Весільні вінці, валентинки тих часів та повоєнні фотосвітлини: в музеї відкрили виставку

Весільні вінці, валентинки тих часів та повоєнні фотосвітлини: в музеї відкрили виставку
  • В музеї історії міста Козятин відкрили виставку світлин із місцевих фондів під назвою «Кохання сила чарівна». На виставці представили 16 світлин закоханих, у тому числі під час одруження.

 

Як повідомляє директорка музею Лілія Макаревич, більшість світлин – фотографії українців, які брали шлюб у повоєнний час або напередодні Другої світової війни.

Відео дня

Є також частина представлених валентинок тих часів. Це листівки на фотопапері, часто підфарбовані у один тон, наприклад рожевий, фотографами-любителями та з фотоательє для широкого вжитку і по доступних цінах. Вони продавалися просто на базарах людьми з вадами слуху. На них зображені чарівні парочки в романтичних почуттях, з букетиками квітів, з голубками або ж у намальованому сердечку, яке єднає закоханих. На кожній є напис зі змістом про те, як скучили, очікують на листи і привітання. Випускалася і серія листівок із гумором.

Доповнили експозицію найдивовижніші експонати- це два весільні вінці на голову нареченої з дротиків, парафіну, паперу і вати. Букетики зі штучних квіточок, по-сучасному «бутоньєрки», передали до музею Тетяна Яковлєва з Володимиром Луполом та Юлія Сорока.

— Це сокровенні і тендітні речі, які було зберегти не просто. Але наші пращури зберігали їх, як обереги в образах, під склом, поруч з іконами. Тетяна Яковлєва розповіла, що в Могилів-Подільському районі, звідки володарка вінця, мама чоловіка Домбровська-Лупол Ганна Михайлівна, вінець після смерті жінки клали у домовину, — йдеться в дописі Лілії Макаревич.

Ще один вінок із парафіну належав Кожан Галині Григорівні, весілля у котрої було 7 січня 1967 року в селі Ширмівка. Своїми весільними квіточками зі стрічками, фото, факелом поділилася з фондами музею Зоя Кравчук. Вони гідно доповнили ескпозицію, тому що шлюб подружжя Туза Олега і Зої брали саме в приміщенні сучасного музею 14 червня 1987 року.

— Долучайтеся і приносьте до музею свої весільні символи, особливо ті, хто реєстрував шлюб на Грушевського № 15. Кохайтеся і будьте коханими! — пише директор музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

Читайте також:

Де і в чому одружувались козятинчани?

Даша Кондратюк пише портрети відомих людей, а Максим Мельник — архітектуру

Мама з кофт робила вишиті картини, а дочка шиє сумки
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up