Відкриті люки та «карикатура без поручнів»

Відкриті люки та «карикатура без поручнів»
8 На вулиці Перемоги є люк, що рухається за ртанспортними засобами

Проблеми під ногами. В мікрорайоні ПРБ до нас підійшла наша читачка пані Катерина. Вона розповіла, що бачила, як хлопчина шкільного віку гойдався на кришці люка, наче на батуті. «Це ж небезпечно, можна провалитися, – казала вона. – Напишіть в газеті, нехай того люка замінять». Під вечір того ж дня ми зробили прогулянку місцями, де є люки, та побачили ще багато чого

Почали з вулиці Підгорбунського, там ще досі ремонтують забиту після ремонту дороги каналізацію. Але судячи з того, що грунт на купі вже добряче залежався, ремонтні роботи мають завершити не скоро. Яму заклали піддонами, а поверх них поклали тару,  яка вже своє віджила. Те, що в центрі міста «дизайнери» тої піраміди поставили карикатуру – мало кого обходить. Те, що така споруда ненадійна – навіть домашній кіт помітив. Дійшов до піддонів, заглянув у яму і дременув у зворотному напрямку. 

Ще на вулиці Підгорбунського ми помітили два люки підземних комунікацій. Один на  проїжджій частині у криничку провалюється, той, що на тротуарі – надійний, щоправда зависокий трохи.

Відео дня

З вулиці Підгорбунського поїхали на Колгоспний ринок, чи як зараз кажуть Великий базар. Вигрібна яма в жахливому стані. Радує те, що там не граються діти. А дорослі там ходять тільки в громадський туалет. В ринкові дні там все встелено зеленим листям. На те він і громадський туалет. Хто туди папір туалетний покладе?

Нова влада мала намір торгуючих на вулиці Василя Земляка розмістити на Великому базарі. Він колись був великим, а зараз там все руйнується. Навіть «секонхендівці» пішли шукати кращої долі. Та так швидко пішли, що й частину товару залишили.

На вулиці Володимира Великого зустріли великого любителя природи пана Леоніда.

– Коли можна було спалювати гілля, проблем не було – ми на відведеній ділянці його палили. Тепер, коли вийшов закон не палити – лежить воно, ніхто його не забирає. Декілька разів зверталися у міську раду та вони кажуть, що вивезуть і не вивозять, – розповів козятинчанин. 

Ми пояснили, що спочатку потрібно укласти договір на вивіз гілля з комунальним підприємством «Чисте місто»  і навели приклад, що у ОСББ на вулиці Героїв Майдану, 42 гілля з зеленим листям забрали. Правда, ОСББ за це заплатили чималі гроші. 

– Нехай і далі лежить. В людей на благоустрій міста зайвих коштів немає, – сказав пан Леонід і повів нас у зарості бур’яну, де, на його думку, причаївся борщівник. Рослина дійсно схожа, але не борщівник Сосновського.

Але місцина тут все одно небезпечна. В заростях кринички підземних комунікацій там без кришок люків. І це в декількох метрах від житлового будинку і за декілька десятків метрів від школи-ліцею.

На вулиці Катукова три люки з солідною глибиною без кришок прямо на тротуарі. Мабуть, забули, як в Козятині в районі вокзалу в недіючу комунікацію впав хлопчик, який побіг поперед бабусі.

Люк-батут ми знайшли неподалік від магазину «Абсолют». Спробували й ми однією ногою погойдатися. Таку кришку комунальники замінять, тим паче, що й досвід є. На вулиці 1 Травня таку пластмасову кришку замінили на металеву.

В котрий раз ми звертаємо увагу на сходинки біля тротуару вулиці Білоцерківської. Міст через колії починався з проекту. Невже в проектній документації великого будівництва була запланована така карикатура? 

Ми спостерігали, як з вулиці Кошового тими сходинками піднімається догори 89-річна пані Ірина. Вона йшла ними близько 20 хвилин. Якби були поручні, жінка рухалася б швидше. А так на кожній сходинці, спираючись на дві звичні палиці, стояла одну чи зо дві хвилини. А пішла вона в нелегку дорогу, щоб наживо побачити новобуд через колії на Білоцерківській трасі. 

Не хотілося на негативі завершувати нашу прогулянку. Повернулися в центр міста, де Марія Мудра продовжила роботи в зоні відпочинку «Я люблю Козятин».

З приводу відкритих люків ми звернулися в управління ЖКГ. Прокоментував ситуацію заступник міського голови з ЖКГ Андрій Корнійчук. 

– На вулиці Катукова люки «Телекому». Вони за ними повинні доглядати. Що стосується люків на вулиці Володимира Великого, то хто б за ними не був відповідальним, ми дамо розпорядження «Чистому місту», щоб їх накрили. Адже кринички цих підземних комунікацій знаходяться в траві недалеко від багатоквартирного будинку та ліцею-школи, – каже заступник голови. – Перед форумом, який проходив на території залізничного училища, три люки телекому ми самі накрили.

Ще ми повідомили Андрія Корнійчука, що людям, які йдуть вулицею Василя Земляка на ринок, заважають автівки таксі. На що заступник міського голови відповів: «Вулиця Василя Земляка не заборонена для транспорту. Значить таксисти там можуть стояти. Інша річ, що іноді заважають вулицею пройти люди, які торгують в невстановленому для цього місці. Від того й незручності на вулиці Земляка». 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up