Все про медогляд

Все про медогляд

Попередити. Лікарі радять раз на рік пройти медогляд, особливо людям після 30 років, або хоча б зробити основні аналізи. Часто ми на це не звертаємо уваги, доки не доходить до болячок

 

Сьогодні у пацієнтів є два шляхи. Витратити тиждень-два та пройти всі обстеження в комунальних закладах безкоштовно - в рамках пакету послуг первинної медичної допомоги. Або ж зекономити на часі, та втратити кілька тисяч гривень у приватних клініках. І там, і там лікарі пропонують мінімальний список аналізів, які дозволяють виявити хворобу на ранніх стадіях і вчасно її лікувати. До певного віку (до 30) досить раз на рік здавати аналіз крові та сечі. За результатами загального аналізу крові, ваш лікар зможе розказати, чи є у вас анемія, запалення, а також складні захворювання легенів, серця, крові, щитовидної залози. Загальний аналіз сечі дає важливі дані про роботу нирок, печінки, жовчного. Відхилення в будь-якому з них можуть говорити про розвиток патологій.

 

Потім двох аналізів мало

Відео дня

Організм людини починає старіти після 20 років. Клітини повільніше оновлюються, хоча зовні це зовсім непомітно, науковці кажуть, що дисбаланс між молодими та старими клітинами стає помітним після 30 років. Саме тоді трапляються “поломки”, які потрібно ремонтувати. Або ж можна тримати руку на пульсі, саме для цього існує так званий “чекап” - скринінг тест на найпоширеніші хвороби. До нього входять основні аналізи та дослідження організму: аналіз крові, сечі, рентген легенів, УЗД грудей та черевної порожнини, електрокардіограма, тест на онкомаркери, щорічна консультація у гінеколога для жінок та уролога для чоловіків. Цей перелік не випадковий, адже пропонує вберегтися та виявити на ранніх стадіях найпоширеніші хвороби сучасності, це серцево-судинні захворювання, захворювання шлунково-кишкового тракту, онкозахворювання, діабет. Саме вони підстерігають як жінок, так і чоловіків 30+ та 40+.  

Які найпоширеніші хвороби можна попередити чи виявити на ранніх стадіях людям 30+  

1. Гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання

Група ризику: підвищення тиску, тютюнокуріння, надлишкова маса тіла, цукровий діабет, зловживання алкоголем, спадковість, чоловіки від 40 років, жінки - від 50 років.

Методи виявлення: вимірювання тиску, індексу маси тіла, загального холестерину, окружності талії, оцінка серцево-судинного ризику за шкалою SCORE.

Періодичність - кожні 2 роки. За наявності факторів ризику - щороку.

 

2. Цукровий діабет

Група ризику: надлишкова маса тіла, спадковість, зловживання алкоголем, чоловіки - від 45 років, жінки до 45 років, якщо є фактори ризику.

Методи виявлення: оцінка серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, вимірювання індексу маси тіла, окружності талії, цукру крові, загального холестерину.

Періодичність - щороку.

 

3. Рак молочної залози

Групи  ризику: спадковість, пізнє перше дітонародження (після 30), тривала гормонозамісна терапія при менопаузі, постменопаузальне ожиріння, вживання алкоголю, куріння, підтверджена мутація, чоловіки 50+, жінки 40+

Методи виявлення: мамографія.

Періодичність - кожні два роки.

 

4. Колоректальний рак (КРР)

Групи ризику: спадковість, запальні захворювання кишківника, поліпи, чоловіки та жінки від 45 років.

Методи виявлення: опитування, тест калу на приховану кров та/або направлення на вторинку.

Періодичність - кожні 2 роки. При факторах ризику - щороку.

 

5. Рак передміхурової залози

Групи ризику: 50 років і старші. Обтяжений анамнез, якщо є родич з такою хворобою у віці до 65 років.

Методи виявлення: інформування пацієнта, тест на простат специфічний антиген, та/або направлення на вторинку.

Періодичність - залежно від факторів ризику щороку, або раз на два роки.

Альона РЯБОКОНЬ

Почитайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up