Відбулося політичне банкрутство Юрія Луценка на посаді генпрокурора

Відбулося політичне банкрутство Юрія Луценка на посаді генпрокурора

І за таке треба з ганьбою виганяти з роботи

Коли його призначали на цю посаду, ніхто не очікував від нього виконання ролі головного законника - просто тому, що він не мав профільними знаннями. Але деякі переконували, що як політик Луценко проведе реформу прокуратури і доб'ється покарання корупціонерів. І ось результат: реформа виявилася профанацією і вилилася в розмазування слідства по всіх закутках Генпрокуратури - відділ створили навіть в департаменті прокуратури з міжнародних відносин. А покарання перетворилося на фарс.

Тепер видно, що рішення суду, яке сором'язливо ховав Луценко, піарячись на ньому цілий рік, саме по собі фількіна грамота. Мильна бульбашка луснула. І за таке треба з ганьбою виганяти з роботи.

Джерело: http://kozaks.co.ua

Відео дня

Що не так з поверненням у бюджет $1,5 млрд “грошей Януковича”

“Українська правда” та Центр протидії корупції отримали від телеканалу Al Jazeera текст “секретного” судового рішення, яким в оточення Януковича конфіскували рекордну для України суму — 1,5 мільярда доларів.

Епопея з поверненням арештованих мільярдів Януковича тривала три роки. Про судове рішення вперше стало відомо від генпрокурора Юрія Луценка на прес-конференції у квітні 2017 року. Тоді він повідомив, що заарештовані кошти оточення Януковича “в повному обсязі повернулись українському народу”.  

Проте, через віднесення інформації в згаданому судовому рішенні до “державної таємниці”, досі не було зрозуміло походження арештованих грошей — як їх було вкрадено, кому реально належали, хто є виконавцями цих злочинів та хто поніс реальне покарання.

Рішення суду про спецконфіскацію, прикриваючись національними інтересами, засекретили, чим порушили незліченну кількість юридичних процедур.

Секретний документ, що опинився в розпорядженні авторів, має обсяг близько 100 сторінок. На них описується діяльність “злочинної організації Януковича” та її “підрозділу” — так званої “групи компаній “СЄПЕК”, якою, за версією слідства, керував Сергій Курченко, маскуючи її під фінансову корпорацію.

“СЄПЕК” створював фіктивні підприємства для ухилення від сплати податків та відмивання коштів. Вони працювали в офісах “Арена Сіті” в Києві, у “Москва Сіті” в Москві, у Харкові та в Донецьку.

У вироку описано вісім схем розкрадання державних коштів у паливно-енергетичній та банківській сферах, які реалізував “СЄПЕК”.

Йдеться про такі епізоди:

  1. “Скраплений газ”. Незаконне заволодіння скрапленим газом ПАТ “Укргазвидобування” та ПАТ “Укранафта” на загальну суму 2,196 мільярдів гривень.

  2. Незаконне заволодіння грошовими коштами “Нафтогазу” на суму 449 мільйонів гривень.

  3. Незаконне заволодіння коштами НБУ на загальну суму 787 мільйонів гривень, наданих у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ “Реал Банку”, яким володів Курченко.  

  4. Незаконне заволодіння коштами “Брокбізнесбанку” на суму 836 мільйонів гривень шляхом протиправного надання міжбанківських кредитів уже згаданому “Реал Банку”.

  5. Незаконне заволодіння коштами “Брокбізнесбанку” на загальну суму 1,4 мільярда гривень шляхом видачі кредитів фіктивним підприємствам.

  6. Незаконне заволодіння грошовими коштами “Укргазбанку” на суму 499 мільйонів гривень шляхом укладання договорів купівлі-продажу облігацій Державної іпотечної установи.

  7. Незаконне заволодіння коштами ПАТ “Аграрний фонд” на суму понад 2 мільярди гривень — через укладення договорів купівлі-продажу ОВДП з “Укргазбанком” та договорів прямого РЕПО з Національним банком.

  8. “Вишки Бойка”. Незаконне заволодіння грошовими коштами ПАТ “Нафтогаз України” на загальну суму 4,966 мільярдів гривень.

По жодному з організаторів цих схем вироків судів немає.  Нам відомо про лише два вироки — щодо Олександра Кацуби та Аркадія Кашкіна. Перший  у справі “Вишок Бойка” пішов на угоду зі слідством і дав цінні свідчення. Однак його покази так і не привели до висунення підозри самому Юрію Бойку.

Загалом за допомогою цих схем “злочинне угруповання” заволоділо коштами на суму понад 13 мільярдів гривень. Однак як саме акумулювалися ці кошти, хто здійснював або стояв за всіма оборудками, яким був ланцюжок фінансових операцій для кожної конкретної схеми — у вироку не йдеться.

Натомість, документ містить детальний опис лише одного з етапів легалізації здобутих у злочинний спосіб грошей. Так, згідно з вироком, кошти відмивали через створені для цього приблизно 400 українських та іноземних компаній.

З рішення випливає, що злочинці використовували реєстраційні документи, печатки, систему клієнт-банкінгу для переведення коштів з українських компаній на підконтрольні фірми на Кіпрі, Панамі та Белізі.

У кінцевому рахунку гроші “осіли” на рахунках 10 офшорів: Foxtron networks limited, Katiema enterprises limited, Loricom holding limited, Wonderbliss LTD, Quickpace LTD, Sabulong trading LTD, Kviten solution limited, Baleingate finance ltd, Akemi management LTD, Opalcore LTD.

Протягом листопада-грудня 2013 року, йдеться у вироку, ці офшорні фірми  переказали гроші на рахунки “Ощадбанку” і згодом за них купили валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) — цінні папери, які держава випускає для залучення коштів всередині країни.

Людина, яка купує ОВДП, фактично стає кредитором держави, а також отримує високоякісний актив, на який нараховуються відсотки, і який можна так само продати іншим особам.

Тут є один делікатний момент: офшорні компанії купували ОВДП через фінансову компанію ICU. Це описано в рішенні суду.

Чому це важливо? Засновниками ICU є голова НБУ Валерія Гонтарева, яка продала свою частку в компанії партнерам у червні 2014-го, та Макар Пасенюк, якого характеризують як  “фінансиста Порошенка”.

Ще один факт — свого часу ICU супроводжувала процес передачі корпорації Roshen у “сліпий траст”.

З того самого рішення суду, яке сховали за грифом “державна таємниця”, випливає, що ICU обслуговувала значний потік коштів, здобутих від реалізації вищезазначених схем “злочинного угруповання”.

Так, згідно з документом, 8 з 10 вищезазначених офшорних компаній уклали договори на брокерське обслуговування з компанією ICU. Вона у свою чергу і придбала для компаній з орбіти Курченка облігації за кошти, вкрадені раніше з державних підприємств.

Договори укладено приблизно в той самий час, а деякі навіть в один і той же день. Усі брокерські угоди за участю ICU суд та слідство називають фіктивними. Очевидно, з огляду на фіктивність іноземних компаній.

Як встановило слідство, всі їх документи, печатки та факсиміле підписів директорів централізовано зберігали в офісах “злочинного угруповання СЄПЕК”.

За словами народних депутатів з оточення президента Порошенка, саме через участь компанії ICU в згаданих операціях затягували розслідування виведення “коштів Януковича”.

Проте, якщо говорити про конкретний приклад, то роль ICU в згаданих вище схемах слідчі, ймовірно, не досліджували.

У вироку суду навіть не зазначається розмір винагороди, яку отримувала компанія. Хоча оплата послуг компанії, ймовірно, здійснювалася зі злочинних грошей. Якщо це так, то ця винагорода теж має злочинне походження і також підлягає конфіскації.

Водночас, якби в ГПУ вирішили конфіскувати 1,2 мільярда в інший спосіб, а не той, у який це було зроблено, то прокурори повинні були провести низку першочергових слідчих дій щодо компанії ICU.  Річ у тім, що, застосовуючи цю спецконфіскацію, ні суд, ні прокурор не займалися доведенням незаконності коштів та дослідженні ролі решти співучасників, що є обов’язковою  вимогою.

З одного боку, цей погано зрежисований процес дозволив повернути країні вкрадені кошти. З іншого — не було покарано десятки злочинців, причетних до виведення коштів.

Друга вагома проблема — ризики для державного бюджету.  Уже сьогодні 7 з 10 офшорних компаній, у яких конфіскували ОВДП та гроші, оскаржують ці рішення в судах. Не виключено, що в майбутньому європейські судові інстанції ухвалять рішення, за якими Україна буде вимушена повернути кошти на рахунки офшорних компаній.  

Про такий сценарій розвитку подій опосередковано свідчить той факт, що вже після арешту коштів відбувались угоди з переуступки офшорних компаній, які були формальними власниками “коштів Януковича”.

Враховуючи інтереси олігархів, задіяних в угодах з переуступки офшорних компаній, таких як, наприклад, Павло Фукс та Олександр Онищенко,  цей сценарій виглядає цілком імовірним.

Олександр Мойсеєнко, Дмитро Дєнков, Севгіль Мусаєва, “Українська правда”

Дар’я Каленюк, Тата Пеклун, Центр протидії корупції

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • козятинець

    От смены евреев в директорских креслах - доход синагоги не уменьшится! (с) Рабинович
  • козятинець

    Хулюган писав:

    Жиди погані правлять Нами!

    А ми ще гірші ніж жиди...

    Ми продали Дідівську славу,

    й жиди в ярмо Нас запрягли!.

    (Т.Г.Шевченко.)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up