Про ситуацію з COVID-19 та пневмонією у Козятині розповів головний лікар райлікарні

Про ситуацію з COVID-19 та пневмонією у Козятині розповів головний лікар райлікарні
Пацієнт у приймальному відділенні ЦРЛ
  • Будьте здорові. У Козятинську ЦРЛ поступають пацієнти з пневмоніями та коронавірусними симптомами. За даними адміністрації закладу, якщо порівняти кількість хворих у цифрах, у пропорції ковід:пневмонія виходить 10:47.
  • Ситуацію з захворюваністю пояснюють лікарі

Головний лікар Козятинської центральної районної лікарні Олександр Кравчук відповів на важливі питання, які зараз турбують чи не кожного козятинчанина. Про ситуацію з COVID-19 та  підозрами на дане захворювання, кисневу підтримку, ПЛР-тестування, лікування та діагностику вірусних пневмоній — читайте в нашому інтерв’ю. А ще ви дізнаєтесь, чи отримують козятинські лікарі обіцяну доплату за обслуговування пацієнтів з коронавірусом, та як проходять пологи, якщо у вагітної є на нього підозра.

 Яка ситуація в лікарні з пацієнтами, хворими на COVID-19?

Відео дня

 — На сьогодні складність ситуації пов’язана з погіршенням погодних умов і збільшенням кількості захворювань на вірусні інфекції взагалі. Періодично йдуть спалахи захворювання на COVID-19 і кількість пацієнтів, особливо за серпень-вересень, збільшилася. За серпень проліковано 34 пацієнти з COVID-підтвердженою інфекцією, у вересні — 40. Додам, що ми, як опорний лікувальний заклад, надаємо допомогу не тільки Козятину та Козятинському району, а й згідно з затвердженим Департаментом охорони здоров’я та реабілітації Вінницької облдержадміністрації маршрутом пацієнта з COVID-19, інших районів — Оратівського, Липовецького та Погребищенського. Періодично ще обслуговували і жителів міста Вінниці та Іллінців. Станом на ранок 6 жовтня маємо 20 підозр і 10 пацієнтів з підтвердженим діагнозом гострої респіраторної хвороби COVID-19. Серед них є і медики, і педагоги, і пенсіонери, і залізничники. Тобто люди різних спеціальностей та професій з різним віком. Найстаршому пацієнту за 80 і він такий не один. Є важкі і середні пневмонії. Зараз їх 47. На початку тижня було 55. Додам, що багато пацієнтів лікується вдома. При дієвій співпраці з сімейними лікарями вдасться попередити перевантаження лікарні та забезпечити своєчасність надання допомоги, на дому в тому числі. 

 За період пандемії багато пацієнтів були на кисневій підтримці, апаратах ШВЛ. Чи достатньо в лікарні кисню?

 — За останній період спостережень ми бачимо більш важчий перебіг захворюваності, особливо з використання кисневої терапії. Також є періоди неефективності певних антибактеріальних засобів в курсі лікування. Через це ми їх змінюємо. На сьогодні є 19 дихальних апаратів, середнього та експерт класів. Безпосередньо для надання медичної допомоги хворим з COVID використовується 10. Розумієте, дихальний апарат — це крайня точка надання медичної допомоги. І в більшості свого прогностичного напрямку негативна. Через те все лікування направлене для максимального утримання пацієнта без переведення на ШВЛ. Ми широко використовуємо СРАР терапію (метод, заснований на підтримці вентиляції легень при постійному позитивному тиску), так звану кисневу підтримку через маску, не інтубуючи пацієнта (не відключаючи його від власного дихання). З початку пандемії в екстреному порядку ми розгорнули 44 кисневі точки, тобто додаткове розведення кисню по лікарні. На сьогодні їх 51 і найближчим часом ми плануємо ще розширити. 

 

► Колектив інфекційного відділення. Працюють у напруженому режимі

Чи вистачає медперсоналу на боротьбу з коронавірусною інфекцією? 

 — Ми всі працюємо в напруженому режимі. На жаль, є і захворюваність серед медпрацівників. Ризик може бути як і на робочих місцях, так і в загальних. Засобів індивідуального захисту вистачає, вони постійно оновлюються. Щодо медикаментозного забезпечення, відповідно до протоколів і угод НCЗУ проводяться закупівлі. Були перебої з певним видом препарату і при певних спалахах на нашій території і при поступленні з інших районів. Але протягом доби все вирівнювалося і ми рухались далі. Не буду приховувати, що серед працівників є психоемоційне перевантаження, які працюють щодня в системі ризиків інфікування, тим паче, коли серед колективу є випадки захворювання. Це складно переноситься, але ми стараємось один одного підтримувати. Відмов чи якихось нестандартних випадків не було. Ми запрошували бажаючих взяти участь в роботі, бо як кажуть, на «піку» лишніх рук не буває. 

 На вашу думку, зараз «пік» захворюваності чи ви ще його очікуєте? Коли?

— Ми не можемо це передбачити. Але те, що зараз рівень захворюваності і загальноукраїнський, і наш регіональний, значно вищий, це каже про те, що наростання іде.  

 Скільки коштує лікування COVID та пневмонії?

— COVID має бути підтвердженим ПЛР-тестуванням. Якщо результат негативний, діагноз гостра респіраторна хвороба COVID-19 не виставляється. Тоді це вже захворювання іншого характеру. Ми вже мали проблематику з вірусами, такими як Н1N1, а також вірусними пневмоніями іншого генезу. Вірусні інфекції верхніх дихальних шляхів часто мають ускладнення у вигляді пневмонії вірусної етіології, до якої ще приєднуються бактеріальні ускладнення. На жаль, ми бачимо, що інколи, маючи ряд супутніх захворювань, хвороба протікає дуже важко. Є летальні випадки, особливо серед людей, які мали проблеми зі здоров'ям у вигляді цукрового діабету, ожиріння, бронхіальної астми. При цьому незалежно від віку. Якщо є підтвердження COVID-19, хвороба лікується безоплатно. Якщо пневмонія, без підтвердження — за рахунок Національної служби здоров’я України (далі НСЗУ). Цих коштів не завжди може бути достатньо. Тому що НСЗУ пакет на загально-терапевтичне лікування значно менший, ніж на лікування COVID-19  і це зовсім інші протоколи лікування. Кожен пацієнт індивідуальний, стандартизоване лікування йде безоплатне, є випадки, коли людям пропонують замінник наявного препарату на брендовий. 

Є випадки, коли пневмонію не можна виявити клінічно чи за допомогою рентген-діагностики, а тільки на комп'ютерній томографії (КТ). В Козятині вона є?

 — Ні. Пацієнтів з підозрою та хворих на COVID на КТ ми не направляємо. Користуємося тільки рентгенодіагностикою. Є такі пацієнти, які поступають до нас уже з КТ, їх скеровують сімейні лікарі. А ми скеровуємо на КТ після завершення лікування або у складних випадках, коли немає позитивного ефекту в лікуванні. Є такі випадки, що згідно з  рентгенологічним дослідженням пневмонії немає, але вона є клінічно. Все залежить від стадії захворювання. Буває навіть повторна госпіталізація. Незважаючи на пандемію, спільно з райрадою ми стали учасниками загальнодержавної програми «Велике будівництво». Вже завершена тендерна процедура на проведення капітальної реконструкції певних відділень. Зробили заявки на  закупівлі комп’ютерного томографа,  ендоскопічної системи для екстреної (невідкладної) допомоги і цифровий рентгенапарат. Це все на рівні Міністерства охорони здоров’я. Я прошу вибачення перед нашими пацієнтами за певні незручності, що ми не могли вчасно провести ремонтні роботи. Сьогодні вступаємо в зиму з обмеженим доступ до тих чи інших приміщень. В зв'язку зі збільшенням кількості пацієнтів, у нас закритий фактично один із корпусів, який обслуговує тільки пацієнтів з COVID та підозрою, важкими пневмоніями і тому подібне. Але роботи проводяться. Найближчим часом буде відкрито дитяче відділення. Серед останніх закупівель утилізатори біовідходів, нове гладильне устаткування, пральні оснащення. Робимо каналізаційну систему.

 Чи отримують доплати лікарі та медсестри, які безпосередньо працюють з пацієнтами, хворими на COVID? Чи вони реальні?

— Так, отримують. В нас є чотири бригади фахівців для надання медичної допомоги даній категорії хворих.  Перша — це всі працівники інфекційного відділення і ті, хто залучається. Отримують до 300% доплати, але, як я вважаю, їх рівень ще недостатній. Ми одні із перших, кому почали виплачувати збільшену заробітну плату. 

 Багато козятинчан не вірять у коронавірусну інфекцію. Що ви про це скажете?

 — Не можна говорити, що це все неправда. Всім раджу спочатку задуматись, чому це відбувається? Бувають такі випадки, коли заходжу в громадські місця і мені кажуть: «Маску надів, навіщо?» Я в такому разі пропоную влаштувати екскурсію в інфекційне відділення, щоб побачили, що відбувається. Є багато речей, які ми як лікарі методологічно не розуміємо. Основне лікування направлене на ускладнення хвороби, яке важко і довго протікає (до місяця). Щоб вберегтися, треба дотримуватись простих речей, елементарної культури гігієни: носіння масок, рукавичок, дотримання соціальної дистанції. Перші симптоми можуть бути від банального нежитю, до задишки. В когось температура підвищується, а в когось навпаки, знижується. При перших симптомах своєчасно звертайтеся до лікарів. Ми повинні навчитись з цим жити. Всім бажаю здоров'я, витримки, єднання та порозуміння.

Про цифри з пневмоній і коронавірусу

— Кількість госпіталізованих дорослих пацієнтів з пневмоніями збільшилася в 1,6 рази. Так, за останніх 9 місяців маємо 253 випадки. Тоді як за аналогічний період в минулому році їх було 163 випадки, — каже завідувач інформаційно-аналітичного відділу ЦРЛ Руслан Петруца. – Є летальні випадки. Так, в минулому році від пневмонії померло 3 людини, в цьому — 12. Також додам, що зроблено 3515 ІФА-тестів, з них 146 позитивних результатів. Направили 631 зразок на ПЛР-тестування, з них 47 позитивних. З підтвердженим COVID-19 на сьогоднішній день було госпіталізовано 97 пацієнтів, з підозрами — 274 

Де лікуються вагітні

— Всі діти з підозрами або з наявними ознаками коронавірусної хвороби, лікуються у обласній Вінницькій інфекційній лікарні, — пояснює заступник головного лікаря з материнства та дитинства Надія Станіславчук. — Наше акушерсько-гінекологічне відділення приймає або на пологи, або на лікування вагітних з патологією. Згідно з наказом Департаменту є відповідний маршрут пацієнта. Вагітні, навіть з підозрою на COVID, лікуються у нас. Для інфекційно хворих є окрема палата, з санвузлом. Вона практично ізольована, доступ до неї має тільки персонал, який працює у засобах індивідуального захисту. Якщо жінка поступає на пологи з підозрою на COVID — пологи приймаються в індивідуальному пологовому залі. У відношенні новонародженої дитини тут двояко — якщо підтверджено COVID, вона знаходиться окремо від мами. Але таких випадків у нас не було. З початку пандемії було дві вагітні з підозрою, їх благополучно вилікували. Хочу зауважити, що наразі у профілактичних цілях, ми не проводимо партнерських пологів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up