Влада оголосила війну ФОПам

Влада оголосила війну ФОПам

Міністерство соціальної політики на своєму сайті опублікувало проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці”.

 

У чому саме полягають зміни?

Автори закону пропонують доповнити Кодекс законів про працю таким чином, щоб між роботодавцем та працівником були ознаки наявності трудових відносин. Таких ознак буде сім (з переліком ви можете ознайомитися нижче). Але для Держслужби з питань праці буде достатньо будь-якої з трьох ознак, аби визнати відносини трудовими, і змусити роботодавця заплатити за кожного неоформленого співробітника штраф в розмірі 30 мінімальних зарплат – це понад 125 тис. гривень.

Стара схема

Уже давно всім відома схема про зменшення податкового тягаря підприємств шляхом оформлення цивільно-правових угод з фізособами-підприємцями. Такі угоди звільняють підприємство від сплати за кожну офіційно працевлаштовану особу єдиного соцвнеску, податку на доходи фізосіб і військового збору – що загалом складає 41,5%. Тим часом, коли підприємство наймає працівника через оформлення “ФОП системи”, то податок до держбюджету становить всього-на-всього 5% від зароблених грошей та мінімальний місячний соціальний внесок – 918 грн.

Спосіб пресувати малий і середній бізнес?

Формально така схема не виходить за рамки закону, але якщо держава хоче припинити таку практику і легалізувати трудові відносини – потрібно вносити зміни до Податкового кодексу України і зменшувати податкове навантаження на підприємства, а не шукати спосіб додатково пресувати малий та середній бізнес. Адже загалом саме ці категорії бізнесу намагаються шляхом “ФОП системи” оптимізувати податки на зарплату працівникам. Тобто підприємства обирають варіант: заплатити більшу зарплату власному працівнику, аніж необґрунтовано високий податок державі.

Відео дня

Більше людей поїде на заробітки

Якщо законопроект набере необхідну кількість голосів і набере чинності – це грозить скороченню працівників, закриттю бізнесу та черговій хвилі відтоку працездатного населення з України. А нам з вами залишається лише спостерігати, чи відреагує держава на хвилю обурень підприємців та очікувати виборів президента, які можливо все ж таки змінять ситуацію в нашій Україні на краще.

 

Сім ознак трудових відносин:

1.     Періодичність сплати коштів особі за роботу, виконувану в інтересах іншої особи, - двічі і більше разів.

2.     Особисте виконання особою роботи за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої вона виконується.

3.     Винагорода за виконану роботу є єдиним джерелом доходу або становить 75 і більше відсотків доходу фіз. особи-підприємця за останні шість місяців.

4.     Робота виконується на визначеному роботодавцем робочому місці і відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку.

5.     Фізична особа-підприємець виконує роботу, подібну до роботи, яку виконують штатні співробітники.

6.     Організацію умов праці, в тому числі надання робочого місця, забезпечує особа, в інтересах якої виконується робота.

7.     Тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлює особа, в інтересах якої виконується робота.

Тетяна ШЕВЧЕНКО, юрист

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up