«Води немає, а скважина вже два роки стоїть вирита». У Сигналі ввели надзвичайний стан

«Води немає, а скважина вже два роки стоїть вирита». У Сигналі ввели надзвичайний стан
  • Робити водогін у Сигналі мали ще минулого року, та вже жовтень 2022-го, а, як то кажуть, віз і нині там.
  • А тепер у криницях висохла вода.
  • Терпець людям увірвався і вони приїхали на прийом до міського голови. Чому в Сигналі досі не можуть провести воду?

Мешканці Сигналу б’ють на сполох — у криницях немає води. Щоб було на чому зварити їсти, доводиться їхати навіть до сусідніх сіл. Такої проблеми не було б, якби у селі був водогін. Його мали зробити вже давно — проєкт виготовили, коли була ще сільрада. Потім Сигнал увійшов до Козятинської територіальної громади і вирішення питання лягло на плечі вже міської ради. Минулого року мешканці села зібралися на збори, створили кооператив по воді, обрали голову, але водогону їм так і не зробили.

— Спочатку сказали, що треба зробити коригування проєкту з діаметра більших труб на менші, — розповіла нам телефоном Надія Яремчук, мешканка Сигналу. — Зробили. Додаткова плата. Поки робили, телилися з 21 року, зробили те коригування — уже піднялися ціни на матеріали. Знову роблять коригування. Приїжджали з ЖКГ, фотографували пусті криниці в людей. Навпроти мене в трьох домогосподарствах три криниці, і в двох по дві криниці — води немає в людей. А скважина вже два роки вирита стоїть в полі. І що нам робити?

Надія каже, навіть у Юрівці, яка далеко від Козятина, є свій водогін, а Сигнал, який впритул до міста, сидить без води.

Відео дня

— Там наче є підрядник, — продовжує наша співрозмовниця. — Як починають ті тендери грати, що ж там ті тендери грати? Нічого ми не можемо виграти, а без води. Жіночка в нашому селі цілий день на городі, а ввечері каже: «Руки помити немає чим». В неї криниця — пуста, як бубон. Вона чіпляє на лоба ліхтарик, велосипеда позичає в сусіда, бо в неї щось поламалося, з флягами їде, шукає води. Ну це можна уявити?!

«Коригують до безкінечності»

У середу, 26 жовтня, мешканці Сигналу зібралися під стінами міської ради, щоб почути відповідь на єдине запитання — коли їм нарешті почнуть робити водогін?

— Підрядник то підходив, то не підходив, коригування з більших труб на менші труби, щоб удешевити проєкт, — каже Надія. — Зробили це коригування, воно ж також гроші коштує. А тепер ціни піднялися — знов коригування. Війна почалася, знов ціни піднялися — коригують. Коригують до безкінечності. Уже яйця на базарі десяток сто гривень коштує, то що нам будуть коригувати, до яких пір?

Надія каже, вони вже навіть писали листа до Володимира Гройсмана. Просили допомогти вирішити цю проблему і знайти ресурси, щоб хоча б зробили центральну магістраль, а далі люди будуть підводити водогін до своїх помешкань за власні кошти. Місяць минув, а відповіді люди так і не отримали. Листа відправили 20 вересня, за тиждень після того, як мешканці Сигналу вперше приходили на прийом до міського голови.

— Міський голова нам тоді сказала, що всі гроші в казначействі заморожені, тут, де не воєнні дії, видають тільки на певні підрозділи, — розповідає Раїса. — Ми її просимо — давайте тоді кооперативом щось робити, озвучте нам суму. Це була середа, був прийомний день, 14 вересня. І оце пройшло уже півтора місяця.

Мешканці Сигналу кажуть, до них вже і комісія приїжджала. Фотографували криниці — усі пусті.

— І так все село, — продовжує Раїса. — В Зіни, сусідки, вона ж підкопала два роки тому криницю, вчора мені дзвонить, каже: «У мене води вже також немає». І вона одна-єдина, і десять курочок, і вже насос не качає. Каже, як пішла, витягнула одне відро — нормальне, а друге вже муть.

►Щоб набрати води, Раїса бере велосипед і чіпляє до нього бутлі. На голові в жінки ліхтарик, бо повертається додому, коли вже пізно

Раїса каже, інший її сусід працює в Бердичеві. Приїжджає додому пізно ввечері, їде до ставка і качає воду, щоб було чим худобу напоїти. Третій сусід вирив криницю на 10 кілець, то в нього вода трохи є, але мутна настільки, що її неможливо використовувати. У сусідів Надії криниці теж висохли.

— Як нам нічого конкретного не скажуть, ми дійдемо до Києва, — каже Надія. — Запишемося на прийом.

Ввели надзвичайний стан

Зустрітися із міським головою о восьмій ранку, як планували мешканці Сигналу, не вийшло. Поки чекали на очільницю громади, почалася повітряна тривога. На прийом люди потрапили вже після відбою.

— Тетяна Миколаївна, ми 14 вересня, якщо пам’ятаєте, відвідали вас, — каже Раїса. — Ви сказали, що воєнний стан, гроші не виділяються.

— Гроші у нас є, вони не виплачуються, капітальне будівництво заборонене, — уточнила Тетяна Єрмолаєва.

— Ми вас запрошували на збори, — продовжує Раїса. — Ви сказали, що ви ще не готові обрахувати. Уже пройшло півтора місяця. Що ви нам скажете? Яка у нас ситуація?

За словами Тетяни Єрмолаєвої, аби вийти із ситуації, що склалася, довелося вводити в Сигналі надзвичайний стан. Скликали комісію і на міністерство відправили документи, які підтверджують факт того, що у криницях в селі немає води. Міністерство погодило ввести в Сигналі надзвичайний стан. Після цього у бюджеті створять резервний фонд, куди перенесуть кошти, щоб мати змогу розрахуватися за роботи, оскільки через повномасштабну війну видатки на капітальне будівництво проводити заборонено.

Тепер треба буде знову шукати підрядника, оскільки договір, який уклали попереднього разу, діяв до 31 липня. Його не виконали, тому що почалася повномасштабна війна і роботи не проводились. Існуючий проєкт повторно відправили на коригування, позаяк за ці місяці зросла і вартість пального, і матеріалів, тож обрахунки у проєкті не актуальні. У середу, 26 жовтня, прийшла експертиза відкоригованого проєкту. Наступний крок — оголошення тендеру, щоб знайти виконавця робіт. Сама тендерна процедура зараз займає менше часу: якщо раніше вона тривала 50 днів, то зараз — два тижні. Щойно визначать підрядника, з ним підпишуть договір і почнуть роботи.

У цій історії є одне вагоме але. У Сигналі два проєкти на водогін: малий і великий. Тендер будуть оголошувати на малий водогін — саме його планували зробити цьогоріч і заклали для цього у бюджеті кошти. Він забезпечить водою не все село, а лише частину вулиць. Решта вулиць підпадає під великий проєкт. Коли візьмуться за його реалізацію — наразі невідомо, як і те, чи закладуть до бюджету-2023 на нього кошти.

 

Читайте також:

До канави на Незалежності додалися ще й видерті квадрати. Коли відремонтують?

Екстренні обмеження: «Вінницяобленерго» попереджає про аварійні відключення електроенергії

Житлові субсидії: які зміни і як оформити?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олександр Пузир

    Шановні, по факту, гроші громади а на громаду не працюють. Мати на рахунках мільйони і звинувачуючи Президента, ВРУ, КМУ і т.д. не робити робіт по громаді і не допомагати обороні це злочин!
  • Геннадий Ткачук

    Пам’ятаєте як обіцяли ,що вода буде як у Цюріху …За що наберуться ,всьому гаплик ,хіба люди не розуміють ,що їх обіцянки це великий пшик …

    Геннадий Ткачук reply Геннадий Ткачук

    Тетяна Костюк-Канєвська час тріпла

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Геннадий Ткачук

    Геннадий Ткачук
    На все знаходять об'єктивні причини чому не виконуються  передвиборні обіцянки.
    А по факту , відговОрки і  відмАзки ,  в яких теперішня влада перевершила всі попередні ,ще війна стала , як залізобетонний  аргумент.
  • Олександр Пузир

    Невже два роки цієі міської влади не досить щоб зрозуміти, що він неї допомоги не дочекаємось
  • Все обо всём two

    Сделайте репортаж про Зализничне там вода 🚿  совсем плохая

keyboard_arrow_up