Вода в ставку очистилась. Тільки селяни жахаються наступних обприскувань

Вода в ставку очистилась. Тільки селяни жахаються наступних обприскувань

Після того, як у пиковецькому ставку загинула риба і дика птиця, пройшло півтора тижня. Зараз ніби все, добре. Дохлу рибу і водних пернатих любителі всього живого відловили. Тільки тревожно в пиковчан на душі. В минулому році садки попалили. В цьому році отрута потрапила у воду

Минулого тижня ми повідомляли, що в ставку загинула риба та водоплавна птиця дикої природи. Місцеві активісти стверджували, що риба стала гинути після того, як аграрії біля ставка кропили хімікатами кукурудзу.

 — Активісти села кожен день з самого ранку брали човен і збирали водоймою дохлу рибу. Я сама біля ставка не була, але хлопці розповідають, що вони вже виловили 4 човни загиблої риби. Крім риби вони знайшли у воді без ознак життя декілька диких качок, які з якоїсь причини загинули зовсім недавно — розповідала газеті пані Людмила. 

— Нам багато аграрії допомагають і вони в соцмережах повідомили, що будуть обробляти поля. Тільки ми не надіялись, що та обробка буде проводитись протягом всього дня та ще й в 30 градусну спеку, — розповідав пан Сергій.

Відео дня

 — Те, що водоймі завдали збитків саме аграрії у мене сумнівів немає, — каже ще один мешканець Пиковця Сергій.

Він також додав, що це не перший рік, коли після обробки полів щось в селі трапляється. В позаминулому році погоріло листя дерев якраз в тому місці, де літак із хімікатами розвертався.

— Так що вам аграрії влітку хімікатами обробляють садки — запитали ми у пана Сергія?

— Ні, —  казав наш співрозмовник,- над деревами літак не кропив, але деякі частки від того пестицидного над полем дощу вітром занесло на дерева.

З слів двох Сергіїв і Людмили ми написали статтю.

Тільки є в цій неприємній історії продовження. Коли ми були у Пиковцях на Дні села, до нас підійшов чоловік, який повідомив наступну інформацію — отрутохімікати з їхнього ставка течією через каскад ставків потрапили до річки Гнилоп’ять. Тобто, в ставок Медведівки, звідки вода з Пиковця водогоном потрапляє козятинчанам. Розповів чоловік, що за його інформацією, обприскування сільськогосподарських культур повинно проводитись не ближче ніж, за тисячу метрів від житлової зони і за 2 кілометри від рибогосподарських водойм. 

— А у нас кукурудза росте впритул до села. Та й самі посіви культур не повинні бути ближче 50 метрів від ставка чи річки. Наші хлібороби розорюють поля за 10 метрів до води, — каже пиківчанин

Наступного дня 5-го серпня ми зателефонували до завідувача Козятинського відділення контролю та профілактики захворювань Леоніда Ящука, щоб вияснити чи може виникнути проблема води з вмістом пестицидів у водогоні. Він нас вислухав і запитав, скільки пройшло часу після обприскувань? Почувши, що вже пройшло 9 днів сказав:

— Від пестицидів, якщо вони були у воді, вода вже очистилась. Вода, яка тече має функцію самоочищення. Тобто, вода яка дійшла до Медведівки вже сама очистилась

І з болем в душі додав: «Маємо те, що маємо»

— Службу, яка уміло і своєчасно реагувала, брала аналізи та досліджувала зразки різних проб позбавили основного — контролюючих функцій. — сказав Леонід Ящук. — Тепер ми досліджуємо тільки те, що доставляють у лабораторію. Ми можемо відбирати зразки повітря, наприклад. Біля кам’яних копалин тільки нас лишили права заходити всередину кар’єру. Ми зразки води тепер не  відбираємо. Їх можуть взяти екологи та Держспоживслужба у випадку, коли водойма є наповнювачем водогону.  Вода з водогону відноситься до продуктів харчування. Тільки такі відбори води доцільно було проводити протягом 5 днів після забруднення водойми. Ми можемо брати і це єдине, що нам залишили перевіряти якість питної води у дитячих садочках

До екологів чи до Держспоживслужби можна було звертатися саме пізніше 1-го серпня. Зараз вода на вміст пестицидів очистилась. Та й самі селяни трохи заспокоїлась, але з острахом чекатимуть наступної посівної і їхніх обробок.

Як діяти пиківчанам пораду дав пан Сергій, з яким ми спілкувалися на тему, чому подохла риба. 

— В Пиківцях до влади прийшли молоді енергійні люди, від яких залежить багато, чого, — сказав Сергій. — Якщо й надалі вони будуть аграріїв плескати по плечі і обмінюватися з ними на свята короваями, то нічого не зміниться. Дружити можна і навіть треба, але й треба, щоб та дружба була підкріплена конкретними діями. Після випадку загибелі риби потрібно було скликати схід села, запросити аграріїв. Аграрії повинні почути народ і залишатися друзями на багато років. Оце так, іншого не дано. 

А ми до вже сказаного наводимо документ МОЗу

Відповідно до «Методичних рекомендацій по санітарній охороні атмосферного повітря від забруднення пестицидами» (МОЗ України, 1998) заборонено:

Застосування пестицидів, стійких у ґрунті понад 1 міс, а у воді — 5 діб, слід обмежувати на територіях великих господарств. Великі масиви культур, які обробляють багаторазово, рекомендується розміщувати з урахуванням рози вітрів на відстані не менш як 1000 м від населених пунктів, а поблизу них вирощувати на невеликих площах культури, які не потребують багаторазових обробок. Доцільним є використання різних добавок у робочі розчини для зменшення випаровування й розпилення, гранул, мікрокапсул, урізноманітнення асортименту препаратів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    Треба аграріям розуму добавляти, їм на все живе байдуже. Головне в їхньому житті, це гроші! Їм гроші, а нам хімікати! Ганьба.

keyboard_arrow_up