Відпочинок для батьків, що виховують дітей з інвалідністю. Як скористатися послугою?

Відпочинок для батьків, що виховують дітей з інвалідністю. Як скористатися послугою?
  • Для мешканців Вінницької області, що виховують дітей з інвалідністю, працює соціальна послуга тимчасового відпочинку.
  • Дитину поселяють у Тренінговому центрі, що у селі Дорожне (поблизу Стрижавки, Вінницька області).
  • Вона там перебуватиме цілодобово під наглядом протягом певного часу.
  • Про це повідомляють на сайті Вінницької обласної державної адміністрації.

«Такий досвід запозичили у Європі. Так, батьки або особи, які їх замінюють, мають можливість відпочити, поселяючи дитину до спеціального центру цілодобового перебування на певну кількість днів. Тут з дитиною займатимуться фахівці, психологи і логопеди», — пишуть на сайті Вінницької ОДА.

Діти живуть у кімнатах по двоє. Харчування п’ятиразове. Вночі з дітьми у кімнаті доглядальник. Також цілодобово чергує медична сестра.

«На підставі вивчених потреб дітям надаються необхідні індивідуальні послуги. Особливістю послуги є те, що її отримує і сім’я, і дитина з інвалідніcтю (ДЦП, аутизмом, синдромом Дауна, гіперактивністю, інтелектуальними та психічними порушеннями, епісиндромом). Крім дітей, яким потрібний паліативний догляд (з зондовим харчуванням та з високою потребою медичних послуг)», — йдеться на сайті Вінницької облдержадміністрації.

Відео дня

Скористатися послугою можуть сім’ї, що виховують дітей з інвалідністю віком від 6 до 18 років. Обов’язкові дві умови: сім’я має проживати у Вінницькій області, а дитина має жити у сім’ї, а не в інтернатному закладі.

Таку відпустку батьки можуть брати кілька разів на рік. Але загальна тривалість перебування дитини у центрі реабілітації — не більше 30 днів.

Для того, щоб скористатись послугою, батькам необхідно:

— протягом 5 днів зателефонувати до представників Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями

«Обрій» за телефонами (0432)509-145, (096)413-22-27 або (097)230-20-01) і повідомити, що вони хочуть скористатися послугою;

— зібрати перелік документів: свідоцтво про народження, паспорт одного з батьків, ідентифікаційні коди одного з батьків та дитини, ІПР, довідку-медичний висновок про інвалідність, довідку про проживання дитини в сім’ї, виписку — короткий анамнез з медичної картки, довідку про стан здоров’я (епідоточення);

За інформацією, наданою Управлінням соціальної політики, у Козятині 111 сімей, які виховують дітей з інвалідністю, отримують допомогу.

— Але це статистика лише по нашому управлінню, — зазначає Олена Черняк, заступниця начальника відділу соціальної допомоги. — Окремо ще є статистика по пенсійному фонду.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up