Визначні дати лютого 2019 року

Визначні дати лютого 2019 року

Календар знаменних дат на лютий 2019 в Україні допомагає громадянам країни більше дізнатись про історію, культуру рідного краю, відомих особистостей, а чиновникам — максимально вдало підготуватись до визначних в країні подій. Користуючись таким календарем, не забуваючи свого роду, віри та звичаїв, українці мають усі шанси стати ще більш дружними, об’єднатись в будівництві власної країни

Які визначні дати бувають?

Календар знаменних дат на лютий 2019 року складається з дат різного характеру. Усіх їх можна поділити на 3 основні види.

  1. Пам’ятні дати. В даному разі мова йде про особливо важливі для нації історичні реальні події. Вони можуть бути не тільки радісними, але й сумними. Наприклад, як День голодомору.
  2. Ювілейні дати. Такі ще називають круглими. Вони повинні бути кратними числу 5 чи 10. В такому разі можуть відзначатись ювілеї як певної суспільної події (до прикладу, Хрещення Русі), політичної події (підписання Акту злуки), дні народження відомих представників нації (День народження Тараса Шевченка, Андрея Шептицького, Івана Франка), або й цілих міст чи окремих установ, організацій (наприклад, День закладення фундаменту для університету, 50-ліття роботи конкретної загальноосвітньої школи тощо).
  3. Святкові дні. Вони стосуються здебільшого релігійних святкувань. В Україні це, здебільшого, християнські, мусульманські та юдейські свята.

 

Користь святкувань визначних дат

Відзначати важливу дату можна дуже по-різному, проте у кожному разі обов’язково потрібно нагадати учасникам причину святкування, незалежно від того як часто про це згадується, і скільки років вже відзначається свято.

Відео дня

Таким чином, згадування про важливі події та розмови про це мають важливий педагогічний та виховний вплив. Такі події є причиною для організації тематичних уроків, проведення певної конференції, літературного чи музичного вечора, певного спільного дійства — молитви, декламування вірша, покладання квітів до пам’ятників, богослужіння тощо.

Важливі дати лютого

  • Називаючи  пам’ятні дати лютого 2019 року в Україні, розпочати потрібно із 3-го числа. Саме тоді усі літератори, критики, школярі та прихильники вітчизняної літератури будуть відзначати ювілей з дня народження  Климентини Попович. Народилась вона в далекому 1863-му році на Галичині. Багато писала для співвітчизників та приймала активну участь в культурних подіях того часу. Відомо, що друкувалась вона в “Ділі”, “Зорі”, альманаху “Акорди”. Чимало своїх віршів Климентина Попович присвячувала українській інтелігенції, покладаючи саме на неї обов’язок розвивати українську культуру та літературу. Тісно спілкувалась з Іваном Франком, деякі їхні листи були навіть опубліковані.

  • Відзначення 155-ї річниці цієї письменниці матиме місце в освітніх навчальних закладах, будинках просвіти.
  • 5-го лютого — ювілей іншого українського письменника та поета — Василя Олійника. В 2019-му йому б виповнилось 80. На жаль, життя цього великого українця обірвалось в 2016-му. До сьогодні його знають, як автора поетичних збірок “Толока”, “Крижма”, “Йордань-Вода”, “Гармонія площин”, “Стремено” та деяких інших.
  • 8-ме лютого. Також хороший день для святкування літературної події. Щоправда, цього разу згадувати творчість письменника буде цілий світ. Мова йде про такого відомого у світі фантаста, як Жуль Верн. Йому у 2019-му могло б виповнитись 190. Цілі покоління українців виросли на неймовірно цікавих та повчальних романах цього великого письменника. Обов’язково варто пригадати такі твори Жюля Верна, як: “П’ятнадцятирічний капітан”, “Навколо світу за 80 днів”, “20 тисячі льє під водою”, “Діти капітана Гранта”, “Таємничий острів” та інші.
  • 14-го лютого варто присвятити своїй другій половинці. Це — день закоханих, або іншими словами, День святого Валентина. Про нього ходить багато різноманітних історій та легенд, але очевидно одне: потішити свого коханого (кохану) ніколи не може бути зайвим. Романтичний вечір із свічками та хорошим вином — найкращий варіант для відзначення цієї дати.
  • 15-те лютого. Це важливе християнське свято — Стрітення Господнє. В цей день усі віряни відправляться на богослужіння в храм, а разом із собою несуть свічки. Вважається, що засвічена така свічка у домі здатна захистити усіх його жителів в час негоди, грози та нещасть.

 

  • 9-те лютого. Затвердження в 1992-му році офіційного гербу країни — Тризубу. Це, так званий, малий герб. Конституція України передбачає існування й іншого варіанту — великого гербу. Проте до сьогодні це рішення ще не є прийнятим.
  • 20-те лютого. Відразу два свята матимуть українці 20-го числа в 2019-му році. Найперше, ця дата — щорічне нагадування про тих, хто поклав своє життя за європейський вибір українського народу, його демократичне багате майбутнє, — Небесну Сотню. Хоча список вбитих за ідеї Революції Гідності впродовж грудня 2013 — лютого 2014 налічує значно більше, аніж сотню постраждалих, понад сотні офіційно присвоєно посмертно звання Героя України. Щорічно з приводу цієї дати в Києві проводяться урочисті молебні, покладання квітів та запалювання свічок на місяцях масових вбивств (вул. Грушевського, будинок Профспілок, вул. Інститутська), по телеканалах транслюються документальні фільми, інтерв’ю з учасниками масових протестів, вітчизняними та зарубіжними політиками.
  • Також 20-го лютого буде відзначатись ювілей Василя Барвінського. Цьому талановитому піаністу, композитору та доктору мистецтвознавства могло б виповнитись в 2019-му 130 років.
  • 21-ше лютого. Ще один привід згадати про рідну мову, адже ця дата присвячується їй. Декламування віршів, виконання пісень українською мовою, проведення лекційних занять, а також написання охочими диктантів — обов’язкові складові святкування.
  • 22-ге лютого. Така зимова дата є вагомою для усього світу. З 1990-го року вона відома, як День підтримки жертв злочинів.

 

  • 25-те лютого. Припадаючи на неділю, 25-те число дає можливість відзначити два свята відразу. Перше — День народження відомої української письменниці та поетеси — Лесі Українки. Велика заслуга її полягає і у громадській активності, здійсненні перекладів зарубіжних творів на українську. У школах, міських та сільських будинках просвіти будуть декламувати вірші та поеми Лесі України, проводитимуть лекції на тему її життя та вкладу в українську культуру.
  • Інша подія є важливою з історичної та політичної точок зору. Рівно 100 років тому (25-го лютого 1918-го року) завдяки ініціативі Михайла Грушевського було затверджено перший герб нашої держави. Вже тоді ним було обрано давній руський знак-оберіг — тризуб. Центральна фігура — Тризуб Володимира Великого. Він же ж був і символом українського козацтва.

Звичайно, це ще не всі пам’ятні дати на лютий 2019 року. Український народ має давню історію та митців, письменників, композиторів, лікарів, науковців, археологів із світовою славою. Фактично кожен день лютневого календаря може стати причиною для відзначення тієї чи іншої сусупільно чи культурно важливої дати.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up