Вода у Іванківцях з минулої весни тхне водоростями та мулом

Вода у Іванківцях з минулої весни тхне водоростями та мулом
  • Досі смердить. На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» звернулися мешканці села Іванківці.
  • Вони повідомили, що з їхніх кранів тече вода, що смердить водоростями та намулом.
  • З цією проблемою мешканці села зверталися і рік тому.
  • Тоді робили аналізи води, але проблему досі не вирішили

У лютому минулого року ще не у всіх іванківчан була вода в кранах із водогону, а на її якість селяни почали вже скаржитися. Коли водопровід у селі був на завершальній стадії, іванківчани в приміщенні школи зібралися на схід села. На порядку денному було багато питань, а після його закінчення селяни нам дали доручення, щоб ми клопотали перед центром виявлення та профілактики хвороб, щоб воду з артезіанської свердловини перевірили на вміст важких металів.

З цим питанням ми звернулися до керівника Козятинського відділу контролю та профілактики захворювань Леоніда Ящука. Тоді він розповів, що до нього вже звертався помічник народного депутата Петра Юрчишина Олег Каменний. Леонід Ящук пообіцяв, що проби води на якість у Іванківцях буде проведено. В кінці березня минулого року проби води взяли, а результати перевірки направили в управління Козятинської держспоживслужби, у водний кооператив села Іванковець та помічнику народного обранця Олегу Каменному.

Відео дня

У березні минулого року вода в Іванківцях була забруднена коліформами. У якому стані вона тепер, покаже новий забір води

Після звернення мешканців Іванковець цього року ми спочатку пішли у приймальню народного депутата Петра Юрчишина до Олега Каменного. Він серед купи документів, запитів та відповідей швидко знайшов акт перевірки води, який значився за № 57. В документі сказано, що при аналізі води, який брали з крана приватного домогосподарства, було виявлено бактеріологічне забруднення води загальними коліформами. Щодо хімічного складу води, то вона відповідала нормам.

Щоб з’ясувати, чому після проведеного аналізу води водогону у Іванківцях її стан досі не покращився, ми звернулися до Козятинського відділення центру виявлення та профілактики хвороб. Завідувач центру Леонід Ящук повідомив, що воду вони брали на аналіз із крана приватного помешкання на вулиці Лісовій.

 — Про результат аналізу води ми повідомили держспоживслужбу, як контролюючі органи якості води, водний кооператив, як відповідального за водогін та Олега Каменного, як особу, яка до нас звернулася із запитом, — каже завідувач відділення.  — Ми лише фіксуємо відповідає вода нормативним показникам чи ні і про моніторинг перевірки повідомляємо відповідні структури, в тому числі й тих, від кого надійшло звернення про відбір і аналіз води. Як відреагувала держспоживслужба та водний кооператив — вони перед нами не звітують і нам про це не повідомляють. Зараз функції контролю за якістю харчових продуктів (а вода відноситься до харчових продуктів) покладені на ветеринарних лікарів. Вони цим займаються, контролюють, роблять приписи, штрафують.

Ми звернулися до управління Козятинської держспоживслужби. Вони повідомили, що акту перевірки води з центру захворювань та профілактики хвороб до їхнього відомства не надходило. А ще у держспоживслужбі розповіли про черговість процесу аналізу води. Найкоротший шлях: селянам чи водному кооперативу треба звернутися до міської ради. Адже після проб води, які брали в минулому році, пройшов майже рік. Зараз потрібно проводити нові відбори води.

Такої ж думки завідувач центру виявлення та профілактики хвороб. Їхня служба може зробити в Іванківцях повторний аналіз води, але він буде платним. 

— Щоб він був безкоштовний — до нас може звернутися Козятинська міська рада, — сказав керівник Козятинського відділення Вінницького центру захворювань та профілактики хвороб.

Тоді ми звернулися до міської ради, а звідти до управління житлово-комунального господарства. Прийняв нас начальник ЖКГ Іван Вовкодав. Почувши про весь ланцюжок бід, з якими стикнулися користувачі водного кооперативу в Іванківцях, сказав, нехай мешканці Іванковець звертаються із заявою до нас

Читайте також:

Махнівське «Джерело» має заборгованість за спожиту електроенергію. Жителів просять заплатити за воду

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up