Вимагають сплатити кредит, якого не брав

Вимагають сплатити кредит, якого не брав
  • Василя (ім’я змінено) понад тиждень тероризують колектори через кредит, який він не брав.
  • Чоловікові надокучають дзвінками та пишуть СМС-повідомлення.
  • Ще одна козятинчанка опинилася у борговій пастці, бо не змогла вчасно закрити перший кредит.
  • І тепер колектори надзвонюють не лише їй, а навіть колишнім сусідам жінки.
  • Що робити у такій ситуації?

Днями Василю зателефонував київський номер. Чоловік підняв слухавку. Запитали, чи знає він таку жінку і назвали ім’я та прізвище його колеги.

- Кажуть мені: “Вона взяла кредит”. Я питаю: “А ви мені чому дзвоните?” “Вона залишила ваш номер як запасний”. Але вона не залишала. Вони знаходять номери по мережі, чи як, не знаю. По контактах.

Василь подумав, що колега і справді взяла у банку кредит. Коли спитав її, виявилося, що жінка просто купила у розстрочку мобільний телефон і регулярно робила виплати. Але залишилася незначна сума. Банк пів року мовчав і за ці півроку наросли такі ж відсотки, як і вартість самого телефона. При цьому жінка каже, що поручителем колегу не вписувала, просто вказала організацію, де працює, коли оформляла договір.

Відео дня

- Постійно дзвонять. В суботу чи в п’ятницю знову дзвонили. Кажу: “Дзвоніть їй”. А вони: “Вона не бере слухавку”. Колега вчора розповідала, що до неї дзвонять і кажуть: “Дівчино, ви хочете, щоб ми до вас прийшли і забрали холодильник, телевізор?” - продовжує козятинчанин.

Василь показав нам одну з СМСок від колекторів. “Ви порушили зобов’язання. Змушені використовувати методи безпосередньої взаємодії для повернення боргу”. Але ж чоловік не брав у розстрочку телефон. То чому до нього змушені застосовувати методи для повернення боргу?

- Мені навіть смс-ки приходять, яка у неї сума - три тисячі з чимось. Я кажу, от тобі телефон обійшовся! Оце варто кредити брати?! Ти хочеш купити телефон - користуйся старим. Відклади місяць, другий, третій, - каже чоловік.

Три сотні задарма

Під штурм колекторів потрапила ще одна героїня нашої історії. При чому не лише вона, а й чимало її знайомих. З деякими козятинчанка навіть не бачилася багато років. З етичних причин її ім’я ми теж змінимо.

Сніжана в телефонному режимі зареєструвалася в одній із фірм, яка дає мікрокредити. Тоді саме була акція - реєструєшся і отримуєш 300 гривень задарма. А якщо приведеш друга - тобі дадуть ще 300 гривень просто так. Так все і почалося. Сніжана привела кількох людей, які теж зареєструвалися. Потім жінці потрібні були гроші. Вона взяла кредит на вигідних умовах - береш на місяць позику і віддаєш без жодних відсотків. Це була акція для тих, хто бере кредит вперше.

- Коли вже наступні рази йдеш, то треба з відсотками повертати, - розповідає жінка. - Вони нараховують великі відсотки і коли треба гроші, тобі все одно, які вже там відсотки. Протерміновуєш виплати - вони дзвонять, пропонують проплатити хоча б відсотки. Ти платиш ці відсотки, якщо є гроші. А колись там вертаєш цю основну суму. Якщо ти кажеш, що немає грошей, вони кажуть: “У нас є компаньйони. Можете в них перекредитуватися”.

Спершу жінка відмовлялася, але гроші віддавати треба було, тож погодилася на перекредитування. Взяла у “компаньйонів” ще один кредит, щоб перекрити попередній, і, виходить, стала винною вже не одній, а двом фірмам. Так Сніжана потрапила на гачок мікрофінансових організацій.

Дзвонять колишнім сусідам

Коли жінка не змогла вчасно заплатити, набігли відсотки і почалися дзвінки. Спершу з нею спілкувалися ввічливо. Але це було лише перші кілька днів. Після цього почали тероризувати не лише Сніжану, а й людей, яких вона навіть не знає.

- Не знаю я тих людей, але вони мене шукали, бо їм сказали, що я їх поручителем брала, - продовжує козятинчанка. - Вони говорять все, що хочеш. Вони можуть говорити, що вони з поліції, вони можуть говорити, що дітей позабирають, погрожувати. Дані вони десь шукають з різних баз. У них є спеціальні програми. Вони зламують і телефони, і вайбери. Можуть обдзвонювати по телефонній книжці.

Крім того, колектори якимось чином дізналися стару Сніжанину прописку і розсилали СМСки та дзвонили її колишнім сусідам і казали, ніби-то вона брала їх поручителями.

“Доводять людей до безвиході”

У цій ситуації наша співрозмовниця опинилася тоді, коли почався карантин. Саме тоді жінка не змогла вчасно заплатити ці відсотки. Тепер же підозрює, що на неї могли набрати ще кредитів, бо до неї постійно телефонують з різних організацій.

- Спочатку ще до цього всього мені постійно якісь номери телефонували, роботу пропонували або вкласти гроші, - додає Сніжана. - Я кажу: ”У мене немає грошей, щоб вкласти”. А вони: “То давайте у нас є партнери, які можуть вам дати кредит, а ви вкладете гроші”.

Тепер жінці надокучають колектори. Можуть телефонувати цілісінький день і навіть вночі. А суми присилають щоразу різні. За карантин у жінки виріс просто захмарний борг - з неї хочуть “здерти” у вісім разів більше, ніж брала.

- Вони статті тобі кримінального кодексу припишуть в СМСках. Багато хто не витримує. Є таке, що люди вішаються і в лікарню потрапляють. Доводять людей до безвиході. І люди продають все. Як мені казали, йдіть, продайте, бо у вас там золото є, ми бачили на вас. Коли у тебе немає підтримки і ти не володієш інформацією, то багато хто машини, квартири продає. Я теж в паніці вже не знала, що робити. Сходиш з розуму, - продовжує жінка.

Сніжана радить усім, хто потрапив у подібну ситуацію, не панікувати. А СМСки та дзвінки колекторів ігнорувати. Тому що якщо відповідати на дзвінки і пробувати щось пояснити, вони витягують все більше інформації.

Думка експертів

Якщо до вас телефонують колектори з приводу чужого кредиту, адвокат Дмитро Головко у відео на Youtube-каналі свого бюро радить спокійно пояснити, що ви не маєте жодного стосунку до боржника і кредиту, який він брав і не збираєтеся надавати жодної інформації про себе. Також радить сказати, що використовувати ваші особисті дані є протизаконним і якщо компанія не припинить цього робити, то ви звернетеся зі скаргою безпосередньо до органів захисту прав споживачів, в суд чи правоохоронні органи.

Якщо ж колектори телефонують з приводу вашого кредиту, адвокат Сергій Гула у відео для свого Youtube-каналу радить не давати конкретних відповідей на запитання, адже інформацію можуть використати проти вас. А ще рекомендує сказати колекторам, щоб вони надіслали поштою офіційний лист на ім’я та адресу того, кому вони хочуть подзвонити.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Лозохвост

    Раджу почитати ше цю статтю, в ній про МФО, буде корисною інформацією https://poltava.to/news/55765/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up