Вперше повернулася додому після вибуху

Вперше повернулася додому після вибуху
  • Відтоді, як у дев’ятиповерхівці в середмісті Козятина рвонув газ, минуло вже два місяці.

  • Вибухова хвиля, яка пройшлася через три квартири, завдала найбільших руйнувань житлу Світлани Науменко.

  • Жінка й досі не може оговтатися

Того зловісного дня, коли на 9 поверсі рвонув газ, Світлані Науменко пощастило не бути вдома. Дякує Богові за те, що на момент вибуху була в дорозі — саме виїхала з Козятина до Хмільника, бо страшно навіть уявити, що могло б статися, якби була о восьмій ранку вдома, коли в її однокімнатній квартирі рухнули стіни. А ще, каже, добре, що зібрала в дорогу сумку з речами — так вдалося зберегти хоча б частину одягу, зараз є в чому ходити на роботу.

— Племінниця мені купила ковдру, в мене навіть не було чим вкриватися, — розповідає Світлана. — Постільні у мене ще були запаковані. А 13 мішків того, що я могла витягнути — пальто, куртки — воно все пошкоджене і стоїть в старій хаті. Я не знаю, коли я його поверну і що ще можна буде повернути.

Вибухова хвиля знесла міжквартирну перегородку, зруйнувала балкон, побилися всі меблі, пошкодилася побутова техніка. Усі стіни довелося відновлювати. Частину збитків покрила міська рада, виділивши кошти з бюджету. Бригаду майстрів, які відновлювали стіни, Світлана найняла разом із постраждалими сусідами та зятем сусідки, в чиїй квартирі вибухнув газ.

Відео дня

— Стіна, суміжна з моїм сусідом, впала і вони її відновили, — продовжує Світлана. — Вони зробили її з однієї цегли, хоча вона мала бути з двох, там ще мала бути звукоізоляція чи щось подібне. Вони з блоків виставили нам стіну. А інша стіна у мене видулася, як вдарило хвилею. Після чого голова ОСББ каже: «Накидаєте і порівняєте». Я кажу: «То в мене квартира маленька. Що ви говорите? Вона ж розвалиться. Ні, ви мусите знімати цю стіну». Перший шар шпаклівки майстри силою зняли і переклали. Це ж не моя забаганка, потрібно дотримуватися певних норм. Було відновлено стіни, частково електропроводку, побілено стелю. Шпалери ми купили навпіл, а майстри їх поклеїли. Підвіконня досі не дороблене. Балкон частково відремонтований, однак при його ремонті працівники зняли підлогу, що на балконі, і залишили її серед кімнати по сьогоднішній день.

У квартирі відновлені стіни поклеєні шпалерами, на стелі висить побита люстра. Увесь цей час, поки робили ремонт, Світлана мусила жити то в родичів, то в сина.

— За кошти міської ради я придбала диван, люстру, шафу, сервант, щоб переїхати у своє житло. У неділю, 16 січня, я вже оселилася у своїй квартирі, — каже Світлана і не може стримати сльози. — Я знаходжуся у постійному страху, мені здається, що ця стіна на мене впаде. Крім того, у шафі і серванті поки що немає нічого, меблі просто стоять пусті. Потрібно ще відновлювати усі пошкоджені речі. А це все кошти і час.

Із дочкою та зятем сусідки, в чиїй квартирі стався вибух, спільну мову знайти не дуже вдається. За словами Світлани, коли сталася ця біда, вони навіть не вибачилися. А після останнього випадку їй навіть довелося писати заяву до поліції.

— Я подзвонила до зятя нашої сусідки і сказала, що балкон полатали і зірвали мені підлогу, — каже Світлана Науменко. — В мене була хороша підлога, зверху покладений ламінат. Сказала, що треба буде якось зробити підлогу на балконі. Він відповів: «Я подумаю». Наступного дня його дружина зателефонувала до мене і сказала, що це за пред’яви з мого боку, після чого почала поливати мене брудом, говорила на мою адресу непристойні речі.

Після пережитих подій здоров’я Світлани дуже підірвалося. Зараз жінка витрачає виділені кошти на лікування, оскільки погано себе почуває.

Але світ не без добрих людей. Козятинчани не залишились осторонь проблеми Світлани. Козятинська міська рада, родичі, вчителі ліцею, бібліотекарі-колеги Світлани, декілька сусідів та інших людей з міста допомогли матеріально, хто на скільки зміг.

— Люди, які мене підтримали, я їм щиро вдячна, — каже жінка. — Дякую за те, що вони в складний для мене момент не відвернулися і не виявилися байдужими. Спасибі за добре серце і чуйність, за увагу і розуміння проблеми. Хай береже вас Матір Божа і Господь.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up