Віза в Європу "по-новому". Продавати місця в електронній черзі вже не будуть?

Віза в Європу "по-новому". Продавати місця в електронній черзі вже не будуть?

2011 рік - 38 тисяч… 2015 році – 92 тисячі, 2016 – 140 тисяч… Така статистика виданих віз у Генеральному консульстві Польщі у Вінниці. Це наше «вікно в Європу». Інтеграція українців до Польщі є очевидним фактом – торік близько мільйона дозволів на роботу і понад 30 тисяч студентів… Чим далі – тим більше виїжджають, і все більше там залишаються…   

Спростити і полегшити процедуру отримання реєстрації має нова система у Пунктах Прийому Візових Анкет (ППВА) уже починаючи з 3 квітня – у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці, Хмельницькому, Житомирі та Чернівцях.   Телефонуватимуть двічі на день

Зміни стосуються, як шенген візи так і національної - довгострокової. Йдеться лише про порядок подачі документів, а перелік їх залишається без змін. Відтепер заявнику потрібно тільки здійснити оплату у банку (особисто!) і наступного дня дочекатися дзвінка оператора візового центру із пропозицією дати подачі документів. Ті, хто оплатить до кінця березня, можуть здійснити реєстрацію ще за старим зразком. До кінця червня будуть працювати паралельно дві системи.

— Головною причиною для впровадження нової системи не були якісь проблеми чи глобальні труднощі з реєстрацією, — запевняє директор VFS Global CIS&Turkey Аміт Кумар Шарма. — Насамперед, це спричинено все більшою кількістю заявок, тому прагнемо зробити процес більш зручнішим і ефективнішим…

Відео дня

За словами представника візового центру, сьогодні додатково набиратимуть  у штат операторів кол-центру, адже за новою системою телефонуватимуть кожному заявнику:

— Причому, робимо по дві спроби дозвону протягом дня три дні поспіль. Заявник може відхилити першу дату, для другої дати схема дозвону така сама.

Є три категорії віз — шенген,  короткострокова (туристична) і національна (як правило, з метою навчання чи працевлаштування у Польщі). Є різна конфігурація в системі. Що це означає? Для короткострокових віз є сім днів від моменту оплати – за сім днів заявник отримає першу доступну дату, для національної візи – 10 днів ( для заявника більше часу отримати оригінал запрошення з Польщі). Для другою дати проміжок сім днів від попередньо запропонованої дати. Тому важливо звертатися у візовий центр, коли є вже повний пакет усіх потрібних документів.

Вінницький «шенген» в черзі за дві тисячі - в історії?

П’ять років тому у Вінниці відкрили візовий центр. Тоді індійська компанія VFS Global з аутсорсингу та технічному обслуговуванню дипломатичних місій  виграла тендер у Міністерстві закордонних справ Польщі. Вони надають допомогу щодо оформлення документів на отримання польської та шенгенської візи в Україні.

Зовнішньополітичне відомство Польщі у 2012 році заявляло, що відтепер лише кожен десятий претендент на внутрішню польську або шенгенську візу зможе звернутися за нею безпосередньо в дипломатичне представництво країни. У консульствах обслуговуватимуть лише членів польської діаспори, VIP-персон, репатріантів та офіційні делегації від влади. Лише ці категорії громадян можуть претендувати на безкоштовну подачу візових документів. Решті українців доведеться скористатись платним сервісом Візових центрів.   Зрозуміло, за гроші - еквівалент 19  євро в гривнях без врахування консульського збору. Представники візового центру привозять документи в консульство, а потім їх забирають. Але рішення видати або не видати візу приймає лише консульство. Консульство також залишає за собою право запрошувати заявників до себе на консультацію.

За ці п’ять років неодноразово звучали нарікання щодо роботи візових центрів. Мовляв, такі пункти «практично заблокували можливість безпосереднього контакту з консульствами». Одним із основних ризиків називали користування послугами ППВА лежить в площині захисту персональних даних: «Куди потрапляє інформація, яку заявники надають у Візові центри, чи захищена вона належним чином?» Адже в деяких консульствах перелік документів містить інформацію включно із банківськими рахунками та інформацією про нерухомість. Утім,  українські спецслужби на це промовчали…

Рахували й прибутки приватної індійської  компанії VFS Global: у 2012 році близько 552,5 тис. українців, аби отримати польську візу, звернулися до Візових центрів. Якщо помножити цю  на 200 грн. (тоді стільки коштувало 19 євро, які вони заплатили за послуги), отримаємо 110 млн. 500 тис. грн.. У 2012 році це один мільйон доларів річного заробітку на кожному з чотирнадцяти візових центрів.

Та й не секрет, що місце в електронній черзі у Вінниці можна було «посунути» за 600-2000 гривень — були «спеціалісти». Чи в курсі про це представники компанії VFS Global? 

— Насамперед хочу зауважити, що нова система є абсолютно автоматизована, тобто ні оператор кол-центру, ні менеджер візового центру —  жодна третя особа (навіть сам заявник) ніяким чином не можуть вплинути на дату у черзі. – пояснює  директор VFS Global CIS&Turkey Аміт Кумар Шарма. — Що відбувається? Заявник лише приходить в банк – оплачує сервісний збір за послуги візового центру. Він мусить обов’язково вказати категорію візи. Всі дані зберігаються в банківській системі, які передаються через захищений канал для візового центру. Нова система завантажує дані і ніхто не може вплинути. Адже є такий автоматичний скедлер в даній системі, який резервує місця для заявників. І наступного дня заявник отримує запропоновану дату – він може її прийняти або відхилити. 

— Чи були вам відомі факти про продаж місць у черзі?

— Дана інформація є неправдивою. Якщо є треті особи, які пропонують просування у черзі, то вони вводять в оману, тобто це ніяк не пов’язано з роботою візового центру. Ми максимально намагаємось проінформувати, що дана система є дуже простою і дуже зручною, тому не потрібно звертатися до будь-яких агентів — туристичних фірм або будь-яких третіх осіб і платити їм додаткові кошти за надання інформації  або за допомогу в реєстрації. Ми намагаємося зробити так, щоб не було жодного контакту із заявника із третіми особами. Є тільки заявник і оператор з кол-центру. Ми вже добре зарекомендували себе стосовно нової системи в інших консульських регіонах. В Києві система працює з 3 жовтня 2016 року, в Одеському, Харківському та Луцькому округах, які працюють в новій системі з 20 січня, дуже гарні відгуки від заявників. Сподіваюсь, так само легко і просто буде для Вінниці.

Які прогнози на безвізовий режим для українців? Генконсул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак можливу дату дипломатично не назвав, лише додав: «Як тільки стане відомо, ми тоді проведемо окрему прес-конференцію». А керівник візового відділу Консульства Аліція Зигула очікує ще більшу кількість заявок від вінничан: «Думаю, що у 2017 році бажаючих відкрити візу буде ще більше, аніж торік, хоча й це було на 53% більше, ніж у 2015 році. Незмінною є кількість відмов  – 5-6%». 

Оксана ПУСТОВІТ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up