Від спилених махаринецьких сосен тріски полетіли за межі села

Від спилених махаринецьких сосен тріски полетіли за межі села
Розчищали для людей, а вийшло для автівки
  • Безлад. Біля ставка «Безодня» в сосновому лісі, на крутому схилі роздали земельні ділянки  атовцям. Вони передали їх в оренду підприємцю. Як стали розчищати дерева, громада Махаринець повстала і припинила вирубку. Але справа не тільки у соснах

Ліс є. А на карті геокадастру залісненої ділянки біля «Безодні» тепер немає. Як таке може бути?

Схил не менше 25 градусів

Відео дня

У історії з сосновим лісом, що на схилі ставка «Безодня», є багато питань. Та основне — як сосновий молодняк потратив під паї атовцям? Адже на карті 2006 року, яку підписали голова села Наталія Василюк і землепорядник Дудник, ділянка заліснена. А в геокадастрі карти 2016 року лісу на схилі ставка «Безодня» вже немає. Яким чином лісова ділянка площею 18,5 гектара стала землею сільгосппризначень? А 10 га лісу  стали власністю учасників АТО? 

Ми були в тому лісі. Він висаджений на крутому схилі, не придатному для сільськогосподарських потреб.

► Громада так налякала людей з пилками, що й дрова вже не хочуть забирати

Коли заліснили схили та яри

В Управлінні Козятинського «Агролісу» показали документи, з яких дізналися, що ще з 2002 року за розпорядженням Кабміну була запроваджена програма щодо створення нових лісів на землях запасу, деградованих, малопродуктивних, техногенно забруднених землях. За постановою Кабміну потрібно було створити лісові насадження лінійного типу вздовж доріг та водних об’єктів, для поліпшення стану довкілля та захисту земель від вітрової та водної ерозії.

— На місцях з розумінням поставилися до програми Кабінету міністрів, — каже директор Козятинського «Агролісу» Андрій Семенюк. — І з 2004 року в управління лісового господарства почали виділяти землі з запасу, які раніше не використовувалися як землі сільськогосподарського призначення, а саме, землі великих схилів та ярів.

Так Махаринецькою сільською радою за період 2004–2006 років на схилі біля ставка «Безодня» було передано в лісове господарство 18,5 га землі. Сосни садили ще при колишньому керівникові, покійному Вадимі Сичову, як кажуть, всім миром.  Трудилися працівники районної ради, співробітники Райагролісу, сільської ради, громадськості, та учні школи.

– Я на посаді п’ятий рік, але знаю, як з тими насадженнями намучились наші колеги і всі, хто той ліс садив, –– каже ліснича Козятинського «Агролісу» Марія Радіонівна. – За кліматичних умов та рясних дощів саджанці погано приживалися. Великою водою на крутих схилах змивало грунт до коріння. Зате добре ріс бур’ян і сосонки потрібно було хоч два рази за сезон сапати. З розповідей колег аж на третій рік стало видно роботу, сосни вкорінилися і стали рости. Зараз це дерева більш як чотири метри заввишки. 

– Ваша власність перейшла у власність атовців?.

— Частково, так, – каже директор «Агролісу» Андрій Семенюк. — Це ділянка лісу, за якою ми доглядаємо і за яку відповідаємо, але досі ми не маємо державного акта.

–  Людина, яка отримала акт на земельну ділянку в лісі, може вирубати його?

— Формально так, – каже ліснича. – Але йому не дозволить вирубку екологічна служба. – Коли ми в минулому році відновлювали «Капличку», то бачили, скільки туди їдуть 

людей відпочивати, скільки в цей ліс приїжджає грибників. Я сама в обідню перерву за хвилин 10 назбирала три будівельні каски грибів і зараз ці дерева різати?

– Це правда, що цю землю вже роздали учасникам АТО, а вони в свою чергу передали її орендарю?

— Дійсно так, – каже Марія Радіонівна. – Державні акти вже виготовлені, але коли виготовляються державні акти, вони мають бути погоджені з сусідами, тобто з нами. Оскільки цей лісок межує з нашим лісом і вимагає погоджень з нами і сільською радою. Сільська рада також може представити документи, що ніякого погодження меж з ними не було. Коли з Вінниці прийшов лист погодити межі, голова сільської ради сказала, що не може цього зробити. Тому що  там росте ліс і деяким деревам вже більше п’ятнадцяти років.

– Скільки люди підприємця спиляли дерев і якої шкоди нанесено довкіллю?

— Дев’ять сосен. У фінансовому відношенні, це не велика сума та враховуючи, що дерево - не курка, за сезон не виростає, то шкода нанесена велика, – каже Марія Родіонівна.

Ліс є. А на карті геокадастру залісненої ділянки біля «Безодні» тепер немає. Як таке може бути? Побували ми в Козятинському управлінні геокадастру. Співробітники установи, вислухавши представника преси, висловили припущення з якої причини ділянка лісу могла бути як земля сільгосппризначення. За офіційним коментарем вони порадили нам звернутися в Головне управління геокадастру. 

Що сказала голова села

Голова Махаринець Наталя Василюк розказала, що за два роки сільською радою під опіку «Агролісу» було передано 18 га землі. Тобто три земельні ділянки 10,5, і 3-и гектари. 

– На ту посадку сосен були задіяні всі резерви, працівники сільради, небайдужі односельці та школа. Зараз це зона відпочинку махаринеччан і зона збору грибів. Ми пишаємося ботанічним заказником «Капличка», – каже вона. – Дозволу на передачу лісу як земельної ділянки я не давала.

Також Наталя Василюк сказала, що не знала, що ці землі планують віддати воїнам, які повернулися з війни. Адже землі, які за межами села, тепер не є власністю сільської ради. 

Атовцям дадуть паї в іншому місці

Приватний підприємець Сергій Беденичук, який взяв у автовців в оренду цю землю,  дав команду своїм працівникам розчищати лісовий масив. Він каже, що не мав на меті  вирубувати ліс, а хотів розчистити дерева, які дуже густо ростуть, щоб можна було зайти в всередину лісу. Підприємець запевнив, що буде допомагати атовцям, щоб їм дали земельні ділянки в іншому місці. І такі переговори, з його слів, в масштабі області вже ним ведуться.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up