«Викрикнув «Горіти вам» і підпалив себе»: як Валентин Порхун врятував на параді палаючого чоловіка

«Викрикнув «Горіти вам» і підпалив себе»: як Валентин Порхун врятував на параді палаючого чоловіка
Валентина Порхуна нагородили нагрудним знаком «За відзнаку в службі»
  • Ця історія трапилась з козятинським поліцейським Валентином Порхуном на День Незалежності в столиці більше 2-х місяців. Тільки, як немає строку давності тяжким злочинам, так немає бути строку давності і вчинкам людяності.
  • Розповідаємо, що трапилось на Хрещатику цього року під час святкового параду.

Валентин Порхун про службу в міліції мріяв з дитинства. Він хотів бути схожим на свого батька, який все своє життя присвятив службі у правоохоронних органах. Коли став дорослим в його свідомості нічого не змінилося, хіба що в дитинстві мріяв служити в міліції та її переіменували і він став поліцейським.

За 17 років служби Валентин — капітан поліції. Робота багаторазово проходила далеко від рідної домівки. Були відрядження в гарячі точки, забезпечення громадського порядку у зонах стихійного лиха, декілька денні виїзди для забезпечення громадського порядку в інші міста України. Одноденне відрядження у Валентина Порхуна було і на день святкового параду на Хрещатику у Києві

Чому вибір їхати на День Незалежності в Київ впав на Валентина Порхуна, ми запитали у нього самого і він розповів про всю історію в столиці.

Відео дня

— Я є заступником начальника сектору реагування патрульної поліції відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області, — каже Валентин. — Разом з тим на мене наказом покладені обов’язки позаштатного працівника поліції підрозділу «Діалог». Коли виникла необхідність публічної безпеки і порядку в місті Києві, мене було туди відряджено.

— Розкажіть, чим займається підрозділ «Діалогу»

— Поліція «Діалогу — це такий структурний підрозділ, який має забезпечувати громадський порядок біля людей без спеціальний засобів. Основна задача «Діалогу» — виявляти підозрілих до терактів осіб та не допускати великих скупчень громадян. Миттєво реагувати на можливе загострення оперативної обстановки.

— А що трапилось під час святкового параду на День Незалежності на Хрещатику?

— Невідома мені особа хотіла вчинити якийсь теракт. Спочатку він вигукнув «Горіти вам» і підпалила себе. Я висмикнув його від групи людей у безпечне для сторонніх осіб місцеі та став збивати з нього полум’я. Коли факел над силуетом людини я загасив, то до приїзду бригади медиків, надавав йому домедичну допомогу. Інші медичні процедури він отримував вже від бригади екстреної медичної служби.

— Вас відзначили?

— Так мене нагородили нагрудним знаком «За відзнаку в службі»

Ми знайшли, кого нагороджують такою відзнакою.

Нагрудним знаком «За відзнаку в службі» нагороджуються особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, військовослужбовців, резервістам національної гвардії України за досягнення високих показників у службі та бойовій підготовці, особисту мужність, сміливі і самовіддані дії, виявлені при виконанні службового або військового обов’язку

Знайшли й наказ МВС, у ньому йдеться:

«Під час святкування 30 річниці Дня Незалежності України  24 серпня 2021 року приблизно о 13 годині під час забезпечення Валентином Порхуном публічної безпеки та порядку на вулиці Хрещатик в місті Києві він помітив, як не відома йому особа чоловічої статі з криком «Горіти вам» почала палати полум’ям з блакитними язиками. Як наслідок, капітан поліції Валентин Порхун відтиснув палаючого чоловіка у місце відсутності можливого скупчення сторонніх осіб, здійснив гасіння невідомого йому чоловіка та надав першу домедичну допомогу постраждалому. В ході проведення заходів по гасінню людини Капітан поліції Валентин Порхун сам отримав опіки та отримав тілесні ушкодження у вигляді опіків шкіри на руках обличчі. Зазнав термічних ушкоджень волосся правої сторони голови та правої сторони ока. Як наслідок, заступника начальника сектору реагування патрульної поліції відділення поліції № 2 Хмільницького РВП ГУНП у Вінницькій області капітана поліції Валентина Порхуна було негайно доставлено до КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня ім Пирогова», де він проводив стаціонарне лікування з 24 по 27 серпня 2021 року»

Цим же наказом наш земляк був нагороджений нагрудним знаком «За відзнаку в службі»

— Ще ми у капітана патрульної поліції запитали, як йому служиться в період постанов, які іноді суперечать Конституції.

— Що вам сказати. Ми забезпечуємо громадський порядок та живемо в правовій державі. У мене є посвідчення капітана поліції. Таке саме посвідчення, як у всіх співробітників поліції України. Окремі громадяни вважають, що у нас повинні бути посвідчення іншого зразка і нам при забезпеченні громадського порядку кажуть:«Ви не правоохоронний орган». Хоча ті самі люди, коли телефонують на 102 чекають на допомогу від людини в формі, яка приїде з таким же посвідченням. Коли потрібна допомога нас визнають, що ми поліція. Коли йдеться про громадський порядок — нам закидають, а хто ви такі. Радує те, що людей з подвійними стандартами зовсім мало і це нам дає стимул й надалі служити народу України.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Artur Edu

    Навіщо йому це заохочення? Краще би грошей дали
  • Вера Григоренко

    Умничка!!!!! Но обидно, что из-за всяких придурков наши ребята рискуют своей жизнью.

keyboard_arrow_up