Відкрили меморіальну дошку Максиму Олексюку

Відкрили меморіальну дошку Максиму Олексюку
  • У понеділок, 7 червня козятинчани прийшли до школи № 1.

  • Тут відкрили меморіальну дошку Максиму Олексюку, що загинув на сході України у 2019 році.

  • Розповідаємо, як проходив захід.

7 червня — трагічна дата для Козятина. Саме цього дня рівно два роки тому загинув на сході України наш земляк Максим «Максон» Олексюк. Страшна звістка про смерть боляче вразила кожного, хто знав Максима. Місто на колінах проводжало бійця в останню путь.

Рівно за два роки після трагічної смерті у пам’ять про Максона відкрили меморіальну дошку. Вранці у понеділок, 7 червня рідні, друзі та знайомі Максима Олексюка, бійці полку «Азов», педагогічний колектив і представники влади з квітами у руках зібралися на подвір’ї школи № 1. Саме тут навчався герой України, з яким Козятин попрощався два роки тому.

Під звуки Гімну Дмитро Смуров, старший сержант окремого загону спецпризначення «Азов» підняв державний прапор.

Відео дня

Після цього подруга Максона Ілона Галінська і побратим Рустам Ігнатенко відкрили меморіальну дошку на фасаді школи № 1.

Козятинчани, які прийшли на захід, по черзі підходили до дошки, щоб покласти квіти. Першими це зробили мама загиблого бійця Інна Фоміна та міський голова Тетяна Єрмолаєва.

До мікрофона запросили Владислава Бакума. Він прочитав молитву полку «Азов». Саме у лавах «Азова» воював наш земляк.

Кілька слів про Максима Олексюка сказав його побратим Станіслав Дутов.

— Для нас він був і є побратимом, — сказав Дутов. — Він був хоробрим. Не раз приходив до нас на позиції і дуже допомагав. Він був дуже ініціативним. Хоча для військових, вони знають, що таке ініціатива. На додачу він був прикладом. Якщо коротко розповісти, то це звичайна історія про звичайного хлопця. Але Максон був незвичайним хлопцем. Він віддав усе, що в нього було, заради нас, заради незалежності нашої країни. Тому героям української нації тричі «Слава!».

Очільниця громади Тетяна Єрмолаєва вручила мамі Максима Олексюка, Інні Фоміній почесну відзнаку Козятинської міської ради «За героїзм та патріотизм».

— Дякуємо за те, що мама і бабуся, яка стоїть поруч, виховали такого чоловіка, — сказала міський голова. — Ми кілька разів спілкувалися на цю тему і на думку мами — це місія. Ще з маленького вона знала, які в нього є сильні риси і куди він рухався. Це серйозне рішення відповідального чоловіка, який після того, як відслужив в армії, вирішив підписати контракт.

По тому слово надали директору школи № 1 Раїсі Юр-Кирилюк.

— Я пам’ятаю той день, коли все місто прощалося з нашим героєм, — сказала Раїса Юр-Кирилюк. — Сотні людей стояли на колінах, дякуючи Максиму за той подвиг, який він здійснив. Тому що завдяки таким хлопцям, як він, ми можемо спокійно працювати, у школах можуть навчатися діти, в дитячий садочок ходити молодші, і ніби-то все у нас добре. Але ми розуміємо, що це не так. Тому що такі люди, як Максим, як ці хлопці молоді, у яких все життя попереду, вони стоять на передовій, захищаючи наш мир і наш спокій.

Школа № 1 — це вже третя школа Козятина, на якій за роки війни на сході з’явилася меморіальна дошка на честь загиблого бійця. За ці шість років місто втратило на сході України четверо своїх земляків, а Козятинщина — 12. Кривава війна забирає життя найхоробріших, найкращих синів України, які стали на захист Батьківщини.

 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що відзнакою "За героїзм і патріотизм" посмертно нагородять Максима Олексюка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up