Від пенсії до пенсії, від зарплати до зарплати. Чи знайдуть люди кошти на новий тариф?

Від пенсії до пенсії, від зарплати до зарплати. Чи знайдуть люди кошти на новий тариф?
  • «По радіо сказали, що у в сільській місцевості комунальники не будуть забирати побутові відходи, а тариф у межах міста за сміття буде на рівні 25 гривень 60 копійок. Це правда?» — звернувся у редакцію із питанням козятинчанин.

 У «Чистому місті» нам пояснили, що мабуть слухачі не правильно зрозуміли, про що йшлося у повідомленні і наголосили, що побутові відходи від населення комунальники будуть вивозити за договором. Відходи рослинності, такі як опале листя з дерев чи вудиння овочевих культур до побутових відходів не відносяться і комунальна служба вправі їх не забирати. Саме про це йшлося в повідомленні, що на листя та відходи овочевих чи зернових культур треба облаштовувати компостні ями. Відповідь з цього питання нас задовольнила.

Ще мешканці міста приватного сектору хочуть, щоб їм пояснили таку деталь. Чому в центрі міста побутові відходи комунальна служба забирає кожен день, в приватному секторі —  один раз на тиждень, а тариф однаковий? Таке питання ми й адресували комунальній службі. Розрахунків тарифів для приватного сектору і багатоповерхівок у них не було. Показали нам рішення виконкому Козятинської міської ради, яке дозволяє комунальному підприємству «Чисте місто» використовувати такі норми для розрахунку послуги вивозу сміття: 149 куб. м на одного мешканця для приватних будинків у рік за відсутності центрального опалення та 1,51 куб. м на одного мешканця за відсутності центрального опалення, водопостачання та водовідведення. 

З кубами зрозуміло, тільки звідки взялося 16,30 гривні на одну особу, а тепер 25,60? Нам комунальники відповіли, що «ви бачите, як на все зросли ціни». Бачимо, тільки до тих цін з простих українців нівкого не зросла ні зарплата, ні пенсія.

Відео дня

Для більшості людей тариф 16,30 був зависокий і переконатися в цьому можна, коли пройтися польовими дорогами, лісосмугами, лісовими стежками, вулицею Джерельною чи біля закинутих хат. Звичайно, з оновленими тарифами сміття поза сміттєвозами буде ще більше.

Наостанок хочемо повідомити, що в умовах воєнного стану Кабінет міністрів України постановою від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» заборонив: «нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, тобто підвищувати тарифи, проценти річних нараховані за заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги; 

Коли від «Чистого міста» ми доїхали до Ощадбанку, в поле нашого зору потрапила величезна черга біля банкомату. Ми в ній нарахували 52-х клієнтів. З їхніх слів стало відомо, що до війни такої потреби, щоб знімати зарплату у перші дні її появи на картці не було. Люди живуть від пенсії до пенсії, від зарплати до зарплати, відмовляючи собі у самому необхідному. Чи знайдуть вони додаткові витрати на оплату вивозу сміття? Час покаже.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    ❗Якби ж це було саме значне підвищення на всі види комунальних послуг❗
    Але на фоні постійного зростання цін на все і це
    ,,драконить" громадян міста.

keyboard_arrow_up