Водосвяття чи Йордан. Як пройшло третє з 12-ти релігійних свят у Козятині

Водосвяття чи Йордан. Як пройшло третє з 12-ти релігійних свят у Козятині
  • Щороку 19 січня християни східного обряду відзначають Хрещення Господнє, або Богоявлення.
  • Одна частина громади в цей день йдуть купатися на Водокачку, проте більшість людей на Йордан йдуть до церкви.
  • В цьому році настрої козятинчан щодо свята трохи змінилися. Ми в своїх молитвах до Бога просимо захисту для захисників України.

Хрещення Господнє є завершальним святом Різдвяно-новорічного циклу. Його в народі ще називають Йордан. Воно є третім за значимістю серед найбільших 12-ти релігійних свят про що співають в колядці «А той третій празник — Святе Водохреща».

Свято Водохреща не є перехідним і кожного року відзначається в один і той же день - 19 січня.

Відео дня

Але у цьому році священики Православної церкви України до святкової літургії додають молитви, в яких просять Всевишнього миру в Україні і Божого захисту для наших бійців передової, лікарям які працюють на фронті і волонтерам, які віддають свій час і здоров’я для пришвидшення перемоги України у війні з московитами. Саме такою була служба Божа у храмі Покрови пресвятої Богородиці, де настоятелем храму митрофорний протоієрей Василь Влізло.

Після проведення святкової літургії воїнам, лікарям, волонтерам церковний хор, прихожани храму та сам отець Василь почергово співали «Многії літа».

Багато наших земляків захисників України приходять до священика храму, щоб через нього отримати Боже благословення коли йдуть на війну чи повертаються на фронт з короткої відпустки. Тож прихожани заспівали «Многії літа» і йому.

Освячення води проходило на подвір’ї храму. Спочатку отець Василь освятив воду у чаші і відрах, після чого став освячувати воду у бутлях та банках козятинчан. Після цього щедро окропив свяченою водою всіх присутніх. Особливо таке купання сподобалося дітям. 

На завершення свята Отець Василь подякував всім, що прийшли до храму та нагадав коли будуть наступні Богослужіння, а хто хоче, що їхні оселі були освяченими в цьому році то зв’язалися з священиком по телефону.

 

Читайте також:

«Кіборги вистояли, не встояв бетон»: вшановуємо пам'ять захисників Донецького аеропорту

«Він вистояв, не вистояв бетон Донецького аеропорту...» Пам'яті безстрашного кіборга — Героя Юрія Осаулка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up