пацієнтів від 50 років і старше, колоноскопія – від 40 років і старше.

До гарантованого пакету безоплатних обстежень входить:

-мамографія (рентгенівське обстеження молочних залоз); 

-гістероскопія (це процедура, яка дозволяє лікарю оглянути порожнину матки);  

-езофагогастродуоденоскопія (найбільш інформативний метод обстеження для виявлення захворювань стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки);

-колоноскопія (діагностична медична процедура, під час якої лікар-ендоскопіст оглядає і оцінює стан внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонда);

-цистоскопія (ендоскопічний метод діагностики, що дає змогу за допомогою спеціального приладу оглянути слизові оболонки уретри і сечового міхура);

-бронхоскопія (ендоскопічне дослідження бронхів за допомогою ригідних (прямих) бронхоскопів або гнучких бронхофіброскопів). 

Яка ситуація з захворюваністю на рак у районі. За даними комунального підприємства «Козятинський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» за минулий 2019 рік на обліку 738 пацієнтів із злоякісними новоутвореннями. З них 53 потребували наркотичних засобів, якими були забезпечені. Також 246 осіб з доброякісними новоутвореннями.

Як розповів газеті відомий на Козятинщині лікар-хірург-онколог-мамолог Василь Мельник, частина з переліку досліджень ранньої діагностики раку і була офіційно безкоштовною.

А деякі з них навіть якщо були і платними, то вартували порівняно недорого.

— Наприклад, цистоскопія і гістероскопія була безкоштовною, — каже Василь Мельник. — Мамографія вартує приблизно 300 гривень. Якщо взяти бронхоскопію, то у Козятині її не роблять. Можна зробити це обстеження у Вінниці. А взагалі хочу сказати, що профілактувати рак ми не можемо, тому що не знаємо причину раку. І це не тільки в Козятині чи в Україні, а й по всьому світі. Але виявити рак на ранніх стадіях ми можемо, і перелік цих досліджень якраз дозволить виявити хворобу та вчасно її пролікувати. 

За словами Василя Мельника, виходячи зі свого досвіду, жінки найбільше хворіють на рак молочних залоз. Чоловіків жк вражає рак легенів.

— Рак грудей в жінок від самого початку і до вираження клінічних даних проходить п’ять років, — продовжує Василь Мельник. — Як свідчить загальна тенденція, жінки частіше обстежуються ніж чоловіки. Вони більше за собою дивляться. Звісно, хочу звернутися до людей, щоб відповідальніше ставилися до свого здоров’я. Я завжди агітую — не сидіть дома. Щось заболіло —  ідіть до лікаря.

Читайте ще:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up