Відповіді на найпоширеніші запитання про відключення газу

Відповіді на найпоширеніші запитання про відключення газу
  • Другий тиждень немає газу.
  • У деяких користувачів він вже з’явився, але місто і більшість сіл досі сидять без блакитного палива.
  • Козятинчан цікавить відповідь на низку запитань.
  • Чи перерахують плату за транспортування?
  • Чи братимуть кошти за перевірку газових приладів перед включенням?
  • Чи правда, що коли газ вмикають, перші кілька секунд виходить повітря, але лічильник «крутить» куби?
  • Усе це ми запитали речницю АТ «Вінницягаз» Ларису Логінову.

Минулого тижня на нашій сторінці у Фейсбук ми поцікавилися у читачів, чи мають вони запитання стосовно тимчасового припинення газопостачання. Підготували також свої і звернулися до прес–служби АТ «Вінницягаз». Відповіла на ваші та наші запитання Лариса Логінова, речниця газової компанії.

— Чому відключили одразу так багато абонентів?

— Для проведення ремонтних робіт на газорозподільних мережах Козятинського району з технічних причин вимушено проведене відключення подачі газу на ГРС «Козятин». Саме з цієї точки здійснюється подача газу споживачам Козятина та 12 сіл району. АТ «Вінницягаз» не зацікавлений у зупинці подачі газу великій кількості споживачів, адже відновлення газопостачання кожної оселі потребує більше часу, ніж власне ремонт мереж. Однак, задля безпечного та безаварійного постачання газу у районі компанія була змушена піти на цей крок.

Відео дня

— Чи не можна було робити ремонт частинами?

— Нажаль, ні. Знову ж таки з технічних причин ремонт частинами неможливо було провести.

— Для чого деяким абонентам опломбовують редуктори після перевірки?

— Для відновлення газопостачання газовики мають потрапити до кожної оселі, аби впевнитись, що пуск газу споживачу буде безпечним. Після перевірки комбіновані будинкові регулятори тиску (редуктори) можуть опломбувати виключно для недопущення аварійних ситуацій та безпеки газопостачання споживачів. Наприклад, при виявленні витоків газу, механічних пошкоджень або зношеності корпусу та інших конструктивних елементів КБРТ. При відсутності доступу протягом тривалого часу для проведення технічного огляду внутрішньобудинкових газових мереж та приладів споживача. При виявленні несправності оголовків димових або вентиляційних каналів, тощо.

— Якщо під час перевірки господаря домоволодіння (квартири чи будинку) немає вдома, які дії?

— Такому споживачу не буде відновлене газопостачання. Якщо це квартира у багатоповерховому будинку і немає технічної можливості перекрити подачу блакитного палива саме до неї, то неможливим буде пуск газу до усіх квартир на стояку.

— Чи можуть працівники «Вінницягаз» щось робити на подвір’ї (ставити пломби, тощо), якщо власника будинку немає вдома?

— Оператор газорозподільних мереж має право безперешкодного та безкоштовного доступу до земельних ділянок всіх форм власності, на яких розташована газорозподільна система, для виконання своїх функцій та обов’язків, передбачених законодавством. Тому для виконання своїх функцій та обов’язків, наприклад, недопущення аварійних ситуацій, фахівці АТ «Вінницягаз» можуть перебувати на подвір’ї споживача, навіть якщо його немає вдома.

— Чи будуть працівники «Вінницягаз» брати кошти за огляд газових приладів під час перевірки будинків і квартир?

— Перевірка безпечності пуску газу споживачам здійснюється фахівцями АТ «Вінницягаз» безкоштовно. Однак, її не слід плутати з технічним обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж газопостачання. Власники будівель та споруд згідно вимог чинного законодавства мають забезпечувати щорічне технічне обслуговування та ремонт газових мереж свого будинку/квартири. Для цього вони можуть залучати на договірних засадах суб’єктів господарювання, які мають право на здійснення відповідних робіт.

— Люди думають, що коли перекривають газ, у систему запускають повітря і після відновлення газопостачання спершу виходить повітря, лише потім йде подача газу. При цьому лічильник «накручує» куби. Чи так це?

— Це не так. Повітря у мережу не «закачується». До інформації, суміш природного газу з повітрям є вибухонебезпечною. При відновленні газопостачання у мережу одразу подається природний газ, забезпечується його належний тиск. Кожен споживач це може перевірити сам. Лічильник «крутиться», коли споживач вмикає газові прилади. Після відновлення подачі газу на конфорках спалахує полум’я. Якщо газ на конфорці не загоряється, споживач має перекрити кран та викликати фахівця для перевірки подачі газу до пальника.

— Чи платитимуть абоненти менше за транспортування газу за вересень у зв’язку з тим, що газопостачання було припинене?

— Щомісячна плата за розподіл газу є сталою. Вона розраховуються у поточному році для кожного споживача, виходячи з обсягів спожитих ним кубометрів у попередньому газовому році. Відповідно, кількість спожитих кубометрів у поточному газовому році та, зокрема, відсутність споживання газу через припинення газопостачання, будуть враховані при розрахунку плати за розподіл газу на наступний — 2021 рік.

Читайте також:

На деяких вулицях Козятина газ пустять 1 жовтня: відомий графік поетапного відновлення

Коли відновлять газ у селах району? Графік

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мала

    Ну поперше пуск газу в стояк,  якщо не змогли попасти в певні квартири,  згідно правил здійснюється по Діфманометру,  так що присутність усіх мешканців дома не обов'язкова.
    По друге в газопроводів під час ремонту дійсно потрапляє повітря при розгерметизауії і дійсно це повітря газовики пропускають через лічильники...
    По третє,  про які пломбування при витоках іде мова,  якщо пломбують при відсутності газу в трубі?!?!   Ви в платіжки гляньте!  У кого борг у того і пломба!
    По четверте ніхто без представника громади або дільничних не має право потрапити на вашу приватну власність.  Тим паче пломбувати за витоки при відсутності газу)))
    По п'яте про технічне обслуговування, це чистої води збір коштів....!!! За Просто так!!!  Вимагайте показати Та виконати всі роботи,  які зазначені переліку. Вони за 10 років ті гроші не відроблять. А з варіантом,  а ви заплатіть,  а ми вас не будем чіпати,  не пройде.
    І на останок це бездіяльність місцевої влади,  яка зобов'язана була усе це знати,  контролювати і поставити все в рамки закону,  а не заробляти передвиборчої бали фотосесіями по місту!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up