Вчаться робити українські обереги, іграшки та прикраси

Вчаться робити українські обереги, іграшки та прикраси
  • Дідухи, глиняні свищики, ляльки-мотанки, ватяні іграшки, павуки із соломи — усе це та багато іншого робитимуть юні козятинчани.
  • Вперше у Козятині відкрили гурток, на якому навчатимуть традиційним видам українського мистецтва. На заняттях діти не лише слухають, а пробують творити власноруч.
  • На один із уроків завітали і ми. Розповідаємо, що цікавого почули і як записатися

Центр дитячої та юнацької творчості — один із осередків дозвілля наших школярів. Креативні, дружні та активні викладачі згуртовують довкола себе дітей і допомагають їм розвиватися, а директор всіляко підтримує і надихає. Своїх вихованців педагоги навчають і співати, і танцювати, і плести з лози, і грати в шахи, і виготовляти декоративні вироби, і малювати, і знімати цікаві відео, і навіть готувати. А віднедавна у центрі з’явився новий гурток, на якому вивчатимуть різні види традиційного українського мистецтва та прикраси і обереги, притаманні нашій культурі. Серед них — дідух. Це не просто звичайний оберемок зв’язаних колосків. Дідухи виготовляють за певними правилами. Колосків має бути рівно 365, як днів у році. Вони діляться на тижні та місяці. А готовий дідух потрібно заносити до хати лише у гарному настрої і стояти він має цілий рік.

Але якщо про дідуха точно чули ми всі, то що таке гердана, знає, певно, не великий відсоток людей. А це, між іншим, традиційна українська прикраса з бісеру, яка має багато видів. Це і звичайні у вигляді довгої стрічки як широкої, так і вузької, і кутові, і кризанки, а також стрічкові, схожі на сучасні тату-чокери. До речі, саме в стрічковий гердан була вбрана Леся Українка на одній зі своїх світлин.

Ще на гуртку вчитимуться робити традиційні іграшки з глини, квіти зі стрічок, писанки. І це далеко не повний перелік.

Відео дня

— Наша мета — об’єднати дітей, розповісти, яка багатогранна наша культура, — каже майстриня Наталія Баштова. — Ми хочемо, щоб наші діти якомога краще пізнали свою країну, побачили багатобарв’я кольорів і мистецьких напрямів, присутніх у нашій культурі.

Показали процес із нуля

Заняття — це своєрідна серія майстер-класів, на яких дітям показуватимуть на практиці, як виготовляти традиційні українські прикраси, іграшки та обереги, а ще розповідатимуть багато цікавих фактів. Перші уроки вже відбулися. Їх присвятили автентичному українському оберегу — ляльці-мотанці. Вони бувають різних видів — прості, зерновушки, яких роблять, щоб був хороший врожай, мрійниці, яким замовляють бажання, а ще бувають мотанки на основі. Почали зі звичайної ляльки, яку можна виготовити за один урок.

— Я взяла тканину спеціально цілими шматками для того, щоб показати процес творення ляльки з нуля, — каже майстриня і нариває тканину на шматки. — Творячи ляльку, я ніколи не виміряю тканину до сантиметра. Я її створюю в бажанні творити диво. Тому що немає певних мірок, немає чітких кордонів. Оскільки коли художник творить картину, він обирає ті барви, які хоче. Так і з лялькою — ви самі обираєте тканину і прикраси.

Основа ляльки — це квадратний шматок тканини. По його центру майстриня кладе невеличку ватяну кульку, а тоді квадрат, розвернутий по діагоналі, складає навпіл. На тканину навколо ватяної кульки туго намотують нитку. Так формується голова майбутньої ляльки. Маша, яка прийшла на заняття, уважно слідкує за процесом і повторює кожен рух.

— Всередину голови раніше клали згорток, зроблений із тканини, я зараз покажу, — каже майстриня, відриває смужку матерії та скручує в спіраль. — Є такий різновид ляльки як трипільська, ми також будемо її вивчати. У такої ляльки голова робиться зі скрученої в равлик тканини, але вона не ховається в основу.

— Скільки треба кіл намотати? — перепитує Маша.

— Так, щоб було цупко, — відповідає Наталія. — Щоб лялька мала міцну структуру.

Колір має значення

Зробивши голову, ляльці формують руки. Щоб вони були симетричними, майстриня радить перед тим, як мотати другу руку, прикласти до першої і перевірити довжину. За тим мотанці роблять талію. Наступний етап — одяг. Із прямокутного клаптика тканини Маша робить своїй ляльці пишну спідницю із автентичним орнаментом і фартушок із мережки.

— Раніше фартушок мав дуже велике значення в житті жінки, — розповідає майстриня, поки Маша примотує до ляльки фартушок. — У фартухах навіть народжували. Фартухи певного виду, оздоблені тонким мереживом, одягалися навіть на весілля.

Останній етап — оздобити голову. Для цього майстриня пропонує два варіанти — волосся із шерстяної нитки або ж хусточку. Маша обирає хусточку. Трикутний клаптик тканини дівчина пов’язує своїй ляльці на голову, а за тим прикрашає мотанку стрічками.

— Раніше незаміжні дівчата носили віночки і вплітали в них стрічки, кожна з яких мала своє значення, так само, як і колір фарби на писанці, — розповідає Наталія. — По центру зав’язувалася обов’язково коричнева стрічка. Вона символізувала опору землі, розвиток, багатство. Наступні дві стрічки були золотавого кольору, як сонячне світло. Потім — зеленого кольору. Це символ розвитку, здоров'я. Блакитна стрічка — це духовний розвиток. Якщо дівчина мала багато стрічок блакитного кольору у своєму віночку, значить вона була сиротою. Коли зустрічали таку дівчинку на вулиці, люди намагалися щось їй дати, і дитина по бажанню могла зняти стрічку і подарувати цій людині на знак подяки.

Кожен, хто прийшов на заняття, впорався зі своїм завданням. І в кожного вийшла неповторна лялька.

Маша зробила мотанку-янгола — своїй ляльці вона примотала крила. Ліза та Оксана створили мотанки в лавандових тонах — дівчатка вбрали їх у бузкового кольору спіднички, а замість хусточки зробили волосся.

Як долучитися

Заняття на гуртку з українських видів мистецтв проводяться кожної суботи та неділі у Центрі дитячої та юнацької творчості у кабінеті №3. Уроки безкоштовні. Наразі проводиться набір у групи. Щоб записатися, зверніться до адміністрації Центру дитячої та юнацької творчості.

 

Читайте також:

Запрошують дітей віком 8-12 років: у Козятині почав діяти дитячий клуб «Дружболандія»

Козятинський ліцей отримав 10 комплектів робототехніки

Контроль емоцій, розвиток навичок і веселі ігри. Юних козятинчан запрошують до гуртка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up