Вулиця Січових Стрільців сто років тому

Вулиця Січових Стрільців сто років тому
  • Продовжуємо вам розповідати про те, як виглядали вулиці нашого міста сто років тому.
  • До вашої уваги вулиця Січових Стрільців дореволюційної епохи.

У мережі Інтернет є електронні копії фотокарток видавництва «Контрагентства Суворина О.С. і К». Про них ми вже згадували минулого тижня. Завдяки двом таким листівкам нам вдалося визначити, як понад століття тому виглядало перехрестя вулиць Пилипа Орлика та Стуса.

Сьогодні у нашому полі зору ще одна листівка. На ній напис дореволюційною російською «Ст. Козятин. № 2. Вигляд однієї з вулиць».

Самого лише напису замало, аби визначити точне місце, де зробили цю світлину. Можемо лише припустити, що це центр міста, а не околиця. Позаяк на світлині бачимо двоповерховий будинок та кілька вивісок. З відрами йдуть жінки. А трохи далі обабіч лівого краю вулиці їде бричка, запряжена конем.

Відео дня

Допомогти визначити місце, де зробили цю світлину допоможе одна з публікацій дослідниці історії Зої Вільчинської.

«Назва вулиці відсутня, але те, що на фотографії розташований двоповерховий будинок, дає змогу визначити сам будинок, а звідси й вулицю, на якій він був розташований. (Зауважу, що за даними післявоєнного обстеження міста (1948 рік), у Козятині налічувалося 18 двоповерхових будинків, а до революції їх, однозначно, було менше). Аналіз таких будівель показує, що це двоповерхове приміщення розташовувалося на теперішній вулиці Комсомольській», — пише Вільчинська.

Мається на увазі вулиця Січових Стрільців. А саме та її частина, що біля перехрестя з Героїв Майдану.

Як пише дослідниця історії, двоповерхівка стояла на Січових Стрільців до того часу, поки її не знесли для того, щоб збудувати новий дев’ятиповерховий будинок (мається на увазі дев’ятиповерхівка на Героїв Майдану, 15–17). У цій будівлі на першому поверсі ліворуч була перукарня. Другий поверх і частину першого займав готель.

Це підтверджує також інформація з довідника «Козятин. Путівник». Там вказано, що на Комсомольській, 8 (сучасна вулиця Січових Стрільців) був готель.

Тут було фотоательє і жила швея

Тепер уважно розглянемо фотографію. На ній бачимо три вивіски: одна ліворуч і дві праворуч.

На вивісці ліворуч чітко видно напис «Фотографія». З цього можемо зробити висновок, що десь в районі «Чехословацького будинку» (Героїв Майдану, 13) було фотоательє.

Ще одне розташовувалося на перехресті Стуса та Пилипа Орлика. Сьогодні там магазин. Про це ми писали минулого тижня.

Зазначимо, що до революції у Козятині було кілька фотоательє. До прикладу, у довіднику «Весь Південно-Західний край» за 1913 рік вказано, що у Козятині було два фотоательє — Давида Шварцмана і Шевчука В.Н.

Також відомо, що у Козятині працював фотограф на прізвище Тітов. Копії знімків Шварцмана і Тітова можна знайти в інтернеті. Такі фотографії називалися паспарту. Зазвичай на звороті таких паспарту написана адреса фотоательє, де зробили знімок. Проте ані на фото Шварцмана, ані Тітова адреси немає. Тому сказати, де чиє ательє ми не можемо.

Повернемося до нашої світлини. На правому боці вулиці бачимо табличку та вивіску. Табличка, що на дорозі між двоповерхівкою та одноповерховим будинком надто розмита і будь-що прочитати не вдалося.

Проте на вивісці вдалося прочитати «Модистка». А праворуч від написів зображення частини верхнього одягу. Можливо, жакета. З цього можна зробити висновок, що у цьому будинку проживала швея, яка шила на замовлення одяг.

Цікаво те, що неподалік від цього місця вже в наш час живе швея. У першому під’їзді «Чехословацькому будинку», що приблизно навпроти цієї одноповерхової будівлі, мешкає модистка Тоня. Пам’ятаю як в дитинстві мене водила до неї мама підрублювати штани.

Як змінювалася назва вулиці

До революції ця вулиця називалася Нова. Коли прийшли більшовики, вони змінили назву на «Комсомольська». Але кого цим прославили — точно сказати не можемо. З одного боку, вулиця могла бути названа на честь комсомольців. А з іншого, її могли назвати на честь села Комсомольське (нині Махнівка). Як приклад можна навести Бердичів. У дореволюційну епоху там були вулиці Білопільська та Махнівська, названі на честь двох містечок Бердичівського повіту.

Комсомольською вулиця називалася дуже довго. Аж до 2016 року. На сесії міська рада прийняла рішення перейменувати Комсомольську на вулицю Січових Стрільців, оскільки попередня назва потрапила під закон про декомунізацію.

Січові Стрільці — це військовий підрозділ армії Української народної республіки. Утворився у 1917 році. У 1918 році до одного з корпусів Січових Стрільців увійшов отаман Зелений (справжнє ім’я Данило Терпило), військо якого перебувало у Козятині.

Серед радянських будинків та сучасних магазинів тут можна побачити і таке. Зруйнований глиняний будинок на Січових Стрільців

За роки змінювалася і сама вулиця. До прикладу, на початку 90-х на Січових Стрільців біля перехрестя з Героїв Майдану просто вздовж вулиці був базар. А дещо залишилося незмінним. Наприклад, відділення Ощадбанку було на Січових Стрільців ще у радянські часи.

Більше про історію вулиць нашого міста ви можете почитати у нашому спецпроекті "Вулиці Козятина"

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up