Вова Авдєєв, який втратив обидві ноги, займається спортом і мріє про Паралімпіаду

Вова Авдєєв, який втратив обидві ноги, займається спортом і мріє про Паралімпіаду
  • Володимир Авдєєв продовжує відновлюватися після жахливої трагедії.
  • Рік тому 18-річний хлопець втратив обидві ноги.
  • Чому і як він опинився на залізничних рейках, встановлювала поліція. Слідчий вважає, що сталося це з необережності. Сам ліг на рейки, чи як?..
  • Чим нині зайнятий сильний духом хлопець?

У сім’ї Авдєєвих з села Миколаївка Козятинського району п’ятеро дітей — троє хлопців і двоє дівчат. Дуже дружна родина. Діти виховані в любові, навчені жити за Божими заповідями. Наприкінці листопада минулого року вони пережили страшну трагедію.

У день свого 18-річчя Володя зустрічався з друзями. Після того додому не повернувся…

Відео дня

Володя з мамою, братами і се страми, у них багатодітна дружна сімя

Лист з поліції лежав на подвір’ї

—Хлопець лежав на рейках і на сигнал вантажного потяга ніяк не реагував, — розповідав пізніше  машиніст залізничного состава.

Вчасно зупинити вагони у нього не було можливості. Машиніст першим надав допомогу постраждалому. Він же викликав швидку, поліцію.

Травмування сталося з необережності. Такий висновок поліцейського розслідування.

—За їхньою логікою, син ліг на рейки і чекав, поки його переїде поїзд? — каже мама постраждалого хлопця Любов Авдєєва. — Дитину виставили як самогубця, написали, що не встановили слідів злочину, тому закрили справу. Син отримав таку страшну травму, ми всі пережили таку біду, а його роблять ще й винуватим!..

У розмові з журналістом RIA мама хлопця розповіла також, як їм повідомили про закриття справи. Каже, вони з чоловіком неодноразово просили слідчого повідомити їм, коли можна буде ознайомитися з матеріалами розслідування. Називали людину, яку варто було допитати. За словами співрозмовниці, слідчий не зробив цього. Так само, як не провів перехресний допит тих, хто був у той вечір разом з її сином. Батьки наполягали на цьому, та поліцейський знехтував їхнім проханням.

—Лист з постановою про закриття кримінальної справи ми побачили на подвір’ї нашого будинку, — розповідає пані Любов. — Було це в один з днів наприкінці серпня. Закрили справу 10 числа того ж місяця. Даремно просили слідчого повідомити нам по телефону, коли закінчить розслідування. Не повідомив. Не надав можливості ознайомитися з тим, про що він дізнався під час розслідування. Мабуть, спеціально це зробив, щоб не могли оскаржити його постанову. Лист надійшов, коли вже минули строки для оскарження постанови.

Володя Авдєєв навчався у Вінницькому коледжі будівництва і архітектури. Гарно танцював, співав, займався спортом, був душею колективу… У день 18-річчя його життя змінилося кардинально.

От би йому спортивні протези!..

Журналіст RIA розмовляв з Володимиром по телефону. «Ви вчасно зателефонували, — відповів він. — Бо після 16-ї у мене тренування. Один раз тренуюся вранці, другий під кінець дня. Буває, коли погано почуваюся, тоді займаюся тільки один раз або взагалі пропускаю заняття».

На подвір’ї їхнього будинку є турнік і бруси. Володимир каже, це старший брат зробив ще до того, як з ним сталася біда. Підтягується, віджимається, робить інші вправи, ті, які рекомендував тренер Володимир Шульга.  

Володя зі своїми сестрами, такими ж гарними і щирими, як і він

Авдєєви проживають у селі Миколаївка, тренер — у Козятині. Він приїжджав у село. Підтримав морально. Вселив віру у те, що з такими даними, як у Володимира, можна досягти високих результатів в інваспорті.

Щульга багато розповідав про наших паралімпійців. Оцінив можливості Володимира. Натякнув на те, що серед них міг би бути й Володя. Сказав, що перемога це не тільки престиж, це ще й фінансова підтримка спортсменів.

Це додало Володимиру бажання ще більше тренуватися. Одного разу хлопець зібрався і поїхав у Козятин.

Протези йому виготовили у Вінниці на ортопедичному підприємстві. Всі комплектуючі німецького виробника. До електрички добрався без проблем. Сідати у вагон було складніше. Каже, східці високо знаходяться від перону. Справився. Запитую, чи хтось допомагав. «Ні, —  каже. —  Сам зумів. Обіперся на палиці-підлокотники і так піднявся у вагон. У Козятині на вокзалі сів у таксі і доїхав до стадіону «Локомотив». Там уже мене чекав тренер зі ще одним хлопцем, який також має деякі проблеми».

Майже півтори години вони провели на стадіоні. Спочатку обійшли круг по біговій доріжці. Це була невелика розминка. Тренер приніс ядро, спис, диск. Володимир спробував виконати вправи з кожним з цих снарядів.

Тренуватися у протезах для ходьби, чи виступати у них на змаганнях, можна, але високих результатів навряд чи вдасться досягти. Такий вердикт виніс після першого заняття тренер.

—Володя, нам потрібні спортивні протези, — сказав Володимир Шульга.

Цими словами він трохи засмутив хлопця. Але одразу ж підказав одну з можливостей, де їх можна буде дістати.

У нього перспектива увійти до збірної країни

Володимир Шульга уже багато років працює зі спортсменами з фізичними вадами. Колишній професійний спортсмен, майстер спорту з лижних гонок, кандидат у майстри спорту з греблі на байдарках і каное, випускник факультету фізичного виховання Вінницького педагогічного інституту, неспроста тренує саме таку категорію. Раніше очолював відділ спорту у Козятинській міськраді, працював тренером регіонального відділення «Інваспорту». Нині створив спортивну ГО «Повір у себе» для дітей з обмеженими фізичними можливостями.

—У Володі Авдєєва надзвичайно хороші спортивні дані, — сказав у розмові з журналістом RIA Володимир Шульга. — У нього від природи фізична статура. Я працював і продовжую це робити з багатьма спортсменами. Без перебільшення кажу, що Авдєєв може виступати у будь-якому виді інваспорту.  

До такого висновку тренер дійшов після того, як провів ознайомче тренування на стадіоні, побував у селі в хлопця, бачив, як той відновлюється від важкої травми. Нині вже легко підтягується на турніку, може це зробити вісім разів. Вправи на брусах теж засвідчують про гарний потенціал.

—Зараз у збірній України більшість спортсменів на візках мають по 50 років і старше, — говорить тренер. — Колектив потребує оновлення. Планую повезти Володю на чемпіонат України з Інваспорту, що відбудеться у закритих приміщеннях. Готуємося до виступів у вправах метання булави і штовханні ядра. Можливо, долучимо ще такі види, як метання спису і кидання диску. Якщо на Авдєєва звернуть увагу тренери збірної, можна буде ставити питання про надання хлопцю спортивних протезів.

Запропоную жити у моїй квартирі

Під час перебування у Миколаївці тренер Володимир Шульга мав розмову з сільським старостою і директором місцевої школи. Каже, говорили про те, щоб надати можливість Авдєєву тренуватися у шкільному спортивному залі. Дійшли згоди. 

—Планую приїжджати два-три рази на тиждень в село і займатися з Володимиром,  — розповідає тренер. — Але і йому доведеться їздити в Козятин. Це треба для занять з плавання.  

Тренер поділився ще одним задумом. Каже, хоче запропонувати хлопцеві перебратися жити у його квартирі в Козятині. Мовляв, квартира двокімнатна, він один, син одружився, проживає окремо. До речі, син тренера Євген також майстер спорту з акробатики.

—Володимир здібний хлопець, це я зрозумів після наших перших зустрічей, — говорить тренер. — Він на льоту схоплює те, що йому кажу. Ще в нього є бійцівський характер. Не всім це дано природою. Найголовніше, відчуваю, що він вірить мені, а я вірю в нього. Такі стосунки тренера і його вихованця у спорті дуже багато значать.

Від удару вагона пошкодив хребет

Особливе ставлення тренера Володимира Шульги до свого вихованця викликано ще однією обставиною: у сій час він сам побував у схожій ситуації. Біда також сталася на залізниці. Від удару вагона йому пошкодило хребет і він опинився прикутий до ліжка.

Чоловік каже, що дивом став на ноги. Зробити це вдалося завдяки методиці одного з київських професорів. На це пішло немало років.

Після того вирішив працювати з дітьми, що мають фізичні обмеження. Його прийняли на роботу тренером у регіональне відділення Інваспорту. Працював у Козятині з дітьми. Одна з його вихованок Марія Шпатківська повинна була поїхати на Паралімпіаду-2020 у Токіо. Каже, для цього треба було вдало виступити на змаганнях у Франції. У вправі  «Метання списа» не дотягнула трохи до бажаного  результату і не потрапила у збірну паралімпійців.

У Козятині Володимир Шульга проводить заняття зі спортсменами на стадіоні «Локомотив» у спортклубі «Атлетік», спортивній залі Вищого училища залізничного транспорту, плавальному басейні. Від імені спортсменів висловлює вдячність керівникам названих закладів. Каже, вони щоразу відгукуються на надання місця для тренування. Не беруть за це коштів.

Підтримаймо його

Володимир Авдєєв продовжує також лікування. Багатодітна сім’я не має великих статків. Найбільше, про що зараз мріє постраждалий хлопець, це про спортивні протези.

Номер банківської картки його мами у ПриватБанку: 4149 4991 3705 3193 Любов Авдєєва

Автор – Віктор СКРИПНИК

Читайте про Вову Авдєєва у наших публікаціях:

Читайте  також:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up