Ви на море? Беріть з собою ліки, навіть якщо є страховка

Ви на море? Беріть з собою ліки, навіть якщо є страховка
  • Краще перестаратися. Аптечка на відпочинку — це серйозне питання, особливо, якщо ви з малими дітьми.
  • По-перше, куди б ви не їхали, варто купити медичну страховку. Ці 500 гривень вам погоди не зроблять, а хвороба дитини на морі — ще й як.
  • По-друге, подбайте про те, щоб під рукою завжди були препарати екстреної допомоги.
  • Про всяк випадок. Адже травму, алергію чи отруєння передбачити неможливо, лише лікувати

Вінничанка Катерина багато років поспіль їздить на відпочинок з дітьми, стикалась з різними ситуаціями, тому радить купувати медичну страховку.

— Та навіть за наявності страховки я все одно беру з собою аптечку. У першу чергу потрібно взяти ліки від отруєння, — розповіла Катерина. — Це стандартні нифуроксазид, краще його брати в таблетках, він підходить і дорослим, і дітям. Дуже практична річ ентеросгель в капсулах, це сорбент, який забирає на себе всю «гидоту». У відпустці вкрай необхідні жарознижуючі препарати двох типів: нурофен і ефералган. Нурофен більше діє як протизапальний засіб, ефералган - це, по суті, парацетамол — гарно збиває температуру.

Обов'язково Катерина радить брати но-шпу, адже коли в дитини чи дорослого температура висока і збити її проблематично, цей препарат разом з жарознижуючим допомагає в цьому.

Відео дня

— Також потрібно щось від горла, — радить вінничанка. — Варто брати теж двох типів ліки, якусь «бризгалку», як правило, моїм дітям підходить тантум-верде, і також таблетки, які потрібно смоктати — наприклад, ісла моос. Потрібні ліки від вушного болю, діти постійно у воді, у вуха вода потрапляє і може викликати якщо не запалення, то дискомфорт точно. З цим справляються краплі отіпакс.

Для шкіри, окрім сонцезахисних кремів та спреїв, які повинні бути в кожної родини на відпочинку, Катерина радить взяти ще судокрем.

— По-перше, цей крем дуже гарно справляється з опіками, а ще з будь-якими ранами, подряпинами чи порізами на шкірі, — каже мандрівниця. — Це дуже гарний антисептик, якому підвласні і висипки, і мозолі, і все-все. До речі, про висипки — на морі в дітей часто буває алергічна висипка, тож протиалергічні препарати теж повинні бути під рукою. Я беру цетрин, хоча це може бути і едем, і лоратадин.

Для того, щоб почувати себе гарно, особливо в умовах олінклюзиву, де їжі багато і вся вона незвична нашій печінці, варто кинути в аптечку панкреатин (дітям ця таблетка ділиться навпіл).

— До речі, в дітей на морі може статися ацетон, тож якщо вашому малюку немає ще 5 років, ацетон-тести хай собі будуть в аптечці, мої вже старші, то я вже просто бачу, що з ними, і знаю, як реагувати, — сказала Катя. — Ну і звичайно вата, бинт, пластир, спирт, зеленка, перекис водню.

Страховка і нюанси

— Кілька років тому ми відпочивали в Болгарії, молодшому тоді було два роки і він підхопив ротавірусну інфекцію, а це висока температура, діарея, блювання і висипки на шкірі, — говорить вінничанка. — Звернулись до лікаря, який сказав, що якби в нас не було страховки, лише первинний огляд пацієнта коштував би мені 40 євро.

Страховка у Катерини була, за неї заплатили тоді 240 грн. Зараз ціна страховки така ж сама — від 100 до 3000 грн.

— До речі, зі страховим полісом ви можете обрати ту клініку, яка вам підходить за відстанню чи устаткуванням. І не важливо, приватна вона чи державна, у вас буде страховка, — каже жінка. — Ми обрали приватну клініку, дитину швидко оглянули, поставили крапельницю, пропонували залишитись на стаціонарі, але ми відмовились і кожного дня потім приходили на крапельниці та огляди. Іще лікар одразу призначив і видав на руки всі необхідні ліки. А при ротовірусі їх багатенько, то варто уявити, яка то була б сумма без страховки.

Катерина, до речі, радить лише одне: перед тим, як купувати страховку, потрібно звернути увагу, чи є в цієї страхової офіс в країні, куди ви їдете чи летите. На якість послуг це не впливає, проте значно зекономить ваш час і гроші.

— Гроші потрібні будуть, щоб телефонувати в страхову компанію в Україні, вони, в свою чергу, будуть зв’язуватись зі своїми представниками, зводити своїх людей з іншими. Коротше, це час, який може бути досить вагомим в крайніх випадках, — каже жінка.

У пакетних турах страховка є

Олександра Мала, турагент RestArt Travel

— Купуючи лише авіаквитки в ту чи іншу країну, варто потурбуватися про медичну страховку. Коли людина купує пакетний тур, у його вартість входить медстраховка, від неї відмовитись неможливо, тож всі туристи автоматично застраховані. Є медичне страхування на суму 20–30 тисяч доларів. У Туреччині, наприклад, ця сума в євровому еквіваленті, плюс для Туреччини люди можуть купувати преміум страховку, вона на 40 тисяч євро.

У деяких операторів, для того щоб страховка подіяла, потрібно платити франшизу (30 доларів, або 30 євро, залежно від країни). І вагітним на великому терміні потрібно брати окрему страховку. Медична страховка в принципі покриває всі невідкладні випадки. Але не покриває хронічні захворювання, сонячні удари, сонячні опіки, всі випадки, які виникли в алкогольному стані, складні операції і все, що пов’язано з зубами. Якщо щось трапляється, є номери для зв’язку зі страховою, ви телефонуєте, приїжджає лікар і надає медичну допомогу.

Найчастіший діагноз літом — отруєння

Андрій Шиманський, педіатр «Мама-врач»

— Літо — час не лише відпочинку, але й підвищення рівня госпіталізації через кишкові інфекції. Особливо це стосується дітей, у них нижча кислотність шлунка та ще не до кінця сформований імунітет, тому вони надзвичайно вразливі до різних збудників.

Знизити ризик отруєння можна, дотримуючись правил гігієни, а ще контролювати продукти, якими харчується дитина. Симптоми отруєння розвиваються в середньому через 2–4 години після вживання неякісної їжі чи води (іноді через 24–48 годин)

Симптоми: біль, спазми або дискомфорт в животі, нудота і блювання, діарея, температура. Перше, що потрібно робити, це регідратацію (відпоювання). Потроху, щоб не спровокувати блювання. По 5–15 мл (1 ковток) кожні 5–10 хвилин. У середньому, за добу потрібно випити рідини з розрахунку 50–100 мл на кілограм ваги дитини. Рідина повинна бути температури тіла, так вона швидше всмоктується. Часто зустрічаються рекомендації відпоювати колою або соком. Ці напої мають в складі дуже багато цукру, що може тільки посилити діарею і втрату рідини. Наступний крок — сорбенти. Краще використовувати сучасні сорбенти — наприклад, на основі кремнію або діосмектит.

Коли варто терміново звернутися до лікаря? Якщо з’явилася кров у калі або в блювотних масах. Висока температура, яка погано збивається. Часта блювота, яка не дозволяє відпоювати малюка. Це може призвести до зневоднення. Симптоми зневоднення (відсутність сечі більше 6–12 годин).

1. Опіки — вода прохолодна, судокрем, пантенол

2. Отруєння — вода чиста, ентеросгель, нифуроксазид

3. Температура — парацетамол, нурофен

4. Горло — льодяники від кашлю, тантум-верде

5. Висипка, алергія — супрастин, едем, цетрин

6. Вуха болять — отіпакс

7. Рани, порізи — вода, перекис водню, пластир, судокрем

Альона РЯБОКОНЬ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up