Вона виготовляє картини, які за кордоном коштують сотні доларів

Вона виготовляє картини, які за кордоном коштують сотні доларів
Валентина Мотуз виставляла свої роботи на мистецькому заході села Білопілля
  • Мистецтво. Валентина Мотуз із Михайлівки має незвичайне хобі – жінка виготовляє картини із природних матеріалів. Вона круглий рік сушить ящики квітів, рослин – все, аби її роботи мали реалістичний вигляд

Уже майже 10 років Валентина виготовляє картини із засушених квітів. Їх вже більше 500 штук. Усі роботи мають особливу ауру і аромат, бо кожна виконана не фарбами, а самою природою. Нині такі роботи користуються попитом, не гірше ніж мальовані.
- У мене батько був талановитий, робив сам іграшки, і я теж тяжіла до творчої праці. Але родина наша була бідна, велика - шестеро дітей. Тому ніколи було малювати і займатися творчістю. Зараз я уже на пенсії і маю безліч часу і натхнення. Також можу похизуватися доброю фантазією. А це я сама огорожу зі скляної тари замурувала. На всі руки майстер, - розповідає пані Валентина і показує нам свої працьовиті та порепані долоні. У хатині майстрині, як у художній галереї -  кругом картини. Майстриня каже, що спочатку в неї була ідея робити прикраси із сушених квітів. Та якось за розмовою подруга підказала робити картини. Подумала, чому б ні? Спробувала. І вийшло. 

Багато своїх робіт жінка раздарувала. Вони прикрашають оселі односельчан, магазин, бібліотеку. Щоліта майстриня  збирає трави, сушить. Ще використовує для оздоблення насіння гарбуза, солому, лозу. У кожну роботу вкладає чимало кропіткої праці. Як каже, руки болять, а душа радіє. 

- Щомиті придумую собі візерунки. Мене надихає сама природа. Я дуже люблю своє село, в нас гарні пейзажі, - розказує пані Валентина. – Ось покажу вам картину - українська хатина з квітником. Зробила я її за два тижні. Беру картонне полотно. Малюю ескіз. Мені часто допомагає в цьому донька, бо часом зір підводить. Далі підбираю матеріали, з яких викладаю картину. Хатину майструю з насіння гарбуза. Наклеюю кожну насінину на ескіз. Вікна роблю із лози чи соломи, наклеюю поряд сушені квіти і далі все лакую. Готовий виріб ставлю в рамочку.

Відео дня

Майстриня виставляла свої роботи двічі на святі хліба у селі Білопілля, а ще на різноманітних заходах у районі. Проте найбільше тішить майстриню, коли хвалять діти. У бібліотеці села жінка проводила майстер-класи. Хлопчики та дівчата вчились робити з флористичних матеріалів власні картини. І це абсолютно безкоштовно.

– Я збираю матеріали з весни до осені. Іду у поля, долини, біля ставка. Левова частка моїх робіт – це пейзажі. Є ще українська хата, українські села, замок, картина «День народження Баби Яги», всіх робіт і не злічити, їх дуже багато, - мовить пані Валентина.

Для порівняння, такі картини за кордоном коштують дуже дорого - від 200 до 400 доларів. Свої роботи пані Валентина Мотуз досі оцінити не може. Каже, робить це не для продажу, а найперше для душі. Проте від додаткового заробітку на цьому не відмовилась. Зараз майстриня і роздумує над тим, аби продавати свої роботи.
Леся Кесарчук

Дивіться ще:

Іменини: як білопільська громада День села гуляла
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up