Вінницький орган може втратити свій голос

Вінницький орган може втратити свій голос
Орган постійно ремонтують в поточному порядку. Але настав момент, коли цього виявилося недостатньо, капремонт коштує майже 600 тисяч гривень

Потрібна допомога. Органу понад 30 років, він змінив дві зали та валявся розібраним на трамвайних коліях. Завдяки диву та вправним рукам поляків його вдалося врятувати. Католицький костел прийняв орган, де інструмент грає останні 20 років. Але йому знов потрібна допомога, бо інакше інструмент замовкне назавжди

Єдиний у місті орган знаходиться в Костелі Діви Марії Ангельської, що на Соборній. Але так було не завжди: понад 30 років тому інструмент знаходився у домініканському монастирі (нині Спасо-Преображенський собор).

Будували спеціально під акустику храму, який тоді вважався органним залом обласної філармонії. З 1985 по 1990 роки там грали концерти. Але в 1990-му права на храм заявляють православні християни та вимагають демонтувати орган, що, на їх думку, є символом католицизму.

—  Віряни хотіли, аби це сталося якнайшвидше, врешті-решт не дочекалися — пішли на крайні міри: розбирали, емоційно зірвали зі стін та виносили частини органа на трамвайні колії, — розказує настоятель католицького костелу Костянтин Морозов.

Відео дня

Наступні вісім років орган лежав розібраний на складах авіаційного заводу. Під кінець 90-их капуцини звертались до влади, аби забрати рештки органа. Їх відновлювали польські майстри разом з органмейстером Ежи Кукля.

— Органмейстер був шокований, коли побачив залишки органа. Сказав: «Якщо серце цього органа буде проколоте чи знищене, то можете все викидати на металобрухт». А коли дійшов до цього елемента, сказав, що нам дуже пощастило: «Серце не тронуте» і майстрам вдалося відновити орган настільки, що на ньому можна було грати концерти! Хоча орган працює не на всі 100%.

Перший концерт зіграли 17 травня 1999 року. З того часу в костелі відбулося 20 фестивалів, які тривають з середини вересня до кінця жовтня. На інструменті грають на службах в храмі, що відбуваються щодня.

— Кожен орган має свою витривалість. А цей бачив цілковиту руйнацію, тому потребує особливої турботи. Деякі елементи треба повністю міняти, і їх назбиралося вже така кількість, що виникла потреба в капітальному ремонті, — розказав настоятель костелу.

Органіст костелу, диригент академічного камерного оркестру Вінницької обласної філармонії «Арката» Георгій Курков зазначав, що через аномальну спеку в органа деформувалися деякі труби; через вологу — зіпсувалися фетрові частини. Негативно відбивається вібрація від проїжджаючих трамваїв на Соборній.

Хоча інструмент постійно ремонтували в поточному порядку, настав момент, коли цього виявилося недостатньо. Зараз орган потрібно повністю розібрати, щоб почистити і відновити зіпсовані труби, а потім - наново налаштувати. Курков розповідав, що «все це справа трьох місяців» (bit.ly/2ISTaZQ).

— Попередньо капремонт оцінили у 20 тисяч євро. Ми є релігійна громада, яка живе з пожертв, і для нас це великі кошти. Тому звернулися до всіх меценатів, зробили декілька концертів під егідою «Врятуємо вінницький орган» і назбирали суму, якої вистачить... на квиток та проживання органмейстера. Близько 1000 євро. На деталі та роботу грошей ми не маємо, — сказав настоятель католицького костелу Костянтин Морозов.

 Як допомогти?

Капуцини запрошують долучитися до реставрації вінницького органа всіх небайдужих. Пожертви можна залишити в канцелярії храму, що на Соборній, 12 або скинути на картку ПриватБанку: 5169 3305 1071 3842 Парафія Пресвятої Діви Марії Ангельської (зазначити: пожертва на орган).

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Владислав Кірган

    Ну й добре.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up